Free speech?....... Yeah about as free as a Ferrari!! Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws. Laboro te salutante
Free speech?....... Yeah about as free as a Ferrari!! Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws. Laboro te salutante
Het verschil zit wat mij betreft in het accepteren van andermans levenswijze. Ongehoord kwetsen is onzinnig. Daar hoef je geen eens boos om te worden, want degene die dat doet is zelf dom.
Maar het probleem van gelovigen is dat zij altijd bezig zijn met anderen en niet met zichzelf. Dat iemand gelooft -- prima, vooral doen. Ik geloof niet, anderen wel, iedereen zijn eigen levensstijl. Maar gelovigen willen altijd bepalen wat anderen doen. Alles moet verboden of gecensureerd worden, winkels moeten dicht, etc. Als je niks wil kopen op zondag, koop dan gewoon niks. Waarom moeten alle Nederlanders de regels van een kleine groep volgen?
Verder moet het natuurlijk mogelijk zijn overal grappen over te maken. Je kan grappen maken over de minister, de president, alle beroepen, atheisten, sekten. Maar als je het hebt over gestabiliseerde geloven dan is er meteen ophef. Relax gewoon, je hoeft je er niks van aan te trekken. Vrijheid van meningsuiting is een belangrijk goed, en zeker cabaretiers en journalisten mogen hier niet zomaar voor veroordeeld (of zelfs van het bed gelicht) worden.
Op zaterdag 8 augustus 2009 @ 06:21 schreef Athlon_2o0o het volgende: Ongehoord kwetsen is onzinnig. Daar hoef je geen eens boos om te worden, want degene die dat doet is zelf dom.
Maar ja. Daar ga je al.
Definieer "ongehoord"?
Wat voor de een milde scherts is, is voor de ander al reden om schuimbekkend een fatwa uit te spreken...
Atheism isn't a religion. It's a personal relationship with reality. "And I think it should be – religion – treated with ridicule, and hatred and contempt. And I claim that right."- Christopher Hitchens, 1949 - 2011
Als het doel "humor" is en niet "opzettelijk kwetsen" vind ik het allemaal prima. Probleem is alleen dat de grens tussen humor en kwetsen bij gelovigen anders ligt dan bij niet-gelovigen.
M'n schoonmoeder heeft ooit eens woedend de tv uitgezet tijdens Mr. Bean toen hij met een dinosaurus bij het kerstalletje bezig was Ik bedoel dus dit stukje.
You have to stop blaming yourself. Just blame yourself once and move on.
Op zaterdag 8 augustus 2009 @ 08:50 schreef Dalamar het volgende: Als het doel "humor" is en niet "opzettelijk kwetsen" vind ik het allemaal prima. Probleem is alleen dat de grens tussen humor en kwetsen bij gelovigen anders ligt dan bij niet-gelovigen.
M'n schoonmoeder heeft ooit eens woedend de tv uitgezet tijdens Mr. Bean toen hij met een dinosaurus bij het kerstalletje bezig was Ik bedoel dus dit stukje.
Briljant
Moo SHHHHH Iah SSHHHHHH uche SHHHHHHH
Free speech?....... Yeah about as free as a Ferrari!! Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws. Laboro te salutante
Die gelovigen hebben honderden jaren de dienst uit gemaakt. Nu is het klaar met de verhaaltjes en allemaal bekken dicht. Jezus was gewoon een of andere flapdrol uit nazareth die er voor gezorgt heeft dat we vandaag de dag nog steeds opgescheept zitten met primitieve idioten.
Op zondag 9 augustus 2009 @ 00:51 schreef Daskaar het volgende: hier laat men dus een heel groot verschil zien tussen de leer van de bijbel en de ongelovige.
de ongelovigen hier lachen de gelovigen uit, maken ze belachelijk, kleineren en tonen geen respect. De leer van de bijbel inspireert ons het tegenovergestelde te doen. Dat vind ik waarde.
Misschien moet je je bijbel nog eens wat beter doorlezen en vervolgens ook nog even goed kijken hoe een deel van je mede-gelovigen zich door de eeuwen heen en nu nog steeds gedragen (hebben). Oa de houding naar homo's toe, lijkt me illustratief genoeg.
Laat die hollier-than-thou-houding dus maar varen.
quote:
en nog steeds, na duizenden jaren zijn mensen aan t bekvechten terwijl ze het in feite eens zijn met elkaar. de gelovigen en ongelovigen willen allebei gerespecteerd worden en vinden allebei dat liefde de hoogste prioriteit moet hebben. en beide houden het over het algemeen bij woorden, niet daden. en allebei blijven ze de ander over een kam scheren, er word nog steeds gegeneraliseerd bij het leven.
men trekt conclusies over een heel geloof door 1 of 2 incidenten of een opmerking die je niet aanstaat. maar ookal heb je duizend van zulke incidenten meegemaakt nog steeds kan je niet zeggen dat de volgende gelovige net zo zal zijn, of dat 1 van deze gelovigen gelijk heeft en het ware geloof kent.
Voor jou zal waarschijnlijk de gemiddelde wereldoorlog nog eigenlijk een verzameling incidenten zijn, als dit je definitie is.
quote:
Om te weten wat het geloof inhoudt moet je studeren, moeite doen en open staan.
maar het liefst houden we onze hoofden gesloten is wat ik wil zeggen. het liefst staan we niet open voor onzekerheid, maar beslissen we zelf wat waar is.
Leuk, theorie... maar uiteindelijk gaat het gewoon om wat je hiervan terugziet in de praktijk. Als dat inhoudt dat je nog steeds geen homo mag zijn, als vrouw achter het aanrecht moet, met de nek binnen de familie wordt aangekeken als je uit het geloof wilt stappen, etc. dan heb je niet zoveel aan een mooie theorie.
Op vrijdag 7 augustus 2009 @ 08:55 schreef Yi-Long het volgende: Je mag overal grappen over maken, als het doel maar is 'humor', en niet om te 'kwetsen'.
Alleen is het begrip 'kwetsen' zo politiek-correct vaag (en schijnt het meestal niet op te gaan als de 'kwetsende grappen' gaan over groepen die niet op een of andere manier in de categorie favoriet vallen), dat je daar in de praktijk helemaal niets mee kunt. Maar het werkt vast als een soort weesgegroetje om het zo te formuleren.
Mensen die niet tot het 'Ware geloof' horen -welke van de vele dat ook moge zijn- worden al een ruim aantal eeuwen op niet misverstane wijze duidelijk gemaakt hoe minderwaardig ze zijn: in 'heilige' boeken, preken, wetten, handelingen, etc. etc. Hoor je de betreffenden klagen over hoe 'kwetsend' dat wel niet is?
Welnee: die lachen zich er gek om.
Geloof is simpelweg niet meer dan een verzameling bij elkaar geraapte gedachten -en niet bepaald de meest rationele- waar men heel handig het etiket heilig op geplakt heeft om extra status en macht te krijgen. Leuk geprobeerd natuurlijk... Maar geen reden om verder daar heel omzichtig omheen te trippelen. Net zo min als je om andere bij elkaar geraapte gedachten omzichtig heen zou trippelen.
Ik heb gekozen voor: "Ja hoor, hard en ongenuanceerd graag"
Ik vind wel dat je rekening moet houden met de persoon tegen wie je de grap maakt. Als deze persoon christelijk is, moet je je wel een beetje inhouden.
(hoewel die persoon die christelijk is ook moet accepteren dat ik neit christelijk ben, en moet verwachten dat ik een grap kan maken)
Op vrijdag 7 augustus 2009 @ 08:55 schreef Yi-Long het volgende: Je mag overal grappen over maken, als het doel maar is 'humor', en niet om te 'kwetsen'.
Grappen over het geloof zijn soms grappig omdat het gelovigen kwetst. Sorry hoor, maar ik kan me dus echt bescheuren om een gelovige die moet huilen omdat iemand iets over jezus zegt. Dan maak je toch van jezelf een grap?
Kwetsen en beledigen heeft niets te maken met degene die 'beledigd' maar alles met degene die 'beledigd' wordt. Er zijn maar 2 redenen waarom iemand zich gekwetst voelt. 1) De belediging is een waarheid waar je liever niet mee geconfronteerd wordt of het zit akelig dicht bij de waarheid. 2) Je hecht waarde aan de mening van degene die 'beledigd'.
Als een wildvreemde me uitmaakt voor lelijk doet me dat alleen iets als ik ook echt lelijk ben, op z'n minst moet degene die het zegt veel knapper zijn dan ik.
Als een goede vriend het zou zeggen zou ik me het heel erg aantrekken omdat ik zijn mening belangrijk vindt.
Als iemand iets over jesus zegt en jij trekt je dat aan dan hecht je gewoon te veel waarde aan de mening van een ander. Jij gaat naar de hemel, die ander niet, je hebt al gewonnen, geniet ervan!
Op zondag 9 augustus 2009 @ 19:35 schreef Daskaar het volgende:
[..] ik wilde laten zien met het voorbeeld van een geliefde welke gevoelens er in je naar boven komen als het gaat om het kwetsen van een dierbare.
Ten eerste is een dierbare iets dat bestaat. Het bestaan van een opperwezen is in elk geval nooit bewezen, op z'n minst twijfelachtig, en voor iedereen die logisch nadenkt zo onwaarschijnlijk dat het de nulgrens nadert. Je vergelijking klopt dus niet.
En om je voor de hand liggende tegenwerping dat een god voor jou wel bestaat maar voor te zijn: er zijn mensen die in kaboutertjes geloven, in astrologie, in elfjes, in Atlantis, in UFO's en wat dies meer zij, en ook daarover mag men grappen maken en ook deze zaken hoeven mensen niet serieus te nemen vanuit een of ander ongegrond soort respect.
Ten tweede: als een eventueel opperwezen echt zo beledigd is door grappen over hem / haar als zijn grondpersoneel wil laten geloven, moet het voor een almachtig iets dat complete melkwegstelsels uit zijn / haar mouw schudt alsof het broodkruimels zijn toch een kleine moeite zijn om persoonlijk het ongenoegen daarover kenbaar te maken, toch..?
Dat hij / zij dat niet doet betekent logischerwijze dat of het hem / haar geen reet interesseert en dat zijn / haar volgelingen zich beter met belangrijker zaken bezig kunnen houden, of dat (tadaa!) er helemaal geen opperwezen bestaat.
Atheism isn't a religion. It's a personal relationship with reality. "And I think it should be – religion – treated with ridicule, and hatred and contempt. And I claim that right."- Christopher Hitchens, 1949 - 2011
Op vrijdag 7 augustus 2009 @ 17:22 schreef phreaks het volgende: [afbeelding]
Als God het kwaad wil voorkomen maar daar niet toe in staat is, dan is hij machteloos. Als hij dat kan, maar het niet wil is hij kwaadwillend. Als hij daartoe in staat is en het ook wil, waar komt dan het kwaad vandaan?
Op zondag 9 augustus 2009 @ 20:05 schreef Daskaar het volgende: lieve schat, er zijn meer mensen die God ervaren hebben, dan welke van jouw geliefden dan ook.
Er zijn nog meer mensen die een andere God dan die van jou hebben ervaren.
quote:
Op zondag 9 augustus 2009 @ 20:05 schreef Daskaar het volgende: daarnaast gaat mijn hele pleidooi om het respecteren van elkaars gevoel. gewoon wat 1 van de eerste reakties was, grappen maken is prima zolang je het niet doet OM te kwetsen.
Ik denk niet dat er cabaretiers zijn die grappen maken om te kwetsen, hoewel een kwetsende grap wel heel grappig kan zijn.
quote:
Op zondag 9 augustus 2009 @ 20:05 schreef Daskaar het volgende: that's it. je gaat kinderen die geloven in sinterklaas ook niet de tanden intrappen vanwege hun geloof. ik probeer jou toch ook niet te kleineren om je ongeloof, toon mij dan hetzelfde respect.
Geloof en ongeloof zijn niet twee gelijkwaardige standpunten. Bij gebrek aan informatie en/of bewijs is ongeloof het enige neutrale standpunt, net zoals bij elfjes en vliegende spaghettimonsters.
Die kinderen kunnen overigens weinig doen aan hun geloof. Ik voelde me als kind vooral heel erg genaaid toen mn ouders mij vertelden dat de Sint niet bestaat.
We zouden kinderen niet met dat soort verhalen moeten voorliegen.
quote:
Op zondag 9 augustus 2009 @ 20:05 schreef Daskaar het volgende: en ik snap dat je wil vechten, maar vraag jezelf ook es af waarom je wil vechten. waarom God je zo afschrikt.
Kijk om je heen. Kijk in de geschiedenisboeken. Religie is 1 grote bron van ellende en onverdraagzaamheid.
Op zondag 9 augustus 2009 @ 20:05 schreef Daskaar het volgende:
[..] lieve schat, er zijn meer mensen die God ervaren hebben, dan welke van jouw geliefden dan ook.
Maar dat zegt hoegenaamd niets over het waarheidsgehalte daarvan. Hele volksstammen hebben verklaard elfjes gezien te hebben, UFO's, heksen, kaboutertjes...
quote:
daarnaast gaat mijn hele pleidooi om het respecteren van elkaars gevoel.
Ah ja. Respect is ook hier weer eenrichtingsverkeer.
Helder.
quote:
gewoon wat 1 van de eerste reakties was, grappen maken is prima zolang je het niet doet OM te kwetsen.
En nogmaals - dit is onmogelijk hard te maken. Definieer "kwetsen" in een juridische context? Gekwetst worden / je gekwetst voelen is toch iets waar je zelf vor kiest. Kijk naar die EO-leden die al witheet worden als iemand ook maar in twijfel trekt dat de aarde niet nog maar 6000 jaar oud is... je kan niet voortdurend rekening houden met idioten.
quote:
that's it. je gaat kinderen die geloven in sinterklaas ook niet de tanden intrappen vanwege hun geloof. ik probeer jou toch ook niet te kleineren om je ongeloof, toon mij dan hetzelfde respect.
Je vergelijking gaat mank. Je kan het geloven in totaal onbewezen aannames niet gelijkstellen aan de wetenschap.
quote:
en ik snap dat je wil vechten, maar vraag jezelf ook es af waarom je wil vechten. waarom God je zo afschrikt.
Huh? Aannames, aannames.
Ik wil gevrijwaard blijven van religieuze onzin, dat is heel wat anders. Je weet wel, die onzin die mensen nodig hebben omdat ze het leven niet aankunnen zonder een denkbeeldig vriendje omdat ze bang zijn voor de dood.
Daar zit de schrik. Niet bij mij.
quote:
verder heb ik Appaloosa nu al twee keer op pauze moeten zetten om dit gebakkelei, wat geen probleem is, maar hij moet ook nog terug voor negen uur, en hij's vet interessant. Dus je begrijpt wel dat ik niet heel veel zin heb nog es de hele discussie te herhalen momenteel. Mocht je echter geinteresseerd zijn, dan kan je m na lezen, of een mail sturen naar mijn account en gaan we daar verder.
Discussie dient in alle openheid te geschieden. Gewoon hier dus.
Atheism isn't a religion. It's a personal relationship with reality. "And I think it should be – religion – treated with ridicule, and hatred and contempt. And I claim that right."- Christopher Hitchens, 1949 - 2011
Op maandag 10 augustus 2009 @ 09:32 schreef JayKudo het volgende:
[..] Jammer, ik denk dat je het dan nog niet helemaal begrepen hebt.
Subtiliteit en ironie zijn nu eenmaal niet aan iedereen besteed. :-)
Atheism isn't a religion. It's a personal relationship with reality. "And I think it should be – religion – treated with ridicule, and hatred and contempt. And I claim that right."- Christopher Hitchens, 1949 - 2011
Op maandag 10 augustus 2009 @ 13:04 schreef Daskaar het volgende: hee molerus en telecaster, ik ben het meerendeel met jullie eens. maar wat willen jullie horen van me zodat jullie vanavond rustig slapen kunnen?
wats de probleem?
Het probleem is de dominante rol die religie heeft in onze samenleving, en de uitzonderingspositie die er voor geloof is gecreeerd in het nederlandse recht. Als je met ons zou erkennen dat geloofsovertuigingen niet meer rechtsbescherming verdienen dan andere overtuigingen dan lijkt me dat al een grote stap in de richting van een goede nachtrust.
quote:
Op maandag 10 augustus 2009 @ 13:04 schreef Daskaar het volgende: willen jullie echt een theologische discussie? mij uit mn geloof lullen soms? waarom vallen jullie me aan op elk woord? zien jullie niet dat onze kijk op t leven vrij weinig verschilt? het lijkt alsof jullie niet willen horen wat ik zeg.
Ik ben altijd te porren voor een theologische discussie. Maar ik denk niet dat we het dan heel vaak met elkaar eens zullen zijn. Een debat waarin iedereen het met elkaar eens is is natuurlijk ook maar saai.
quote:
Op maandag 10 augustus 2009 @ 13:04 schreef Daskaar het volgende: geloof wat je wil, maar ik hoop dat je de waarheid herkent en erkent als je m tegenkomt, dat meen ik en is niet kleinerend bedoelt.
Wat bedoel je met 'de waarheid'?
Als je echt wil begrijpen in wat voor wereld je leeft kun je je het beste storten op een aantal standaard wetenschappelijke werken, en niet op boeken zoals de Bijbel en de Koran.
Op maandag 10 augustus 2009 @ 16:10 schreef Daskaar het volgende: oh man, rechtsbescherming heb ik echt geen verstand van. Lijkt me daarom ook niet verstandig om daar een uitspraak over te doen.
maar is de rol van religie juist niet enorm aan het krimpen? hoe wordt jij benadeeld als ongelovige?
De rol van religie is flink gekrompen in de jaren 50 en 60 toen we in Nederland een zeer sterke religiekritiek kenden. De laatste 10 jaar echter zijn we volledig de andere kant uitgeschoten, met name daar waar het gaat om wat je wel of niet mag zeggen over de Islam. Een bekend concreet voorbeeld is natuurlijk dat iedereen ongegeneerd Wilders uitmaakt voor fascist, terwijl Wilders zelf voor exact dezelfde uitspraken over de Islam vervolgd wordt. Dat is meten met twee maten. Wanneer het gaat over uitspraken over religie zijn we in Nederland overdreven voorzichtig. Bijna iedereen is van mening dat religieuze opvattingen een speciaal soort respect verdienen. Waarom zou dat zo zijn? Waarom is er uberhaupt een discussie over 'religieuze gekwetstheid' in het bijzonder? Je kunt op talloze andere manieren gekwetst worden door uitspraken van anderen, maar daar hoor je niemand over. Die ongelijkheid raakt iedereen, gelovig of niet.
Bovendien gaan we ook heel verschillend om met het Christendom en de Islam. Zouden we niet in essentie met die geloven onder gelijke omstandigheden hetzelfde om moeten gaan?
quote:
Op maandag 10 augustus 2009 @ 16:10 schreef Daskaar het volgende: haha, die kans is aanwezig, maar dan moeten we de ring in..oftewel het forum. noem een tijd en plek! ik ben er altijd voor in om meer te weten te komen over de vijand!
Hier, nu, daar, straks, dag, nacht, wanneer je maar wilt!
Als je overigens een beeld wilt hebben van wat mij als atheist bezighoudt, dan is dit een heel aardige lezing:
(Waarmee we gelijk weer wat nieuwe stof voor discussie hebben. )
quote:
Op maandag 10 augustus 2009 @ 16:10 schreef Daskaar het volgende: simpelweg de waarheid. ik kan me voorstellen dat mensen heel erg in theorie bezig zijn met dingen, vooral intellectueel inzicht krijgen en daardoor blind worden voor hun hart. Ik geloof sterk dat een ieder weet wat goed en slecht is en de waarheid van dingen herkent door zijn hart.
Oh, maar gevoelens en moraliteit kun je ook vanuit een wetenschappelijk perspectief bekijken hoor. Buitengewoon interessant ook. In dat genre is deze wellicht interessant voor je:
Op maandag 10 augustus 2009 @ 16:10 schreef Daskaar het volgende: Als ik interesse zou hebben in de wereld zoals ie is, dan zou ik die boeken lezen, maar ik heb interesse in hoe hij zou moeten zijn. (wat vind je van die oneliner? )
Ook dan is een zekere basiskennis van de wereld zoals die nu is zeer waardevol. Verandering begint bij begrip.
quote:
Op maandag 10 augustus 2009 @ 16:10 schreef Daskaar het volgende: Maar ik moet toegeven dat ik geen theologie studie gedaan heb, noch sta ik met beide benen in de hemel(oftewel ik ben niet heel erg gehoorzaam aan de Here), maar ik heb genoeg gezien en gevoeld om te geloven in Jezus Christus.
Toch zijn er talloze andere geloven waarvan de aanhangers soortgelijke beweringen doen. Het lijkt me triviaal dat niet al die geloven op waarheid berusten. Zelfs als er 1 god de ware is, dan nog geloven mensen in talloze 'valse' goden. Waarom zou jouw god nou toevallig de enige echte zijn?
Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws.
Laboro te salutante
http://www.youtube.com/watch?v=exGJsv6ZNlo
Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws.
Laboro te salutante
Maar het probleem van gelovigen is dat zij altijd bezig zijn met anderen en niet met zichzelf. Dat iemand gelooft -- prima, vooral doen. Ik geloof niet, anderen wel, iedereen zijn eigen levensstijl. Maar gelovigen willen altijd bepalen wat anderen doen. Alles moet verboden of gecensureerd worden, winkels moeten dicht, etc. Als je niks wil kopen op zondag, koop dan gewoon niks. Waarom moeten alle Nederlanders de regels van een kleine groep volgen?
Verder moet het natuurlijk mogelijk zijn overal grappen over te maken. Je kan grappen maken over de minister, de president, alle beroepen, atheisten, sekten. Maar als je het hebt over gestabiliseerde geloven dan is er meteen ophef. Relax gewoon, je hoeft je er niks van aan te trekken. Vrijheid van meningsuiting is een belangrijk goed, en zeker cabaretiers en journalisten mogen hier niet zomaar voor veroordeeld (of zelfs van het bed gelicht) worden.
Definieer "ongehoord"?
Wat voor de een milde scherts is, is voor de ander al reden om schuimbekkend een fatwa uit te spreken...
"And I think it should be – religion – treated with ridicule, and hatred and contempt. And I claim that right."- Christopher Hitchens, 1949 - 2011
Probleem is alleen dat de grens tussen humor en kwetsen bij gelovigen anders ligt dan bij niet-gelovigen.
M'n schoonmoeder heeft ooit eens woedend de tv uitgezet tijdens Mr. Bean toen hij met een dinosaurus bij het kerstalletje bezig was
Ik bedoel dus dit stukje.
Just blame yourself once and move on.
Moo
SHHHHH
Iah
SSHHHHHH
uche
SHHHHHHH
Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws.
Laboro te salutante
Hartelijk dank, jezus
Laat die hollier-than-thou-houding dus maar varen. Voor jou zal waarschijnlijk de gemiddelde wereldoorlog nog eigenlijk een verzameling incidenten zijn, als dit je definitie is. Leuk, theorie... maar uiteindelijk gaat het gewoon om wat je hiervan terugziet in de praktijk. Als dat inhoudt dat je nog steeds geen homo mag zijn, als vrouw achter het aanrecht moet, met de nek binnen de familie wordt aangekeken als je uit het geloof wilt stappen, etc. dan heb je niet zoveel aan een mooie theorie.
Mensen die niet tot het 'Ware geloof' horen -welke van de vele dat ook moge zijn- worden al een ruim aantal eeuwen op niet misverstane wijze duidelijk gemaakt hoe minderwaardig ze zijn: in 'heilige' boeken, preken, wetten, handelingen, etc. etc. Hoor je de betreffenden klagen over hoe 'kwetsend' dat wel niet is?
Welnee: die lachen zich er gek om.
Geloof is simpelweg niet meer dan een verzameling bij elkaar geraapte gedachten -en niet bepaald de meest rationele- waar men heel handig het etiket heilig op geplakt heeft om extra status en macht te krijgen. Leuk geprobeerd natuurlijk... Maar geen reden om verder daar heel omzichtig omheen te trippelen. Net zo min als je om andere bij elkaar geraapte gedachten omzichtig heen zou trippelen.
"Ja hoor, hard en ongenuanceerd graag"
Ik vind wel dat je rekening moet houden met de persoon tegen wie je de grap maakt. Als deze persoon christelijk is, moet je je wel een beetje inhouden.
(hoewel die persoon die christelijk is ook moet accepteren dat ik neit christelijk ben, en moet verwachten dat ik een grap kan maken)
Kwetsen en beledigen heeft niets te maken met degene die 'beledigd' maar alles met degene die 'beledigd' wordt. Er zijn maar 2 redenen waarom iemand zich gekwetst voelt.
1) De belediging is een waarheid waar je liever niet mee geconfronteerd wordt of het zit akelig dicht bij de waarheid.
2) Je hecht waarde aan de mening van degene die 'beledigd'.
Als een wildvreemde me uitmaakt voor lelijk doet me dat alleen iets als ik ook echt lelijk ben, op z'n minst moet degene die het zegt veel knapper zijn dan ik.
Als een goede vriend het zou zeggen zou ik me het heel erg aantrekken omdat ik zijn mening belangrijk vindt.
Als iemand iets over jesus zegt en jij trekt je dat aan dan hecht je gewoon te veel waarde aan de mening van een ander. Jij gaat naar de hemel, die ander niet, je hebt al gewonnen, geniet ervan!
En om je voor de hand liggende tegenwerping dat een god voor jou wel bestaat maar voor te zijn: er zijn mensen die in kaboutertjes geloven, in astrologie, in elfjes, in Atlantis, in UFO's en wat dies meer zij, en ook daarover mag men grappen maken en ook deze zaken hoeven mensen niet serieus te nemen vanuit een of ander ongegrond soort respect.
Ten tweede: als een eventueel opperwezen echt zo beledigd is door grappen over hem / haar als zijn grondpersoneel wil laten geloven, moet het voor een almachtig iets dat complete melkwegstelsels uit zijn / haar mouw schudt alsof het broodkruimels zijn toch een kleine moeite zijn om persoonlijk het ongenoegen daarover kenbaar te maken, toch..?
Dat hij / zij dat niet doet betekent logischerwijze dat of het hem / haar geen reet interesseert en dat zijn / haar volgelingen zich beter met belangrijker zaken bezig kunnen houden, of dat (tadaa!) er helemaal geen opperwezen bestaat.
"And I think it should be – religion – treated with ridicule, and hatred and contempt. And I claim that right."- Christopher Hitchens, 1949 - 2011
Ik denk niet dat er cabaretiers zijn die grappen maken om te kwetsen, hoewel een kwetsende grap wel heel grappig kan zijn.
Geloof en ongeloof zijn niet twee gelijkwaardige standpunten. Bij gebrek aan informatie en/of bewijs is ongeloof het enige neutrale standpunt, net zoals bij elfjes en vliegende spaghettimonsters.
Die kinderen kunnen overigens weinig doen aan hun geloof. Ik voelde me als kind vooral heel erg genaaid toen mn ouders mij vertelden dat de Sint niet bestaat.
We zouden kinderen niet met dat soort verhalen moeten voorliegen.
Kijk om je heen. Kijk in de geschiedenisboeken. Religie is 1 grote bron van ellende en onverdraagzaamheid.
Helder. En nogmaals - dit is onmogelijk hard te maken. Definieer "kwetsen" in een juridische context? Gekwetst worden / je gekwetst voelen is toch iets waar je zelf vor kiest. Kijk naar die EO-leden die al witheet worden als iemand ook maar in twijfel trekt dat de aarde niet nog maar 6000 jaar oud is... je kan niet voortdurend rekening houden met idioten. Je vergelijking gaat mank. Je kan het geloven in totaal onbewezen aannames niet gelijkstellen aan de wetenschap. Huh? Aannames, aannames.
Ik wil gevrijwaard blijven van religieuze onzin, dat is heel wat anders. Je weet wel, die onzin die mensen nodig hebben omdat ze het leven niet aankunnen zonder een denkbeeldig vriendje omdat ze bang zijn voor de dood.
Daar zit de schrik. Niet bij mij. Discussie dient in alle openheid te geschieden. Gewoon hier dus.
"And I think it should be – religion – treated with ridicule, and hatred and contempt. And I claim that right."- Christopher Hitchens, 1949 - 2011
"And I think it should be – religion – treated with ridicule, and hatred and contempt. And I claim that right."- Christopher Hitchens, 1949 - 2011
Ik ben altijd te porren voor een theologische discussie. Maar ik denk niet dat we het dan heel vaak met elkaar eens zullen zijn. Een debat waarin iedereen het met elkaar eens is is natuurlijk ook maar saai.
Wat bedoel je met 'de waarheid'?
Als je echt wil begrijpen in wat voor wereld je leeft kun je je het beste storten op een aantal standaard wetenschappelijke werken, en niet op boeken zoals de Bijbel en de Koran.
Bovendien gaan we ook heel verschillend om met het Christendom en de Islam. Zouden we niet in essentie met die geloven onder gelijke omstandigheden hetzelfde om moeten gaan? Hier, nu, daar, straks, dag, nacht, wanneer je maar wilt!
Als je overigens een beeld wilt hebben van wat mij als atheist bezighoudt, dan is dit een heel aardige lezing:
Richard Dawkins, the God Delusion
(Waarmee we gelijk weer wat nieuwe stof voor discussie hebben.
Dr. Andy Thomson: Why we believe in gods Ook dan is een zekere basiskennis van de wereld zoals die nu is zeer waardevol. Verandering begint bij begrip. Toch zijn er talloze andere geloven waarvan de aanhangers soortgelijke beweringen doen. Het lijkt me triviaal dat niet al die geloven op waarheid berusten. Zelfs als er 1 god de ware is, dan nog geloven mensen in talloze 'valse' goden. Waarom zou jouw god nou toevallig de enige echte zijn?
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken