Van Gelder niet naar Olympische Spelen

Yuri van Gelder doet definitief niet mee aan de Olympische Spelen, die komende zomer in Peking worden gehouden. De internationale turnbond (FIG) heeft de enige beschikbare wildcard voor dit mondiale evenement aan Nashwan Al Hazari uit Jemen gegeven.

Van Gelder hield al rekening met het feit dat hij niet op de Spelen in actie zou komen. Toch was de Brabander teleurgesteld toen hij hoorde dat de wildcard niet voor hem was. "Ik baal verschrikkelijk. Het was te verwachten, maar het is gewoon klote."

Tijdens het WK turnen in Stuttgart, dat in september werd gehouden, kon Van Gelder directe kwalificatie voor de Olympische Spelen afdwingen. Dit ging echter mis, omdat hij als tweede op het onderdeel ringen eindigde. De Waalwijker moest, voor deelname in Peking, eerste worden. Het verschil met de winnaar, Yibing Chen uit China, bedroeg uiteindelijk maar 0,075 punten. Kort daarop werd door het Algemeen Dagblad een handtekeningenactie gestart, die uiteindelijk bijna 50.000 handtekeningen opleverde.

In de maanden na de wereldkampioenschappen in de Duitse stad won Van Gelder bijna alles wat er te winnen viel. Anderhalve week geleden greep de 24-jarige turner de zege tijdens de wereldbekerwedstrijden in Doha. "Als je naar mijn prestaties kijkt kon het niet beter. Ik heb alles gedaan wat ik kon", aldus Van Gelder. "Ik heb me bewezen en kan mezelf niets verwijten. Maar het is dan wel klote dat die wildcard naar een gast uit Jemen gaat."

Het is verrassend dat Al Hazari de felbegeerde wildcard in de wacht heeft gesleept. Aljaz Pegan, een rekstokspecialist uit Slovenië, werd als belangrijkste concurrent van Van Gelder gezien. Bij de vrouwen mocht de Vietnamese Thuong Do Thi Ngan de wildcard in ontvangst nemen.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport!