AI-kinderporno leidt tot 18 jaar cel

De Britse pedofiel Hugh Nelson die duizenden ponden verdiende door kindermisbruikbeelden te maken met behulp van AI is veroordeeld tot 18 jaar cel. De afbeeldingen die Nelson maakte, zijn gebaseerd op foto’s van echte kinderen van over de hele wereld. Daarnaast moedigde hij kopers van zijn afbeeldingen aan om jongeren te verkrachten en seksueel aan te vallen.

Hugh Nelson gebruikte een 3D-karaktergenerator om gewone, niet-expliciete foto's van kinderen om te zetten in kindermisbruikbeelden, die hij verkocht op een internetforum dat doorgaans door kunstenaars werd gebruikt. De bronfoto’s werden hem gestuurd door bekenden van de kinderen.

Nelson rekende zijn netwerk van pedofielen vervolgens £80 per nieuw 'personage'. Daarna vroeg hij  £10 per afbeelding om ze in verschillende, expliciete posities te animeren. Nelson gaf toe dat hij in een periode van 18 maanden ongeveer £ 5.000 verdiende met de verkoop van deze afbeeldingen. In een politieverhoor vertelde de pedofiel: "Veel van mijn personages zijn in opdracht van hun vaders, ooms en familievrienden gemaakt."

Jeanette Smith, een gespecialiseerde officier van justitie, zei: "Dit is een van de eerste gevallen waarin een verband wordt aangetoond tussen mensen als Nelson, die computergegenereerde afbeeldingen maken met behulp van technologie en de echte misdrijven die daarachter plaatsvinden."

Er zijn recent al meer pedofielen tot gevangenisstraffen veroordeeld omdat ze AI gebruikten om afbeeldingen van kindermisbruik te maken. In Nelsons geval kon de politie echter voor het eerst de afbeeldingen die hij had gemaakt, koppelen aan echte kinderen.

Nelson, die nog niet eerder veroordeeld werd, werd in juni vorig jaar gearresteerd in zijn ouderlijk huis in Egerton, Bolton en vertelde de politie dat hij voornamelijk seksuele interesses had in meisjes van ongeveer 12 jaar oud. De kinderen van wie hij foto's kreeg toegestuurd, woonden allemaal buiten Groot-Brittanië. Politiediensten in de betreffende landen zijn op de hoogte gesteld waarna al meerdere arrestaties hebben plaatsgevonden.

Hoewel dit de eerste keer is dat iemand is vervolgd voor het maken van dit soort kindermisbruikbeelden, bereiden de autoriteiten zich voor op nog veel meer van dergelijke zaken. Binnen de Internet Watch Foundation in Cambridge struinen tientallen analisten elke dag het internet af, op zoek naar kindermisbruikbeelden en verwijderen die vervolgens van internet.