FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 28 oktober 2024

Meer dan 43.000 doden na jaar oorlog in Gaza

Het aantal Palestijnen dat het afgelopen jaar is omgekomen in de oorlog in Gaza is opgelopen tot meer dan 43.000, van wie meer dan de helft vrouwen en kinderen zijn, aldus het Palestijnse Ministerie van Gezondheid op maandag. Dat is inclusief de 96 mensen die de afgelopen twee dagen in ziekenhuizen in Gaza zijn omgekomen. 101.110 anderen zijn gewond geraakt. Er wordt in de genoemde aantallen geen onderscheid gemaakt tussen militanten en burgers

Israëlische troepen hebben een nieuwe operatie gelanceerd in het noorden van Gaza, waaronder een inval in het Kamal Adwan-ziekenhuis in Beit Lahiya afgelopen vrijdag. Het Israëlische leger verklaarde dat het 100 vermoedelijke Hamas-militanten heeft gearresteerd tijdens de inval.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschuldigt Israël van het detineren van 44 mannelijke ziekenhuismedewerkers. Palestijnse medische functionarissen meldden dat het ziekenhuis, waar zo'n 200 patiënten werden behandeld, zwaar beschadigd raakte tijdens de operatie.

Israël heeft gedurende het afgelopen jaar meerdere ziekenhuizen in Gaza binnengevallen en gebombardeerd, met de onderbouwing dat Hamas en andere militanten deze faciliteiten voor militaire doeleinden zouden gebruiken. Palestijnse medische autoriteiten ontkennen deze beschuldigingen en beschuldigen het Israëlische leger van het nodeloos doden van burgers.

Een anonieme Israëlische militaire functionaris verklaarde dat er hevige gevechten plaatsvonden rond het Kamal Adwan-ziekenhuis, maar niet binnenin. Volgens hem werden er nadien wapens gevonden binnen het ziekenhuis.

De functionaris gaf aan dat medisch personeel werd vastgehouden en onderzocht omdat sommige militanten zich zouden hebben vermomd als medici. Ook zou het leger internationale organisaties hebben geholpen bij het verplaatsen van 88 patiënten en medisch personeel naar andere ziekenhuizen in de weken voorafgaand aan de inval. Tijdens de inval zelf zouden troepen 30.000 liter brandstof en medische voorraden van internationale organisaties hebben gebracht om het ziekenhuis operationeel te houden.

Het Israëlische leger heeft Palestijnen opgeroepen om Noord-Gaza opnieuw te evacueren, waar het al meer dan drie weken een groot offensief voert. De militaire functionaris gaf aan dat de operatie in de noordelijke Gazastad Jabaliya nog enkele weken zal duren.

Volgens de Verenigde Naties verbleven er begin deze maand nog minstens 400.000 mensen in Noord-Gaza, waar honger wijdverspreid is doordat de hoeveelheid humanitaire hulp die het gebied bereikt de afgelopen maand nog veel verder is afgenomen.

De Israël-Hamas-oorlog begon nadat door Hamas geleide militanten op 7 oktober 2023 gaten in het Israëlische veiligheidshek bliezen en Israël binnenstormden en ongekend wrede aanvallen pleegden, voornamelijk op burgers. Hierbij werden ongeveer 1.200 mensen vermoord en 250 anderen ontvoerd. Meer dan honderd van hen worden nog vermist.

Ten Hag ontslagen bij Manchester United

Erik ten Hag heeft na een zeer teleurstellend begin van het seizoen het veld moeten ruimen bij Manchester United, zo meldt de NOS. Assistent Ruud van Nistelrooij neemt voorlopig het stokje over van Ten Hag als coach bij United.

Ten Hag begon in 2022 aan zijn klus in Manchester waar hij de club terug naar de top moest brengen. In de jaren dat hij de scepter zwaaide bij United was er veel bestuurlijke onrust. In deze turbulente tijd kreeg de Nederlander veel ruimte om spelers aan te trekken die hij wilde. Dat leverde echter niet de gewenste terugkeer aan de Engelse en Europese top op. Wel wonnen The Red Devils onder Ten Hag de League Cup en de FA Cup.

Tijdens de zomer werd er al enige tijd gespeculeerd over de positie van de Nederlandse oefenmeester maar de clubleiding besloot Ten Hag het vertrouwen te geven. Het vertrouwen in een succesvolle toekomst is nu echter verdwenen. "We zijn Erik dankbaar voor alles wat hij heeft gedaan in zijn tijd bij ons en wensen hem het allerbeste voor de toekomst", zo valt te lezen op de clubwebsite.

De in de zomer aangetrokken Van Nistelrooij zal voorlopig de taak van hoofdtrainer waarnemen tot de club een nieuwe trainer heeft vastgelegd.

Duits, Frans of Italiaans studeren kan straks niet meer in Utrecht

De Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht staat voor een ingrijpende hervorming. Het bestuur heeft aangekondigd dat er zes bacheloropleidingen verdwijnen, in een poging om de toekomstbestendigheid van de faculteit te waarborgen en het toenemende financiële tekort te dichten. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat de diversiteit in onderwijs en onderzoek behouden blijft, terwijl de financiële situatie van de faculteit wordt gestabiliseerd.

Vanaf 2030 zullen de bacheloropleidingen Duits, Frans, Islam en Arabisch, Italiaans, Keltisch en Religiewetenschappen niet meer worden aangeboden. De instroom van nieuwe studenten stopt vanaf september 2026, waarmee de laatste lichtingen van deze studies van start zullen gaan. Deze opleidingen trekken al jaren minder dan 25 nieuwe studenten per jaar en worden door de faculteit niet langer als rendabel beschouwd.

De sluiting van deze opleidingen komt niet alleen voort uit de interne problematiek van de universiteit. De financiële druk op de Faculteit Geesteswetenschappen is aanzienlijk vergroot door de bezuinigingen die het huidige kabinet vanaf volgend jaar doorvoert. Het kabinet heeft aangekondigd jaarlijks 1 miljard euro minder te investeren in hoger onderwijs en wetenschap. Dit heeft geleid tot een versobering van het aanbod aan meerdere Nederlandse universiteiten. Zo is ook de Universiteit Leiden bezig met het herzien van het opleidingenaanbod binnen de geesteswetenschappen.

Volgens hoogleraar Koreastudies Remco Breuker, verbonden aan de Universiteit Leiden, moet bij dergelijke keuzes niet alleen gekeken worden naar wat een studie individueel oplevert, maar ook naar de kosten voor de samenleving als bepaalde expertise verloren gaat. Breuker stelde eerder: “Als je deze studies wil inperken moet je je niet afvragen wat de individuele student oplevert, maar wat het zou kosten als we deze expertise niet meer in Nederland hebben.”

Decaan Thomas Vaessens legt uit dat de faculteit al enige tijd kampt met financiële instabiliteit. “We hebben een opleidingenpalet dat in de loop der tijd financieel niet meer haalbaar is geworden,” aldus Vaessens. De kabinetsbezuinigingen hebben deze situatie verergerd, waardoor het tekort van de faculteit naar verwachting zal oplopen van ongeveer 7 miljoen euro in 2025 naar 13 miljoen euro in 2027.

Vaessens benadrukt dat een bezuiniging van 10% nodig is om de financiën tegen 2030 weer op orde te krijgen. “Dit is een grote uitdaging die niet kan worden opgelost met kleine ingrepen of tijdelijke maatregelen. Een structurele transitie is vereist,” licht hij toe. Hoewel gedwongen ontslagen momenteel nog niet aan de orde zijn, sluit het bestuur reorganisaties in de toekomst niet uit.

De transitie die de faculteit doorvoert is niet uitsluitend gericht op bezuinigen, maar maakt deel uit van een breder strategisch plan. Vaessens benadrukt dat er doordacht te werk wordt gegaan en dat de hervormingen zijn gebaseerd op een transitieplan met een bredere visie dan alleen financiële reductie. Het universiteitsbestuur heeft hiervoor steun en tijd toegezegd om deze veranderingen door te voeren.

De focus in de komende jaren ligt op interdisciplinaire samenwerking en onderwijs dat zich richt op thema’s die volgens Vaessens niet eenzijdig technologisch, economisch of politiek mogen worden benaderd. “De samenleving heeft onze expertise hard nodig,” aldus de decaan.

Volkswagen wil tienduizenden werknemers ontslaan

Volkswagen staat op het punt minstens drie fabrieken in Duitsland te sluiten en tienduizenden banen te schrappen. Dat heeft Daniela Cavallo, voorzitter van de ondernemingsraad, tijdens een informatiesessie voor het personeel in Wolfsburg gemeld. Ze voegde eraan toe dat alle overgebleven fabrieken bovendien zullen worden verkleind. Over deze plannen heeft het concern nu ook de werknemers geïnformeerd.

Volgens de ondernemingsraad is het voortbestaan van de fabriek in Osnabrück in het bijzonder bedreigd, nadat het onlangs een verwachte vervolgopdracht van Porsche heeft misgelopen. Daarnaast plant het bestuur gedwongen ontslagen, stelde Cavallo. Hierdoor dreigt het verlies van tienduizenden arbeidsplaatsen. Hele afdelingen zouden worden gesloten of naar het buitenland worden verplaatst.

"Alle Duitse VW-fabrieken zullen door deze plannen worden getroffen. Geen enkele is veilig", waarschuwde Cavallo. Ze gebruikte harde woorden: "Het grootste Duitse industriële concern start in zijn thuisland Duitsland de uitverkoop. Het is het vaste voornemen om de regio's van onze vestigingen te laten leegbloeden. En het is de duidelijke intentie om tienduizenden Volkswagen-medewerkers de massawerkloosheid in te sturen." Ze riep het personeel op om de aankondigingen niet ‘als geratel in de onderhandelingen af te doen’. "Niemand van ons hier kan zich nog veilig voelen." Ze benadrukte dat de plannen van het bestuur serieus zijn.

Cavallo gaf aan dat de werknemers die hun baan wel kunnen behouden aanzienlijke loonverlies te wachten staat. Het management eist namelijk een permanente verlaging van tien procent van het maandsalaris, twee nullijnen in de jaren 2025 en 2026 en een einde aan toeslagen en bonussen. VW en de vakbond IG Metall zijn momenteel in onderhandeling over verschillende CAO's. De volgende onderhandelingsronde staat gepland voor woensdag. IG Metall eist onder meer juist een loonsverhoging van zeven procent voor de VW-medewerkers. De vakbond heeft aangekondigd zich tegen de plannen van het concern te verzetten.

"Deze rabiate plannen van het bestuur zijn op geen enkele wijze acceptabel en een breuk met alles wat we de afgelopen decennia in het bedrijf hebben meegemaakt," zei Thorsten Gröger, districtsleider van IG Metall. "Dit is een diepe steek in het hart van de hardwerkende VW-werknemers. We verwachten dat in plaats van kaalslagfantasieën van Volkswagen en zijn bestuur aan de onderhandelingstafel draagkrachtige toekomstconcepten worden geschetst, daar waar van werkgeverszijde tot nu toe weinig meer dan holle frasen zijn gepresenteerd."

Ook bondskanselier Olaf Scholz (SPD) riep het concern op om banen te behouden. Volgens regeringswoordvoerder Wolfgang Büchner vindt Scholz' dat ‘mogelijke verkeerde managementbeslissingen uit het verleden niet ten koste mogen gaan van de werknemers.’ Scholz wil de mogelijke sluitings- en ontslagplannen van het concern niet in detail becommentariëren, maar hij benadrukte dat de ‘fundamentele houding’ van de kanselier duidelijk is: het gaat erom banen te beveiligen en te behouden.

VW heeft in Duitsland ongeveer 120.000 werknemers, waarvan ongeveer de helft in Wolfsburg. In totaal exploiteert het merk VW in Duitsland tien fabrieken, waarvan zes in Nedersaksen, drie in Saksen en één in Hessen. In september heeft VW de sinds meer dan 30 jaar geldende werkzekerheid opgezegd. Vanaf medio 2025 zullen gedwongen ontslagen mogelijk zijn.

Opname Andre Rieu en Emma Kok gebruikt in campagnevideo Trump

Beelden van violist André Rieu en zangeres Emma Kok zijn in een promotievideo voor Donald Trump samengevoegd en gedeeld op X, ook door Elon Musk. Het duo heeft geen toestemming verleend voor het gebruik van hun beelden en neemt afstand van de video.

Kok schrijft op Instagram: "Aangezien ik pas 16 jaar oud ben en niet betrokken ben bij (Amerikaanse) politiek, wil ik duidelijk maken dat ik afstand neem van deze video en de boodschap."

De zoon van Rieu, Pierre, noemt de tekst in de video 'afschuwelijk'. Rieu en Kok zijn echter niet van plan juridische stappen te ondernemen.

In de video, die niet door Musk is gemaakt maar wel door hem op X is gedeeld, is een kort fragment te zien waarin Kok zingt onder begeleiding van Rieu. De zang die in de video te horen is, komt echter niet van de 16-jarige zangeres.

De rest van de video bevat beelden van leeuwen, straaljagers, raketlanceringen en fragmenten van de voormalige worstelaar Hulk Hogan. Musk houdt ook een toespraak over het belang van de aanstaande verkiezingen, en er is een gladiatorengevecht te zien met de gezichten van Trump en zijn tegenstander Kamala Harris erop geplakt.

Cybersecuritybeeld 2024: 'Rusland en China verhevigen cyberaanvallen op Westen'

De digitale dreiging voor Nederland is groot en divers. Nederland is doelwit van cyberaanvallen en wordt daarnaast geraakt door cyberaanvallen elders die vervolgens doorwerken binnen het digitale ecosysteem. Ook is een intensivering te zien in de activiteiten én een verbreding van de capaciteiten van statelijke actoren.

Dat zijn de belangrijkste conclusies van het vandaag verschenen Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) 2024, opgesteld door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Rusland en China intensiveren hun cyberaanvallen op Nederland en zijn bondgenoten, waarschuwt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Ze 'versterken en verbreden' deze aanvallen. China lijkt niet langer alleen op spionage gericht te zijn, maar bereidt zich ook voor op sabotage. Daarnaast melden zich nieuwe landen aan het cyberfront.

Aanvallende landen zoals Rusland en China maken gebruik van een steeds diverser arsenaal aan cyberwapens, merkt NCTV Pieter-Jaap Aalbersberg op in zijn jaarlijkse evaluatie van de digitale veiligheid in Nederland. Tevens blijkt uit dit zogenaamde Cybersecuritybeeld dat ze vaker samenwerkingen aangaan met bedrijven en hacktivisten. 'De snelheid en complexiteit van staatsgerelateerde cybercampagnes neemt toe,' aldus Aalbersberg.

Hij observeert de inzet van 'meerdere cyberaanvallen die elkaar aanvullen', of in combinatie met andere typen aanvallen (zoals misleidingscampagnes). Degenen die zich hiertegen willen verdedigen, moeten 'de samenhang van deze cyberaanvallen en de bredere bedreiging die voortkomt uit de optelsom van deze risico's' in overweging nemen. De NCTV vermoedt dat Rusland met een toenemend aantal cyberoperaties de belangrijke infrastructuur van Europese en NAVO-landen probeert te infiltreren.


Eenmaal daarin verankerd, kan Rusland deze infrastructuur saboteren wanneer het Kremlin dat nodig acht. Ook spioneren ze naar vertrouwelijke informatie, bijvoorbeeld over de ondersteuning aan Oekraïne. Tot nu toe heeft China zich voornamelijk gericht op spionage, maar begint ook stappen te zetten richting sabotage, aldus Aalbersberg. Hij verwijst naar aanvallen van vorig jaar op militaire infrastructuur in de Verenigde Staten. Hoewel Europa daar nog niet mee te maken heeft gehad, maakt de snelle groei 'het Chinese cybersabotageprogramma een potentiële bedreiging voor Nederland'.

Nederland moet zich ook voorbereiden op nieuwe 'cybermachten' zoals Turkije. Hoewel zij zich momenteel nog niet tegen Nederland keren, richten zij zich wel op tegenstanders in ballingschap. Achter twee grote storingen deze zomer stond geen vijandige natie. Een foutieve update van een computerbedrijf in de populaire CrowdStrike-software en een probleem in een essentieel overheidsnetwerk zorgden voor verstoringen van overheidsdiensten. De NCTV waarschuwt dat Nederland niet te afhankelijk moet worden van een of enkele leveranciers.

Daarnaast maakt de opkomst van de kwantumcomputer en andere nieuwe technologieën Aalbersberg ongerust. Een kwantumcomputer zou bijvoorbeeld in staat zijn om computerbeveiliging eenvoudig te doorbreken. Ook heeft hij zorgen over het tekort aan experts op het gebied van cyberveiligheid in Nederland.

Grootschalige uitval
Naast cyberaanvallen gaat er ook een dreiging uit van grootschalige uitval - die ook kan worden veroorzaakt door technische problemen en niet-moedwillig menselijk handelen. Bij een digitale monocultuur, waarin vele organisaties afhankelijk zijn van een klein aantal aanbieders, kunnen incidenten mogelijk vergaande en onvoorziene gevolgen hebben. Een voorbeeld hiervan is de computerstoring die cybersecuritybedrijf CrowdStrike in juli 2024 veroorzaakte, waarbij wereldwijd 8,5 miljoen computers niet meer opstartten. Dit kan vergaande gevolgen hebben, zoals het stil komen te liggen van openbaar vervoer, vliegverkeer of medische zorg. Ook waarschuwt de NCTV voor de wereldwijde handel in persoonsgevoelige data en de schaarste aan capaciteit en personeel op het gebied van cybersecurity.

Voortgang Nederlandse Cybersecuritystrategie
In 2022 heeft het kabinet de Nederlandse Cybersecuritystrategie (NLCS) gepresenteerd met als doel een digitaal veilig en weerbaar Nederland te creëren. Gelijktijdig met het CSBN 2024 is de voortgangsrapportage van de NLCS naar de Tweede Kamer verzonden. Hierin wordt de voortgang op het publiek-private actieplan beschreven. Met dit actieplan adresseert het kabinet de uitdagingen die geschetst worden in het CSBN 2024.

Zo wil het kabinet de dreiging afkomstig van landen met een offensief cyberprogramma gericht tegen Nederlandse belangen zoveel mogelijk tegengaan, en waar mogelijk aan de voorkant ontmoedigen. Dat heeft het afgelopen jaar onder andere geleid tot een publicatie over geavanceerdere malware die door China werd gebruikt om te spioneren op computernetwerken van het Ministerie van Defensie.

Ook wordt er gewerkt aan één nieuwe centrale cybersecurityorganisatie waar het het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), het Digital Trust Center (DTC) en het Computer Security Incident Response Team voor digitale dienstverleners (CSIRT-DSP) in op gaan. Hierdoor komt er één organisatie die alle organisaties in Nederland informeert over dreigingen en beveiligingsmaatregelen. Daarnaast zijn de voorbereidingen voor de implementatie van de herziene Europese Netwerk en Informatiebeveiligingsrichtlijn (NIS2-richtlijn) in de Cyberbeveiligingswet (Cbw) in volle gang.

Zoals het CSBN 2024 ook schetst, moeten we ons voorbereiden op grootschalige uitval of digitale incidenten. Dit doet het kabinet onder meer door te oefenen. Afgelopen jaar zijn met de succesvolle publiek-private oefening ISIDOOR IV waardevolle inzichten opgedaan op het gebied van crisispreparatie.

Het CSBN 2024 vertaalt zich in de volgende drie hoofbevindingen:

  • 1. De digitale dreiging tegen Nederland is groot en divers, en cyberaanvallen zijn voornamelijk afkomstig van statelijke en criminele actoren. Cyberaanvallen door statelijke actoren staan niet op zichzelf, maar zijn onderdeel van een bredere gereedschapskist die staten hanteren om hun belangen te behartigen. Criminele actoren voeren op grote schaal aanvallen uit en handelen daarbij opportunistisch. Grootschalige uitval van digitale processen vormt eveneens een dreiging.
  • 2. Digitale risico’s vragen om een brede manier van beheersing. Ze zijn dynamisch en worden beïnvloed door vele verschillende factoren. Het bredere digitale ecosysteem, met daarbinnen monoculturen, en de hoge mate van digitalisering zorgen ervoor dat risico’s met elkaar verbonden raken.
  • 3. De veiligheid van digitale processen is en blijft essentieel in onze maatschappij en is dus onlosmakelijk verbonden met de nationale veiligheid. Het belang van digitale veiligheid concurreert met andere belangen.

Nieuwe uitdagingen voor digitale veiligheid
Als gevolg van ontwikkelingen in het afgelopen jaar zijn er meerdere nieuwe uitdagingen voor digitale veiligheid geïdentificeerd:

  • Meerdere statelijke actoren intensiveren hun cyberactiviteiten. Daarnaast verbreedt een aantal landen hun capaciteiten: ze voegen nieuwe methoden toe aan hun bestaande arsenaal, of gebruiken andere, ook niet-digitale, middelen. Op die manier vormen cyberaanvallen een onderdeel van de bredere gereedschapskist. Daar bovenop is de inzet of betrokkenheid van niet-statelijke actoren onderdeel van de verbreding.
  • Kwaadwillenden kiezen vaak de weg van minste weerstand. Zij gaan nog altijd veelal voor aanvalsroutes die relatief eenvoudig en snel toegang bieden. Statelijke en criminele actoren zoeken ook actief naar nieuwe wegen. Zoals het targeten van edge devices, of het toepassen van Living-off-the-Land technieken.
  • Digitale risico’s worden beïnvloed door vele, ook niet-digitale, factoren. Dat geldt bijvoorbeeld voor geopolitieke of technologische ontwikkelingen. Ook ontwikkelingen die ogenschijnlijk niks van doen hebben met cybersecurity, kunnen blijvend van invloed zijn op de digitale dreiging of de weerbaarheid. Bijvoorbeeld de grootschalige concentratie van diensten bij de drie grootste cloudaanbieders.
  • De grootschaligheid en precisie van de mondiale online datahandel en de wijze waarop online advertentiemarkten functioneren kan de nationale veiligheid op verschillende manieren schaden. Zoals door grootschalige schending van de vertrouwelijkheid van persoonsgevoelige data. Of door misbruik van de opgebouwde datasets en/of gedetailleerde persoonsprofielen.
  • Vertrouwen is noodzakelijk om digitale processen te willen gebruiken. Alleen met vertrouwen kunnen organisaties of individuen omgaan met de vele onzekerheden. Digitale veiligheid is natuurlijk niet de enige randvoorwaarde voor vertrouwen, maar wel een noodzakelijke.

Jaarbeeld
De cyberincidenten in de rapportageperiode van dit CSBN, passen in het dreigingsbeeld. Incidenten, waaronder DDoS aanvallen,
(voorbereidingshandelingen voor) sabotage en spionage, kunnen voor een deel worden geplaatst in de context van geopolitieke
spanningen en verschuivende internationale machtsverhoudingen. Ransomware-aanvallen haalden opnieuw het nieuws, waarbij
regelmatig ook sprake is van datalekken in combinatie met afpersing. Naast cyberaanvallen, zijn er opnieuw tal van voorbeelden
van storingen als gevolg van niet moedwillig handelen.

Op gas koken is gevaarlijk voor de gezondheid, jaarlijks overlijden 1300 mensen voortijdig

Elk jaar sterven er ongeveer 1300 mensen in Nederland voortijdig door de schadelijke stoffen die vrijkomen bij het koken op gas. Dit blijkt uit een omvangrijk onderzoek van de Spaanse Jaume I-universiteit. Al langer is bekend dat koken op gas schadelijk is voor de luchtkwaliteit, maar nu is voor het eerst aangetoond dat dit daadwerkelijk leidt tot een kortere levensduur.

In heel Europa overlijden bijna 40.000 mensen aan de schadelijke stoffen die in hun longen terechtkomen door gasfornuizen. "Het probleem is veel omvangrijker dan we eerder dachten," zegt hoofdonderzoeker Delgado-Saborit. Volgens de onderzoekers leven mensen in Europa gemiddeld bijna twee jaar korter wanneer ze een gasfornuis gebruiken.

Nederland behoort, samen met landen zoals Italië, Roemenië en Hongarije, tot de landen waar nog veel op gas wordt gekookt. Ongeveer 80.000 mensen in Nederland hebben astma ontwikkeld door het koken op gas.

Onderzoeksinstituut TNO concludeerde een jaar geleden al dat de luchtkwaliteit in keukens met gas aanzienlijk slechter is dan in huishoudens die elektrisch koken. Uit dat onderzoek bleek dat een kwart van de Nederlandse huishoudens die op gas kookten, de door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen hoeveelheid stikstofdioxide overschreed. Een overmatige blootstelling aan stikstofdioxide wordt volgens onderzoekers in verband gebracht met een verhoogde kans op longkanker. Daarnaast komen er zeer kleine deeltjes fijnstof vrij bij het koken op gas.

Voor TNO-onderzoeker Piet Jacobs zijn deze nieuwe bevindingen dan ook geen verrassing, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal: "Nederland is echt een gasland. We hebben hier gas gevonden en gasleidingen aangelegd." Ongeveer 60 procent van de Nederlandse huishoudens kookt op gas, terwijl in landen als Duitsland en Denemarken bijna iedereen elektrisch kookt. "Eigenlijk is het vreemd dat mensen nog op gas koken, want het is gewoon open vuur zonder afvoer. Je zou ook geen barbecue binnen zetten, maar met koken doen we dat wel omdat we eraan gewend zijn," aldus Jacobs.

Afzuigkap
Volgens TNO is er een belangrijk advies voor degenen die niet kunnen overstappen op elektrisch koken: zet altijd de afzuigkap aan, ook als je alleen water aan het koken bent. Ook dan komen er verbrandingsgassen vrij. Met een afzuigkap kun je die gassen afvoeren.

Het is raadzaam om de afzuigkap op een hoge stand te zetten tijdens het koken, vooral wanneer je voedsel bereidt dat veel rook of damp produceert. Dit helpt niet alleen om de luchtkwaliteit in de keuken te verbeteren, maar vermindert ook de kans op gezondheidsproblemen op de lange termijn.

AI-kinderporno leidt tot 18 jaar cel

De Britse pedofiel Hugh Nelson die duizenden ponden verdiende door kindermisbruikbeelden te maken met behulp van AI is veroordeeld tot 18 jaar cel. De afbeeldingen die Nelson maakte, zijn gebaseerd op foto’s van echte kinderen van over de hele wereld. Daarnaast moedigde hij kopers van zijn afbeeldingen aan om jongeren te verkrachten en seksueel aan te vallen.

Hugh Nelson gebruikte een 3D-karaktergenerator om gewone, niet-expliciete foto's van kinderen om te zetten in kindermisbruikbeelden, die hij verkocht op een internetforum dat doorgaans door kunstenaars werd gebruikt. De bronfoto’s werden hem gestuurd door bekenden van de kinderen.

Nelson rekende zijn netwerk van pedofielen vervolgens £80 per nieuw 'personage'. Daarna vroeg hij  £10 per afbeelding om ze in verschillende, expliciete posities te animeren. Nelson gaf toe dat hij in een periode van 18 maanden ongeveer £ 5.000 verdiende met de verkoop van deze afbeeldingen. In een politieverhoor vertelde de pedofiel: "Veel van mijn personages zijn in opdracht van hun vaders, ooms en familievrienden gemaakt."

Jeanette Smith, een gespecialiseerde officier van justitie, zei: "Dit is een van de eerste gevallen waarin een verband wordt aangetoond tussen mensen als Nelson, die computergegenereerde afbeeldingen maken met behulp van technologie en de echte misdrijven die daarachter plaatsvinden."

Er zijn recent al meer pedofielen tot gevangenisstraffen veroordeeld omdat ze AI gebruikten om afbeeldingen van kindermisbruik te maken. In Nelsons geval kon de politie echter voor het eerst de afbeeldingen die hij had gemaakt, koppelen aan echte kinderen.

Nelson, die nog niet eerder veroordeeld werd, werd in juni vorig jaar gearresteerd in zijn ouderlijk huis in Egerton, Bolton en vertelde de politie dat hij voornamelijk seksuele interesses had in meisjes van ongeveer 12 jaar oud. De kinderen van wie hij foto's kreeg toegestuurd, woonden allemaal buiten Groot-Brittanië. Politiediensten in de betreffende landen zijn op de hoogte gesteld waarna al meerdere arrestaties hebben plaatsgevonden.

Hoewel dit de eerste keer is dat iemand is vervolgd voor het maken van dit soort kindermisbruikbeelden, bereiden de autoriteiten zich voor op nog veel meer van dergelijke zaken. Binnen de Internet Watch Foundation in Cambridge struinen tientallen analisten elke dag het internet af, op zoek naar kindermisbruikbeelden en verwijderen die vervolgens van internet.

Belastingdienst pakt capaciteitstekort inning aan

De Belastingdienst neemt maatregelen om het capaciteitstekort in de inning en invordering tegen te gaan. Daardoor wordt de afhandeling van bezwaarschriften versneld. Dit capaciteitstekort is onder andere ontstaan door de samenloop van extra werkzaamheden na de coronacrisis, de energiecrisis en werkzaamheden voor hersteloperaties. Om het tekort tegen te gaan worden er 300 fte extra ingezet voor de invordering, worden marktpartijen ingezet waar dat kan en worden 11.500 bezwaren zonder inhoudelijke beoordeling toegekend.

Door het nemen van deze maatregelen kan de Belastingdienst de balans herstellen tussen het aantal bezwaren en de groep beschikbare medewerkers om dit werk te doen. Zo kreeg – door de unieke samenloop van een aantal grote maatschappelijke gebeurtenissen zoals de coronacrisis – niet elke burger of ondernemer binnen de juiste termijn een reactie op een bezwaarschrift. De genomen maatregelen herstellen dit proces. Tijdens deze achterstand zijn geprioriteerde werkzaamheden steeds onverminderd uitgevoerd, bijvoorbeeld werkzaamheden voor de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT).

Meer mensen
De dienst zet maximaal in op het aantrekken van medewerkers in het inningsproces. Sinds 2023 is het aantal medewerkers met 300 fte toegenomen, zij kunnen na een interne opleiding aan de slag. Vanaf 1 juli 2024 zijn daardoor al 140 fte extra ingezet in het inningsproces. Daarnaast worden ook medewerkers van marktpartijen ingezet waar dat kan met afgebakende opdrachten. Dit gebeurt primair op de werkzaamheden binnen de afhandeling van de coronabetalingsregeling. De ingehuurde medewerkers staan onder leiding van medewerkers van de Belastingdienst. De effectiviteit van de samenwerking wordt geëvalueerd.

Tegelijkertijd blijft er sprake van een te krappe arbeidsmarkt. Ook in de toekomst kost het tijd om medewerkers op te leiden voor (specialistische) inningswerkzaamheden en blijft er een door- en uitstroom van medewerkers bij de Belastingdienst die zal moeten worden opgevangen.

Eenmalige acties
Om voor een goede herstart van het inningsproces te zorgen kondigt de Belastingdienst twee eenmalige maatregelen aan. De werkvoorraad met bezwaren tegen de invorderingskosten wordt teruggebracht door een groep bezwaren eenmalig te honoreren, zonder een inhoudelijke beoordeling. Het gaat hierbij om circa 11.500 bezwaarschriften waarvan circa 1.500 betrekking hebben op Toeslagen. Dit betekent dat invorderingskosten in deze gevallen worden teruggedraaid en eventuele proceskosten worden vergoed. Hiermee is een bedrag van € 3 tot 11 miljoen gemoeid. De oorspronkelijke vordering blijft bestaan en wordt geïnd.

Daarnaast wordt een tweede maatregel genomen rondom het verminderen van invorderingskosten en invorderingsrente. Beide zijn gerelateerd aan de hoogte van de te betalen aanslag. Als invorderingskosten en -rente in rekening zijn gebracht en in een latere fase wordt alsnog de hoogte van de aanslag verlaagd, dan dient de Belastingdienst deze in rekening gebrachte kosten evenredig aan te passen. Bij complexe gevallen is dit een arbeidsintensief proces. Om dit proces te versnellen wordt tijdelijk bij aanpassingen tot € 100 niet het juiste bedrag berekend, maar wordt het totale bedrag verrekend of terugbetaald.

Met deze incidentele maatregelen weten betrokken burgers en ondernemers op korte termijn de uitkomst van hun bezwaarschrift en voorkomt de Belastingdienst ingebrekestellingen vanwege niet-tijdig beslissen.

McDonald's quarterpounder toch niet oorzaak e-coli uitbraak VS

Uit onderzoek van het ministerie van Landbouw in Colorado dat alle geteste monsters van zowel verse als bevroren rundvleesburgers negatief waren voor de E. coli-stam en dat de oorzaak van de E.Coli-uitbraak toch niet bij McDonald's ligt, zoals eerder wel werd verondersteld. Hierdoor kan McDonald’s de verkoop van de Quarter Pounders weer hervatten, en verwacht men dat de burger komende week weer in alle vestigingen in de VS verkrijgbaar zal zijn.

McDonald’s heeft bevestigd dat het rundvlees in hun populaire Quarter Pounder-burgers niet de oorzaak is van de recente E. coli-uitbraak in de Verenigde Staten. De voedselketen sloot gisteren definitief uit dat het vlees besmet was.

De uitbraak ontstond eind vorige maand en heeft zich verspreid over dertien staten, met Colorado en Nebraska als hotspots, volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC. Tot nu toe zijn er 75 mensen ziek geworden, waarvan 22 in het ziekenhuis zijn opgenomen. Twee patiënten ontwikkelden het hemolytisch-uremisch syndroom, een ernstige aandoening die kan leiden tot blijvend nierfalen of zelfs de dood.

De uitbraak heeft geleid tot verschillende rechtszaken tegen McDonald’s. Mensen claimen ziek te zijn geworden na een bezoek aan de keten, meldt NBC News.

Vorige week vermoedde McDonald's nog dat de oorzaak mogelijk bij de uien zou liggen, en dat de besmette E. coli-stam vermoedelijk afkomstig was van gesneden uien van een leverancier in Colorado. De keten is inmiddels gestopt met de afname van uien bij deze leverancier. Om verdere besmetting te voorkomen, worden de komende tijd in 900 restaurants in het westen van de VS Quarter Pounders zonder uien geserveerd.

Met de heropening van de verkoop van Quarter Pounders, hoopt McDonald's het vertrouwen van hun klanten te herwinnen. De keten zet zich in voor strikte voedselveiligheid en benadrukt dat alle gerechten op het menu veilig zijn voor consumptie.

Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)

Tieners ontdekken tien nieuwe bewijzen stelling van Pythagoras

De twee Amerikaanse tieners Ne'Kiya Jackson en Calcea Johnson haalden twee jaar geleden de publiciteit met een nieuw bewijs voor de van Pythagoras en daar hebben ze nu nog eens negen schepjes bovenop gedaan. Vandaag werd een nieuw artikel gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift American Mathematical Monthly, waarin hun bewijs wordt bevestigd. In deze studie presenteren Jackson en Johnson niet alleen hun oorspronkelijke bewijs, maar onthullen zij ook nog negen andere manieren om de stelling van Pythagoras te bewijzen, allemaal met behulp van trigonometrie. Het werk staat in een rijtje met dat van slechts twee andere bekende wiskundigen, die beide professionele experts op dit gebied waren.

Terwijl de twee nog op de middelbare school zaten in Louisiana, bedachten zij een schijnbaar onmogelijke manier om de 2000 jaar oude stelling van Pythagoras te bewijzen met behulp van trigonometrie. Dit was opmerkelijk omdat men lange tijd geloofde dat het gebruik van trigonometrie om deze beroemde stelling te bewijzen onmogelijk was. De fundamentele formules van trigonometrie zijn immers gebaseerd op de veronderstelling dat de stelling van Pythagoras al waar is: een cirkelredenering.

Wat Jackson en Johnson hebben bereikt, gaat verder dan het oplossen van een wiskundig probleem. Hun benadering richtte zich op het gebruik van een specifiek trigonometrisch resultaat, namelijk de sinusregel, waardoor zij een innovatieve methode ontwikkelden om de stelling te bewijzen. Door te laten zien dat de bekende stelling van Pythagoras kan worden afgeleid zonder de veronderstelling dat deze stelling al waar is, omzeilden ze de cirkelredenering.

Op basis van hun eerste methode vonden ze nog vier andere bewijzen en daarnaast ontdekten de twee ook een alternatieve benadering die nog eens vijf nieuwe bewijzen opleverde, wat het totale aantal nieuwe bewijzen op tien bracht. In hun artikel beschrijven zij dat er twee manieren zijn om de functies sinus en cosinus te presenteren. Deze manieren worden vaak samengevoegd, wat tot verwarring kan leiden. Ze leggen uit dat sinus en cosinus gedefinieerd zijn als verhoudingen binnen een rechthoekige driehoek, maar dat deze verhoudingen op twee verschillende manieren kunnen worden beschreven: de ene methode is puur trigonometrisch, terwijl de andere gebruikmaakt van polynomen van complexe getallen.

Het samenvoegen van deze twee benaderingen maakt het moeilijk om trigonometrie volledig te begrijpen, volgens Jackson en Johnson. Ze schrijven: "Het proberen te begrijpen van trigonometrie kan lijken op het proberen te begrijpen van een afbeelding waarin twee verschillende beelden boven op elkaar zijn afgedrukt." Door deze methoden uit elkaar te halen, openden zij een nieuw venster naar een groot aantal potentiële bewijzen voor de stelling van Pythagoras.

Het werk van Jackson en Johnson kwam voort uit een bonusvraag in een wiskundewedstrijd op school. Hun bewijs, dat voor het eerst werd gepresenteerd op een bijeenkomst van de American Mathematical Society in 2023, trok de aandacht van de wiskundige gemeenschap, maar werd toen nog niet onder grondig wetenschappelijke getoetst. Dat is nu wel gebeurd.

Calcea Johnson, die nu milieutechniek studeert aan Louisiana State University, beschrijft de ervaring als ‘een ongelooflijke prestatie’. "Ik ben erg trots dat we allebei zo’n positieve invloed kunnen hebben in het laten zien dat jonge vrouwen en vrouwen van kleur deze dingen kunnen bereiken."  Ne'Kiya Jackson studeert nu farmacologie aan Xavier University of Louisiana, uit haar verbazing over de erkenning: "Ik had niet verwacht dat het zo ver zou gaan," zei ze in een verklaring. "Ik was behoorlijk verrast dat ons werk gepubliceerd werd."

Olav Mol: "FIA, fuck you"

Het stoom kwam uit de oren bij F1-journalist Olav Mol na de race bij het Race Café van Ziggo Sport. Mol vond de straffen die Max Verstappen kreeg zijn duel met Lando Norris veel te groot. Om zijn punt duidelijk te maken vergeleek de bekende commentator eerdere straffen met straffen die Verstappen kreeg. "Dit kan niet", concludeerde Mol:

Verstappen: "Ik zal niet makkelijk opgeven"

Na een enerverende Grand Prix van Mexico reageerde Max Verstappen redelijk gelaten op de straffen die hij kreeg voor zijn duel met Lando Norris. Vooral het gebrek aan snelheid in zijn Red Bull bolide baarde de Nederlander zorgen na de race.

"Het probleem is dat als je langzamer bent, je in lastigere situaties komt. Ik zal niet makkelijk opgeven. Voor mij gaat het ook niet over het eens of oneens zijn over de straf, al is twintig seconden best veel, maar het grootste probleem van vandaag is de racepace", zo verklaarde de regerend wereldkampioen vlak na de wedstrijd, lezen we op Verstappen.nl.

De Nederlander vond dat hij, ondanks zijn rondes aan kop van de wedstrijd, sowieso geen kans had op de overwinning. "Het is iets wat we moeten analyseren, omdat we ook zonder deze penalty’s geen kans hadden om vooraan mee te vechten."

"Dit was een slechte dag voor ons, maar ik weet dat we veel beter kunnen. Dus we blijven er voor gaan. In Austin zag het er beter uit, alleen waren we hier nergens. Ik hoop dat we in Brazilië weer competitiever kunnen zijn", zo besloot Verstappen zijn analyse.

Kamala Harris doet weer eens eng

Dat de Amerikaanse verkiezingen een totale shitshow zijn waarbij de voornaamste keuze gaat tussen twee compleet incapabele, incoherente gekkies is wel duidelijk. Vooral Trump wordt vaak belicht, maar ook Harris is natuurlijk zo gek als een deur. En omdat we de afgelopen tijd al worden doodgegooid met anti-Trump berichten, dit keer eens die andere idioot wat nader belichten.

Naast gek als een deur is ze ook nog behoorlijk eng en megalomaan. Althans, haar uitspraken over hoe makkelijk ze met een penstreek mensen kan laten oppakken en een week later na het ruïneren van hun leven weer met een penstreek vrij kan laten is natuurlijk ietswat dubieus te noemen.

Trump gaat fel tekeer over migranten bij aftrap laatste fase campagne

Tijdens een grote bijeenkomst in Madison Square Garden in New York, richtte voormalig president Donald Trump zijn campagneboodschap op strikte anti-immigratieretoriek en beloofde dat als hij herkozen wordt, hij direct een massaal deportatieprogramma op zal zetten. Trumps toespraak, waarin hij sprak van een ‘immigranteninvasie’, vormt de aftrap van de laatste fase van zijn poging om de Democratische kandidaat Kamala Harris te verslaan op 5 november.

Trump stelde dat de Verenigde Staten een ‘bezet land’ zouden zijn, terwijl buiten de arena projecties te zien waren van radicale boodschappen zoals “Trump is doorgedraaid” en “Trump prees Hitler”, geuit door tegenstanders. De bijeenkomst werd door Trumps aanhangers omschreven als een comebackpoging na zijn eerdere controverses, waaronder de bestorming van het Capitool in 2021 en zijn verlies bij de vorige verkiezingen.

Voorafgaand aan Trumps toespraak spraken enkele prominente aanhangers in sterke bewoordingen over de Democratische tegenstanders. Voormalig congreskandidaat David Rem noemde Harris bijvoorbeeld de ‘antichrist’ en ‘de duivel’, terwijl komiek Tony Hinchcliffe Puerto Rico aanduidde als een ‘drijvend eiland van afval’. De Trump-campagne nam later afstand van deze uitspraken, waarbij woordvoerder Danielle Alvarez benadrukte dat deze opmerkingen niet de mening van de campagne vertegenwoordigden.

Trump probeerde met een combinatie van harde anti-immigratieretoriek en economische beloftes kiezers aan zijn kant te krijgen. Hij bekritiseerde de stijgende prijzen en beloofde een belastingkrediet voor mantelzorgers en het beëindigen van inflatie. Daartegenover staat Harris, die haar campagne richt op economische stabiliteit en bescherming van rechten, waarbij ze Trumps dreigende retoriek over onbeperkte macht en wraak scherp bekritiseert.

De Democratische vicepresidentskandidaat Tim Walz trok tijdens een toespraak een vergelijking tussen Trumps rally en een pro-nazi-bijeenkomst in Madison Square Garden in 1939, wat de spanningen rond deze verkiezing verder verhoogde. Walz waarschuwde dat Trump bewust een gevaarlijke retoriek hanteert.

Met peilingen die wijzen op een nek-aan-nekrace, ligt de focus nu op cruciale swingstaten zoals Pennsylvania, Michigan en Wisconsin, evenals Sun Belt-staten zoals Georgia en Arizona. De CNN Poll of Polls zet Harris nu op 48% en Trump op 47%. Terwijl het vroeg stemmen al in volle gang is, doen beide kandidaten er alles aan om strategische kiesgroepen aan te spreken.

Harris probeert bijvoorbeeld zwarte kiezers en vrouwelijke kiezers aan zich te binden. Ze kreeg zaterdag steun van Michelle Obama, die opriep tot bescherming van het recht op abortus en waarschuwde voor de impact van Trumps beleid op de gezondheid van vrouwen. “Een stem voor hem is een stem tegen ons, tegen onze gezondheid, tegen onze waarde,” benadrukte Obama tijdens een bijeenkomst in Michigan.

Met nog een week te gaan voor de verkiezingen, benadrukken beide campagnes het belang van een hoge opkomst in de strijd om het Witte Huis, waarbij iedere kandidaat claimt dat de toekomst van de democratie op het spel staat en dat de winst van de ander uiteraard een absolute nachtmerrie zal blijken.

Shorttrackers Velzeboer en Van 't Wout pakken World Tour-zeges, ook winst gemengde aflossingsploeg

In het Canadese Montreal is zondagavond het eerste World Tour-evenement van het shorttrackseizoen alweer afgesloten. Dat leverde gelijk alweer flink wat Nederlandse successen op, die officieel sinds dit seizoen op naam van de Dutch Lions komen - elke ploeg heeft officieel een kekke bijnaam gekregen.

Gemengde aflossing
Xandra Velzeboer, Michelle Velzeboer, Jens van 't Wout en Sjinkie Knegt reden de grote finale, waarin de ploegen uit Canada en de VS al snel onderuit gingen. Dat gebeurde allemaal achter Nederland en Zuid-Korea, die lang streden om de winst. In die strijd was de Nederlandse ploeg nét iets te sterk voor de Koreanen, terwijl Canada op grote afstand plek drie pakte.

1500m vrouwen
Angel Daleman kwam niet door de herkansingen, Zoë Deltrap sneuvelde in de halve finales en Xandra Velzeboer ging er ook in de halve finales uit en wel met een gele kaart: twee overtredingen in één race, waardoor ze zelfs uit de hele uitslag van de afstand werd geschrapt. De finale leverde een heerlijke strijd op, gewonnen door de Zuid-Koreaanse Kim Gil-li, die nét te snel was voor de Belgische Hanne Desmet en landgenote Choi Min-jeong.

1000m mannen
Jens van 't Wout trad aan in de grote finale en nam daarin snel plaats achter koploper Roberts Kruzbergs uit Letland. Hij schoof er soepel voorbij en reed op indrukwekkende wijze naar de winst, voor Kruzbergs - zijn eerste podiumplek in meer dan twee jaar - en de Pool Michal Niewinski. Sjinkie Knegt werd in de kwartfinales met een straf uitgeschakeld, Daan Kos was simpelweg niet snel genoeg en haalde de halve finales ook niet.

500m vrouwen
Angel Daleman sneuvelde in de kwartfinales, de zussen Xandra en Velzeboer stonden in de grote finale. Xandra schoot weer uit de startblokken en nam gelijk de leiding, waarna ze op de leiding de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold nog nét van zich af wist te houden voor de winst. Michelle Velzeboer streed met de Canadese Florence Brunelle om plek drie, maar ze gingen allebei onderuit, waardoor de Belgische Hanne Desmet als derde eindigde.

Aflossing mannen
Van 't Wout, Kos, Knegt en Roes plaatsten zich overtuigend voor de grote finale, waarin ze vooral met China vochten om de tweede plek. Dat duel verloren ze, China was net even te sterk, Italië werd vierde. Het thuispubliek stond op de banken, want William Dandjinou, Steven Dubois, Jordan Pierre-Gilles en Felix Roussel waren een klasse apart en pakten de winst.

FOK! Wat een weer: lichte regen

herfstbanner


Goedemorgen! 

Vanochtend lost de nog aanwezige mist in het zuidoosten op. Verder neemt van het noordwesten uit de bewolking toe en later kan er in de noordwestelijke helft wat lichte regen vallen. De wind waait uit het zuidwesten en is boven land matig, aan zee vrij krachtig.

Vanmiddag is het in het noorden en midden bewolkt en kan er soms wat lichte regen vallen. In het zuiden blijft het droog en breekt de zon af en toe door. Het wordt maximaal rond 15°C. De wind is boven land matig, aan zee vrij krachtig en waait uit het zuidwesten.

Vanavond is het bewolkt en valt er in het noorden en midden af en toe wat regen, in het zuiden blijft het droog. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig boven land en aan zee af en toe vrij krachtig.

Vannacht valt er m.u.v. het zuidoosten af en toe (mot)regen. In de loop van de nacht kan er in het noorden plaatselijk mist ontstaan. Met minima van ongeveer 12°C is het zacht. De wind waait uit het zuidwesten en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Een zonnige dag in park Westerbork (Foto: DJMO)
Een zonnige dag in park Westerbork (Foto: DJMO) 

Geld of een foto doneren? Dat kan hier! 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1423
special
VrijMiBabes #233 (not very sfw!)
preview
De Sims 4 Leven en Dood
special
Random Pics van de Dag #1422
special
Random Pics van de Dag #1421
special
Random Pics van de Dag #1420
©FOK.nl e.a.