Poetin dreigt Westen: 'sta geen gebruik toe van langeafstandswapens door Oekraïne'

Rusland waarschuwt het Westen om Oekraïne niet toe te staan langeafstandswapens in te zetten. Omdat Kiev deze wapens niet zelfstandig kan gebruiken, houdt Poetin de NAVO verantwoordelijk en moet hij hierop actie ondernemen.

Poetin hoopt hij dat het Westen luistert naar zijn waarschuwingen: er dreigt een directe oorlog met de NAVO als het Westen Oekraïne toestaat langeafstandswapens tegen Rusland te gebruiken. "Ze hebben me niets bevestigd, maar ik hoop dat ze het gehoord hebben," zei Poetin toen hem door een journalist op de Russische staatstelevisie werd gevraagd of het Westen op zijn waarschuwing had gereageerd. "Oekraïense soldaten kunnen deze wapens niet zelf gebruiken. Alleen specialisten van NAVO-landen kunnen dit doen, omdat de verkenning vanuit de ruimte vereist, waarover Oekraïne natuurlijk niet beschikt," voegde Poetin eraan toe. Mocht een dergelijke missie plaatsvinden, dan "zal Rusland hier op moeten reageren. Hoe, wanneer en vooral waar? Dat is nog te vroeg om aan te geven," zei Poetin.

Zelensky dringt er al lange tijd bij zijn westerse bondgenoten op aan om het gebruik van westerse raketten met een langere reikwijdte in Rusland toe te staan. Kiev stelt dat het gebruik van deze wapens het verloop van de oorlog aanzienlijk zou kunnen beïnvloeden in het voordeel van Oekraïne.

Half september verklaarde Poetin dat Westerse goedkeuring de aard van het conflict aanzienlijk zou veranderen. Korte tijd later kwamen de Amerikaanse president Joe Biden en de Britse premier Keir Starmer overeen om de beslissing over het gebruik van Westerse langeafstandswapens tegen doelen in Rusland uit te stellen.