Israël meldt aanval op inlichtingendienst Hezbollah

Het Israëlische leger zegt het hoofdkwartier van de geheime dienst van Hezbollah in Beiroet te hebben aangevallen. Een hoge vertegenwoordiger van het Zuidelijk Commando, Alhaj Abbas Salameh, een communicatiedeskundige, Radja Abbas Awache, en een persoon die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van strategische wapens, Ahmad Alie Hussein, stierven. De burgerbevolking werd gevraagd het gebied vóór de aanval te verlaten.

De informatie van het leger kon niet onafhankelijk worden geverifieerd. Er is nog geen reactie van Hezbollah. Volgens berichten in de Libanese media werden meer dan vijftig dorpen en steden in het zuiden van het land aangevallen.

Raketten op Noord-Israël
Hezbollah vuurde op zijn beurt opnieuw raketten af op Noord-Israël. Onder meer in de havenstad Haifa waren er raketalarmen. Volgens het leger werden ongeveer 70 projectielen vanuit Libanon op Israël afgevuurd. Sommigen werden onderschept door de luchtverdediging. Anderen vielen neer in Noord-IsraëlDe brandweer moest uitrukken om diverse branden te blussen.

Het Israëlische leger heeft de afgelopen weken de strijd tegen de radicale Hezbollah-militie, die wordt gesteund door Iran, geïntensiveerd. Tot nu toe lag de nadruk vooral op het zuiden, waar Hezbollah van oudsher sterk vertegenwoordigd is, de Bekavallei in het oosten en de hoofdstad Beiroet.

Libanon meldt in totaal 2.400 doden
Het Israëlische leger heeft begin oktober ook grondtroepen naar Zuid-Libanon gestuurd. Volgens de Libanese regering zijn de afgelopen twaalf maanden ruim 2.400 mensen gedood door Israëlische aanvallen, waarvan de meesten sinds eind september. In Libanon zijn ruim 1,2 miljoen mensen op de vlucht. De sjiitische militie Hezbollah, die een bondgenoot is van Hamas in de Gazastrook, vuurt sinds het begin van de Gaza-oorlog in oktober vorig jaar bijna dagelijks raketten en drones af op Israël.