Rallyrijder Rovanperä wint in mistig Chili, Neuville blijft wereldtitel in vizier houden

In Chili is gedurende het weekeinde de op twee na laatste wedstrijd verreden van het wereldkampioenschap rallyrijden. De Rally van Chili, de laatste gravelwedstrijd van het jaar, werd een spannende aangelegenheid, gezien het weer vooral ook voor de coureurs zelf.

Op de vrijdag ging het vooral om twee coureurs: Elfyn Evans en navigator Scott Martin en Ott Tänak met navigator Martin Järveoja. Tänak was aanvankelijk de leider na dag één, maar achter de groene tafel werd er met wat seconden gepuzzeld omtrent de geannuleerde openingsproef, waarna Evans de dag met drie seconden voorsprong als leider afsloot.

Sebastien Ogier en navigator Vincent Landais verloren vrijdag al veel tijd met een bandenwissel, nadat Ogier te hard door een berm reed, op zaterdag ging het helemaal fout: in de achtste proef raakte Ogier een steen, waarmee hij zijn ophanging rechtsvoor kapot reed en een half uur verloor door reparatiewerkzaamheden.

De zaterdag werd verder vooral gekenmerkt door mist, van 'een beetje mistig' tot dikke mistbanken. Kalle Rovanperä ging daar het best mee om: de Finse wereldkampioen worstelde zich met navigator Jonne Halttunen op indrukwekkende wijze door de Chileense mist en pakte niet alleen de leiding, hij sloeg ook een gat van vijftien seconden naar Evans.

Op de slotdag behield Rovanperä zijn leidende positie met overtuiging, goed voor zijn vierde zege in slechts zeven deelnames dit jaar. Evans finishte voor de vierde keer dit jaar als tweede, Tänak werd derde. De Belg Thierry Neuville werd met navigator Martijn Wydaeghe vierde en blijft er zo uitstekend voor staan in de jacht op zijn allereerste wereldtitel.