Gaswinning in kleinere gasvelden Groningen gaat gewoon door

Het Groningenveld sluit morgen, maar de kleinere gasvelden in Groningen en Noord-Drenthe blijven actief. Staatssecretaris Eddie van Marum benadrukt het landsbelang hiervan en het stukje leveringszekerheid voor ons land.

In het akkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB staat omschreven ‘geen Gronings gas meer’, maar minister Sophie Hermans verduidelijkte begin september dat dit alleen de sluiting van het Groningenveld inhoudt. Dit is een groot veld waar nu de putten van dicht gaan omdat dat vele aardbevingen heeft veroorzaakt. De veiligheid van de kleinere velden moet nog worden beoordeeld. aldus staatssecretaris Van Marum.

Eén van die kleinere velden ligt bij Warffum. De vergunning voor dat veld loopt eind dit jaar af, maar NAM heeft een verlenging aangevraagd waar het kabinet nog niet op heeft besloten.

Vanuit de coalitiepartij NSC is er kritiek geuit op het besluit om de kleinere gasvelden in gebruik te houden. Tweede Kamerlid Daniëlle Jansen benadrukte tijdens een debat over de Staat van Groningen, een jaarlijks rapport dat de voortgang van het beloofde herstel voor de provincie na jarenlange gaswinning beschrijft, dat de partij voorstelt om helemaal te stoppen met gaswinning in Groningen.

“Als in het hoofdlijnenakkoord staat dat er geen Gronings gas meer gewonnen mag worden, dan begrijp ik dat als: helemaal geen Gronings gas meer,” aldus Jansen. De coalitiepartners PVV en VVD interpreteren “geen Gronings gas meer” echter op een andere manier. Zij beweren dat hiermee enkel het Groningenveld wordt bedoeld.

Volgens Van Marum is er binnen de provincie zelf geen onduidelijkheid over de plannen van het kabinet. “In Groningen was dit volstrekt helder. Het vorige kabinet heeft besloten om de gaswinning uit het Groningenveld te beëindigen, en heeft altijd de kleine velden open willen houden, omdat we een bepaalde hoeveelheid gas nodig hebben voor Nederland.”

Minister Hermans zal binnenkort een beslissing nemen over de nieuwe vergunning voor het gasveld bij Warffum. Van Marum begrijpt dat veel Groningers hopen op de sluiting van dit veld. “Er zijn in Groningen talloze mensen die enorme overlast hebben ervaren door de gaswinning. De onveiligheid is altijd de reden geweest om te stoppen met de gaswinning uit het Groningenveld.”

Hij vervolgt: “Dit heeft te maken met de grootte van dat veld. Daarin bevinden zich zulke grote breuklijnen dat er ook aanzienlijke aardbevingen kunnen optreden. Kleinere velden hebben die omvang niet, waardoor er alleen kleinere aardbevingen kunnen plaatsvinden. Het Staatstoezicht op de Mijnen zal onderzoeken of het op een veilige manier kan gebeuren.”