Brown verovert wereldtitel tijdrijden na spannend duel met Vollering

Grace Brown heeft na de olympische tijdrittitel in Parijs ook de wereldtitel tijdrijden veroverd. In Zürich won de 32-jarige Australische net voor Demi Vollering. Uittredend wereldkampioene Chloé Dygert moest ditmaal genoegen nemen met het brons.

De tijdrit bij de vrouwen was bijna dertig kilometer lang en na tien kilometer lag er een klimmetje op het parcours in Zürich. Daar was ook het eerste tussenpunt en de eerste serieuze tussentijd kwam van drievoudig wereldkampioene Ellen van Dijk. De Nederlandse klokte onderweg de beste tussentijden en zette aan de finish ook de beste tijd, maar achter haar moesten de favorieten voor de winst nog starten.

Van Dijk zag vanuit de hotseat dat haar tijd werd verbeterd. Eerst door de Duitse Antonia Niedermaier, maar niet veel later gingen Vollering en Brown ruim onder de tijd van Niedermaier. Nadat Dygert niet in de buurt kwam van de tijd van de Nederlandse en de Australische werd duidelijk dat het een tweestrijd zou gaan worden tussen Vollering en Brown, waarbij de Australische bij het eerste tussenpunt zes seconden sneller was.

Bij het tweede tussenpunt had Vollering de rollen omgedraaid en klokte de snelste tijd. De Nederlandse was daar negen seconden sneller dan Brown, de rest volgde op al meer dan 45 seconden. Maar met nog tien kilometer te gaan over vlakke wegen in Zurich was Vollering niet opgewassen tegen de Australische en moest alsnog haar meerdere erkennen in Brown. Brown, die bezig is aan haar laatste seizoen, won zodoende ook de wereldtitel tijdrijden nadat ze eerder al de olympische titel had gepakt in Parijs. Dygert werd op bijna één minuut derde.

Results powered by FirstCycling.com