Hezbollah zou bezig zijn terreuraanval te plannen als op 7 oktober

Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger plande de Libanese Hezbollah-militie een terroristische aanslag op Israël - vergelijkbaar met de gruwelijke terreurgolf van Hamas op 7 oktober vorig jaar. Het plan van Hezbollah was om "Israël te infiltreren, de controle over de gemeenschappen in de Galilea over te nemen en Israëlische burgers te doden en te ontvoeren, vergelijkbaar met wat Hamas deed op 7 oktober," aldus legerwoordvoerder Daniel Hagari. Galilea verwijst naar de regio in het noorden van Israël.

Gisteren kondigde het Israëlische leger aan dat het Hezbollah-commandant Ibrahim Akil had gedood tijdens een aanval op de Libanese hoofdstad Beiroet. Volgens Hagari was Akil het brein achter het plan voor de aanval op Israël. Hezbollah heeft inmiddels zijn dood bevestigd. Akil zou het hoofd zijn geweest van de Hezbollah elitegroep Radwan.

Waarschuwing voor "grote explosie"
Hamas, dat geallieerd is met Hezbollah, en andere extremistische groeperingen vielen op 7 oktober vorig jaar het zuiden van Israël aan, wat de Gaza-oorlog uitlokte. Meer dan 1.200 mensen werden gedood bij de uitgebreide Hamas-aanval en 251 anderen werden gegijzeld in de Gazastrook. Volgens Hamas, dat niet onafhankelijk kan worden geverifieerd, zijn er inmiddels meer dan 41.000 mensen gedood tijdens het Israëlische offensief als reactie op de aanval.

Sinds 8 oktober ligt het noorden van Israël ook constant onder vuur door Hezbollah. Israël heeft de aanvallen beantwoord met tegenaanvallen in Libanon. Enkele tienduizenden mensen aan beide kanten van de grens zijn sindsdien ontheemd geraakt.

De Libanese minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Bou Habib ziet het gevaar van verdere escalatie. Hij zei tegen de VN-Veiligheidsraad in New York: "Of deze raad dwingt Israël om zijn agressie te stoppen, of we zullen stille getuigen zijn van de grote explosie die eerstdaags aan de horizon verschijnt."