Poolse man gijzelt vrouw 5 jaar in varkensstal

De aantijgingen van de Poolse officier van justitie zijn schokkend: een 35-jarige man zou een vrouw ruim vijf jaar in een stal hebben vastgehouden. Er wordt gezegd dat hij haar keer op keer heeft verkracht en geslagen. Toen de 30-jarige recent naar een ziekenhuis moest, sloegen de artsen eindelijk alarm.

Een man in Polen zou een vrouw ruim vijf jaar hebben vastgehouden en mishandeld in een varkensstal. Zoals de nieuwszender Polsat News meldde, onder verwijzing naar het openbaar ministerie, wordt Mateusz J. beschuldigd van bijzonder wrede mishandelingen. De man is aangeklaagd voor het fysiek en psychologisch martelen en herhaaldelijk verkrachten van de vijf jaar jongere vrouw. Hij zou de 30-jarige onder meer met zijn vuist en 'diverse voorwerpen' in het gezicht hebben geslagen.

Volgens Poolse media hield J. de vrouw vast in het kleine dorpje Gaiki in het westen van Polen. De psychopaat woonde daar met zijn ouders op een boerderij. Het lokale portaal 'Myglogow.pl' meldde dat J. en zijn toekomstige slachtoffer elkaar in 2019 ontmoetten op een online datingportaal. De vrouw was toen midden twintig. Bij een afspraakje enkele maanden later zou J. haar hebben opgesloten in een klein zijkamertje in de voormalige varkensstal.

Volgens de media was de kamer slechts drie bij drie meter groot en afgesloten met een slot. Er was geen raam. Bovendien was de toegang tot hygiëneproducten, water, elektriciteit en het toilet beperkt.

‘Ik kon de artsen de waarheid niet vertellen’
J. zou de vrouw meerdere malen met gebroken armen en benen naar het ziekenhuis hebben gebracht. Zoals 'Polsat News' verder meldde, beviel de vrouw enige tijd geleden ook van een kind in een ziekenhuis. De baby werd ter adoptie aangeboden. Het is nog steeds onduidelijk waarom de artsen in de ziekenhuizen niet eerder alarm sloegen. Volgens berichten zweeg de vrouw zelf uit doodsangst voor haar gijzelnemer. "Ik kon de waarheid niet vertellen aan de artsen. Ik was bang omdat hij me dreigde dat als ik klaagde tegen de artsen de mishandelingen nog erger zouden worden", vertelde ze aan Myglogow.pl.

Bovendien wist ze ook niet waar ze gevangen werd gehouden. “Hij deed me een bivakmuts op, zodat ik niet kon zien in welke omgeving we woonden als hij me naar de kliniek bracht”, vervolgde ze. "Hetzelfde gebeurde als hij me 's avonds meenam om te wassen."

Toen de vrouw in augustus opnieuw naar het ziekenhuis werd gebracht vanwege een ontwrichte schouder, waarschuwde de kliniek de autoriteiten, zo meldt de verantwoordelijke officier van justitie in Glogow. De omvang van haar oudere verwondingen schokte de doktoren.

Volgens het Poolse portaal 'Myglogow.pl' zeiden de ouders van de vermeende dader dat ze van niets wisten, ook al woonden ze in een huis vlakbij de stal. “We hebben niets gehoord, we hebben niets gezien”, zei de moeder van J. tegen het portal. Ze voegde eraan toe: “Hij is een goede jongen.”

Volgens het Openbaar Ministerie loopt het onderzoek nog. Er is een huiszoeking bevolen en er moet een arrestatiebevel worden aangevraagd. Indien hij wordt veroordeeld, riskeert de man een gevangenisstraf van 25 jaar. Het dorp Gaiki ligt bijna 90 kilometer ten noordwesten van Wroclaw (voorheen Breslau).