Noorse prinses trouwt sjamaan

Prinses Märtha Louise van Noorwegen, het oudste kind van de Noorse koning Harald, treedt zaterdag in het huwelijk met de Amerikaanse sjamaan Durek Verret. De ceremonie vindt plaats in een idyllisch deel van Zuid-Noorwegen, te midden van publieke controverse en verminderde steun voor het Noorse koningshuis.

Märtha Louise, 52 jaar oud, en Verret, een 49-jarige Californische sjamaan die beweert dat hij de zesde sjamaan in zijn familielijn is, hebben vaak de aandacht getrokken vanwege hun bijzondere opvattingen. De prinses heeft eerder verklaard dat ze in staat is met engelen te communiceren, terwijl Verret beweert dat hij in contact staat met geesten en een medaillon bezit dat beschermt tegen spreuken en ziekten. . Ondanks dat ze vierde in lijn is voor de Noorse troon, besloot de prinses in 2022 afstand te doen van haar officiële koninklijke functies om meer tijd door te kunnen brengen met haar verloofde.

Het paar verloofde zich in 2022 en na de bruiloft zal Verret geen koninklijke titels of verantwoordelijkheden krijgen. In 2019 werd afgesproken dat Märtha Louise en Verret haar koninklijke status niet zouden gebruiken voor commerciële doeleinden. Toch kwam de prinses eerder dit jaar in opspraak toen ze haar titel gebruikte op flessen gin die ze op de markt bracht. Dit was in strijd met een richtlijn van koning Harald, die verbood dat ze financieel voordeel zou halen uit haar koninklijke status. Uiteindelijk werd het etiket aangepast.

Daarnaast hebben Märtha Louise en Verret de rechten op hun trouwfoto's verkocht aan een Brits beroemdhedenmagazine en Netflix heeft de filmrechten gekocht. Deze commerciële stappen leidden tot protesten van de Noorse media, die deze handelingen als strijdig met de nationale normen beschouwen. Het paar heeft vaak de media bekritiseerd, terwijl ze zichzelf actief promoten op sociale media.

De huwelijksceremonie, die volgens de liturgie van de Noorse Kerk zal plaatsvinden, is een privé-aangelegenheid en de gastenlijst is niet openbaar gemaakt. Het koninklijk huis in Oslo heeft echter bevestigd dat koning Harald, koningin Sonja, kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit aanwezig zullen zijn, samen met hun kinderen.

Märtha Louise heeft drie kinderen uit een eerder huwelijk met Ari Behn, van wie ze in 2017 na 14 jaar scheidde. Hoewel ze het eerste kind is van koning Harald, zal haar jongere broer, kroonprins Haakon, zijn vader opvolgen als koning.

De Noorse grondwet werd in 1990 gewijzigd om de eerstgeborene, ongeacht geslacht, voorrang te geven in de troonopvolging. Deze wijziging werkt echter niet met terugwerkende kracht, waardoor Haakon de eerste in lijn blijft. Zijn dochter, prinses Ingrid Alexandra, zal op een dag de Noorse troon bestijgen, mocht Noorwegen dan nog een monarchie zijn.