Man probeert vrouw ter dood te laten veroordelen met zak wiet

In Singapore is een 37-jarige man, Tan Xianglong, veroordeeld tot bijna vier jaar gevangenisstraf nadat hij had geprobeerd om zijn vrouw tot de dood te laten veroordelen door cannabis in haar auto te verstoppen. Tan, die in 2021 met zijn vrouw trouwde, maar een jaar later alweer van haar af wilde, hoopte dat de geplante hoeveelheid cannabis zou leiden tot haar arrestatie. Singapore staat bekend om zijn strenge antidrugswetten, die in sommige gevallen zelfs tot de doodstraf kunnen leiden.

Tan kocht via een Telegram-chatgroep wat hij dacht dat meer dan een halve kilo cannabis was en verstopte dit in de auto van zijn vrouw. Hij hoopte dat dit voldoende zou zijn om haar ter dood veroordeeld te krijgen wegens drugshandel. Echter, minder dan de helft van de substantie bleek daadwerkelijk cannabis te zijn. De rest was vulmiddel.

Zijn plan mislukte doordat de auto van zijn vrouw was uitgerust met een camera. Toen de vrouw een melding ontving van een ‘parkeerincident’ en de livebeelden bekeek, zag ze haar echtgenoot rond haar auto lopen. Ze meldde dit bij de politie die de auto daarna onderzocht. Hoewel de politie aanvankelijk zijn vrouw arresteerde, bleek al snel dat Tan verantwoordelijk was voor het plaatsen van de drugs, waarna hij werd gearresteerd en zijn vrouw werd vrijgelaten.

Tan werd veroordeeld tot drie jaar en tien maanden gevangenisstraf voor het bezit van cannabis. De rechtbank hield ook rekening met een tweede aanklacht voor het illegaal plaatsen van bewijsmateriaal. De straf was lager dan de maximale vijf jaar die hij had kunnen krijgen, omdat Tan meewerkte aan het onderzoek en al vroeg in het proces schuld bekende.