Opnieuw cruiseschip geblokkeerd, politie houdt niemand aan

Gisteren hebben 'activisten' van Extinction Rebellion opnieuw de sluis van IJmuiden geblokkeerd in een poging om een groot cruiseschip, de Seven Seas Mariner, de toegang tot Amsterdam te ontzeggen. De groep van acht onverlaten ketende zich vast aan het hek, waardoor het openen van de sluisdeuren vertraagd werd. Hoewel het activisten eerder dit weekend lukte om een cruiseschip effectief te blokkeren, was de politie dit keer vastberaden om de situatie anders te laten verlopen.

Rond 15.30 uur begonnen de activisten hun sabotage, en het bleef urenlang onzeker of de autoriteiten zouden ingrijpen. Pas na bijna tweeënhalf uur werd de demonstratie officieel ontbonden door de loco-burgemeester van Velsen. De politie, inclusief een eenheid van de Mobiele Eenheid (ME) die gespecialiseerd is in het losmaken van vastgeketende personen, werd uiteindelijk ingezet om de activisten te verwijderen. Het duurde echter enige tijd voordat deze speciale eenheid ter plaatse kon zijn, wat bijdroeg aan de urenlange vertraging van het cruiseschip.

Om 20.30 uur werd de sluis weer operationeel, en kon het schip zijn weg naar de Passenger Cruise Terminal in Amsterdam vervolgen, met een vertraging van ongeveer drieënhalf uur. Extinction Rebellion verklaarde dat hun actie gericht was tegen de "ongekende luxe" van het schip, dat volgens hen symbool staat voor de privileges van de rijksten der aarde. Dat er mensen zijn die hun halve leven moeten sparen om zo'n prachtige reis te kunnen maken vergeten ze voor het gemak omdat dat niet binnen hun wereldvisie past.

Opvallend is dat geen van de demonstranten werd gearresteerd. Volgens de politie was aanhouden niet noodzakelijk en zijn alle activisten zonder incidenten naar huis teruggekeerd. Het is de tweede keer in korte tijd dat Extinction Rebellion een cruiseschip heeft proberen te blokkeren bij de sluis van IJmuiden. Een paar dagen geleden werd nog een lading bussen en vrachtverkeer ingezet om passagiers van en naar het toen geblokkeerde schip te vervoeren. De kosten zullen niet op de daders verhaald kunnen worden. De politie neemt immers geen gegevens op van deze figuren.