Abbas wil met Poetin in gesprek over 'rol van Rusland' in Midden-Oosten

De Palestijnse president Mahmoud Abbas reist voor een bezoek naar Moskou. Abbas zal maandagavond arriveren en dinsdag gesprekken voeren met de Russische president Vladimir Poetin, zei de Palestijnse ambassadeur in Moskou, Abdel Hafis Nofal, volgens persbureau Tass. Voor zijn vertrek woensdag ontmoet hij ambassadeurs uit de Arabische staten.

Volgens Nofal zal het centrale onderwerp van de gesprekken met Poetin “de situatie in Gaza” zijn. “We zullen praten over de rol van Rusland en wat er gedaan kan worden. Onze situatie is erg moeilijk en Rusland is een land dat dicht bij ons staat”, zei hij. Er zal ook een ontmoeting plaatsvinden met Arabische ambassadeurs vóór het vertrek van Abbas op woensdag. In november werd een eerder gepland bezoek van de Palestijnse president aan Rusland uitgesteld.

Doorreis naar Ankara
Een bron in het kabinet van Abbas bevestigde tegenover AFP het bezoek aan Moskou en zei dat Abbas vervolgens naar Turkije zou reizen om de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te ontmoeten en het parlement in Ankara toe te spreken. Abbas is een vooraanstaand politicus van de gematigde seculiere partij Fatah, die concurreert met het islamistische Hamas.

Abbas' reis komt slechts enkele dagen na een Israëlische aanval op een schoolgebouw in de stad Gaza zaterdag, die tot scherpe internationale kritiek leidde. Volgens Gaza Civil Defense kwamen 93 Palestijnen, onder wie veel kinderen, om bij de aanval. Het Israëlische leger zei dat het bij de aanval "Hamas-terroristen die opereren in een Hamas-commandocentrum in de Al-Tabaeen-school" heeft gedood. Er zouden talloze voorzorgsmaatregelen zijn genomen om de risico's voor burgers te beperken.

Rusland zei “diep geschokt” te zijn door de Israëlische aanval en zei de “systematische” aanvallen op burgers in de Gazastrook te betreuren. Moskou heeft lang geprobeerd goede betrekkingen te onderhouden met alle grote spelers in het Midden-Oosten, inclusief Israël en de Palestijnen. Sinds het begin van de Gaza-oorlog heeft het land zich echter steeds meer tot Iran en Hamas gewend en herhaaldelijk kritiek geuit op de militaire acties van Israël in de Gazastrook.