Rolstoeltennisster De Groot pakt 14e Grand Slam-titel op rij én wint ook dubbelspeltoernooi

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft weer eens een bijzondere prestatie geleverd. De nog altijd maar 27-jarige Nederlandse schreef in Parijs voor de vijfde keer in haar loopbaan het enkelspeltoernooi van Roland Garros op haar naam, haar veertiende opeenvolgende Grand Slam-titel.

De Groot nam het in de finale in Parijs op tegen de verrassende Chinese Zhu Zhenzhen, die behoorlijk partij wist te bieden. Zhu trok zelfs de eerste set naar zich toe, maar daarna begon het voor De Groot beter te rollen. Ze pakte set twee en was daarna ook in set drie simpelweg de betere: 4-6, 6-2, 6-3. Voor De Groot was het de 22e Grand Slam-titel in het enkelspel, waarmee ze de legendarische Esther Vergeer definitief passeert. De Groot begon met winst op Wimbledon in 2017 en won vanaf de US Open 2020 elk Grand Slam-toernooi en paralympisch goud, wat ze deze zomer in Parijs wil verdedigen.

Er zit wel een kleine kanttekening aan Vergeer's record: in 2002, 2003 en 2004 werd alleen de Australian Open gespeeld, in 2005 kwam de US Open er bij en in 2007 Roland Garros. In haar meer dan tien jaar aan de top kon ze maar drie keer alle drie Grand Slams in één jaar spelen - Wimbledon was er in haar tijd überhaupt nog niet in het enkelspel van het rolstoeltennis. Vergeer speelde zo uiteindelijk 21 Grand Slam-toernooien in het enkelspel en won ze alle 21. Bij de mannen staat het record nog scherper: de Japanner Shingo Kunieda won tussen 2007 en 2022 maar liefst 28 Grand Slam-titels in het enkelspel.

In het dubbelspel zat De Groot samen met Aniek van Koot in de finale. Dat werd een mooie en spannende strijd, waarin het Nederlandse duo uiteindelijk net te sterk was voor de Japanse Yui Kamiji en haar Zuid-Afrikaanse partner Kgothatso Montjane: 6-7 (6), 7-6 (2), [10-4]. Voor De Groot is het haar 19e Grand Slam-titel in het dubbelspel, Van Koot is met 23 stuks recordhoudster - Vergeer won er 21. Veertien van de titels wonnen De Groot en Van Koot samen.

Bij de mannen ging de titel in Parijs naar Tokito Oda, die in de finale met 7-5, 6-3 van de Argentijn Gustavo Fernandez won - in de kwartfinales won Oda met 6-1, 6-4 van Tom Egberink, terwijl Ruben Spaargaren en Maikel Scheffers in de achtste finales sneuvelden. De Britten Alfie Hewett en Gordon Reid wonnen de dubbelspelfinale met 6-1, 6-4 van Oda en zijn landgenoot Takuya Miki.

Nederlands succes was er ook bij de quads, hoewel de finale in het enkelspel verloren ging: Sam Schröder speelde een zinderende eindstrijd tegen de Israëlier Guy Sasson. Die dacht in de beslissende tiebreak bij zijn zevende punt dat hij had gewonnen en begon te juichen, maar moest nog even door. Dat lukte wel en Sasson maakte het met 2-6, 6-3, 6-7 (7) af.

Titelverdediger Niels Vink sneuvelde in de halve finales tegen Sasson, maar nam samen met Schröder revanche in de dubbelspelfinale: Sasson en de Brit Andy Lapthorne werden met 7-6 (9), 6-1 verslagen, waardoor het Nederlandse duo alweer voor de achtste keer een Grand Slam-titel pakte.