Mike Pence: Rusland zal de NAVO aanvallen als OekraÔne valt

Voormalig vicepresident van de Verenigde Staten Mike Pence denkt dat Rusland de NAVO zal aanvallen als ze de overwinning op Oekraïne binnenhalen, hierdoor zouden andere autoritaire regimes zoals China worden aangemoedigd.

Pence riep Republikeinse en Democratische beleidsmakers op om de verdediging van Oekraïne te financieren, net als die van Israël en Taiwan.

"Als Vladimir Poetin in staat zou zijn om Oekraïne onder de voet te lopen... denk ik dat het niet lang zou duren voordat we de grens overschrijden die onze mannen en vrouwen zouden moeten gaan bevechten onder Artikel Vijf," zei hij.

Vandaag stemt het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over 61 miljard dollar steun voor Oekraïne. Ongeveer 23 miljard dollar hiervan is bedoeld om de militaire voorraad van de VS te vergroten. Het geld gaat indirect naar Oekraïne, omdat de VS het land gewoonlijk materieel uit eigen voorraden levert. De rest is bestemd voor verdere militaire steun en financiële hulp. De financiële hulp wordt uitbetaald in de vorm van een lening.

In het voorstel staat ook dat de Amerikaanse president Biden Oekraïne "zo snel mogelijk" gaat voorzien van langeafstandsraketsystemen van het type ATACMS. Oekraïne hoopt al lange tijd op dit wapensysteem.

De hulp wordt al maanden geblokkeerd door de Republikeinse oppositie. Zij hebben de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Na het Huis van Afgevaardigden moet ook de Senaat over het wetsvoorstel stemmen. De Democratische Partij domineert hier.