Meldpunt discriminatie doet aangifte tegen Johan Derksen

Het meldpunt voor discriminatie zal een klacht indienen tegen tv-commentator Johan Derksen vanwege zijn opmerkingen over het Friese Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop. "De frequentie van dit soort uitspraken is zorgwekkend genoeg om een duidelijk signaal af te geven dat dit niet langer aanvaardbaar is."

Er kwamen honderden klachten binnen nadat Derksen in het televisieprogramma Vandaag Inside verklaarde dat De Hoop volgens hem geen Fries is. Hoewel de politicus in Ethiopië is geboren, groeide hij op in Friesland. De Hoop heeft zelf gereageerd op het incident met een video op X, waarna hij veel steun kreeg van andere politici. Het Kamerlid heeft voor zichzelf besloten geen aangifte te doen wegens racisme.

Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, prijst de voorgenomen aangifte van Discriminatie.nl. Hij benadrukt dat met 1,5 miljoen kijkers naar dit programma, verantwoord gedrag hand in hand moet gaan met populariteit. Hij zegt: "Mensen kunnen denken dat als Derksen iets kan zeggen en tafelgenoten ermee instemmen, zij het ook kunnen zeggen en niet hoeven in te grijpen als het gebeurt. Daarom luid ik zo krachtig de noodklok."

Baldewsingh bekritiseert ook Talpa, het bedrijf achter SBS6, dat Vandaag Inside uitzendt. Hij noemt het tonen van racisme op nationale televisie onacceptabel. Hij vindt dat Talpa de verantwoordelijkheid moet nemen en aantonen dat zij racisme niet tolereren en een inclusieve werkcultuur bevorderen.

680 klachten
Mirka Antolović, directeur van Tûmba, het kenniscentrum voor discriminatie en diversiteit in Friesland waar discriminatie.nl Fryslân onderdeel van uitmaakt, meldt dat het meldpunt discriminatie.nl 680 klachten heeft ontvangen over Derksen. "Daarvan komen er 220 uit Friesland," vertelt ze aan RTL Nieuws. "Vanaf het begin was het duidelijk dat dit te ver ging. Hij heeft voortdurend discriminerende uitspraken gedaan. Door de grote ophef hebben we nu besloten aangifte te doen. Mensen vinden dat het genoeg is geweest."

Zie ook: Organisatie dient klacht in tegen Johan Derksen: 'Blijf van onze Habtamu af'