Grand Slam-zilver judoka's Van Dijke en Steenhuis, brons Tsjakadoea en Van Lieshout

In het Georgische Tbilisi is gedurende het weekeinde door 's werelds beste judoka's weer gestreden om Grand Slam-titels. Dat leverde voor de Nederlandse ploeg, vooral bestaande uit vrouwen, vier medailles op: twee keer zilver, twee keer brons.

Vrouwen -48kg
In de finale duurde het niet lang voor de Zuid-Koreaanse Lee Hye-kyeong toesloeg: ze legde de Française Laura Espadinha overtuigend op de rug en pakte de titel. Galiya Tynbayeva (Kazachstan) drukte de Spaanse Mireia Lapuerta Comas op de rug voor brons, de Chinese Guo Zongying kreeg het andere brons nadat Khalimajon Kurbonova (Oezbekistan) geblesseerd was en niet aan kon treden.

Vrouwen -52kg
Ariana Toro Soler uit Spanje zag een score van opponente Ana Puljiz (Kroatië) weggewuifd worden, waarna ze Puljiz in de golden score op heerlijke wijze op de rug gooide voor de titel. De Duitse Mascha Ballhaus stond in de strijd om brons achter tegen Jang Se-yun, maar de Zuid-Koreaanse kreeg een derde straf en verloor. Het andere brons was na een zege op Zhu Yeqing (China) voor de Kosovaarse Distria Krasniqi, die in de achtste finales Naomi van Krevel klopte.

Vrouwen -57kg
Het publiek ging uit z'n dak aan het eind van dag één: Eteri Liparteliani klopte de Canadese Jessica Klimkait in de finale en won als eerste Georgische vrouw de Grand Slam van Tbilisi. Daarna werd het overigens nóg beter: Liparteliani's vriend, judoka Temur Nozadze, wachtte haar naast de tatami op en vroeg haar ten huwelijk, met een duidelijk 'Ki!' als antwoord. De Braziliaanse Rafaela Silva klopte Kaja Kajzer (Slovenië) in de strijd om het ene brons, de andere ging naar de Canadese Christa Deguchi, die Jessica Lima (Brazilië) versloeg. Julie Beurskens ging er in ronde twee uit tegen Klimkait, Pleuni Cornelisse verloor in diezelfde ronde van de Bosnische Andjela Samardzic.

Vrouwen -63kg
Joanne van Lieshout ging er in de kwartfinales uit tegen de Chinese Jing Tang, maar mocht via de herkansingen op voor brons. Tegen Laura Fazliu - waar Geke van den Berg in de achtste finales tegen sneuvelde - stond ze snel achter, maar in de allerlaatste seconden draaide Van Lieshout een houdgreep op prachtige wijze om en pakte ze de winst. Tang verloor het andere gevecht om brons van de Zuid-Koreaanse Kim Ji-su, waarna Catherine Beauchemin-Pinard (Canada) de finale won van Angelika Szymanska uit Polen.

Vrouwen -70kg
Wereldranglijstaanvoerder Sanne van Dijke stond in de finale tegen de mondiale nummer twee, de Kroatische Barbara Matic. Daar kon ze net niet echt grip op krijgen en nadat Matic, die in de kwartfinales van Hilde Jager won, haar op de rug gooide was het klaar. De Griekse Elisavet Teltsidou ramde eerder Aoife Coughlan uit Australië op de tatami voor brons, het andere brons ging naar een fraaie houdgreep naar Miriam Butkereit, die haar Duitse landgenote Giovanna Scoccimarro klopte.

Vrouwen -78kg
Guusje Steenhuis stond in de finale tegenover Yuliia Kurchenko, tegen wie het gelijk op ging. Het was echter de Oekraïnse die de winst pakte: ze nam een aanval van Steenhuis over en gooide de Nederlandse op de rug voor ippon en de titel. Alina Böhm uit Duitsland klopte de Franse grootheid Audrey Tcheumeo voor brons, het andere brons ging na winst op Ma Zhenzhao (China) naar de Oekraïnse Yelyzaveta Lytvynenko.

Vrouwen +78kg
In de finale wist Renee Lucht uit Duitsland in de slotfase de Française Coralie Hayme op de zij te leggen, waarna ze het met een houdgreep afmaakte. De Italiaanse Asya Tavano, die in ronde één van Karen Stevenson won, pakte brons met een zege op de Cubaanse Idalys Ortiz. Het andere brons was voor Lee Hyeon-ji uit Zuid-Korea, die in de achtste finales van Marit Kamps won en de strijd om brons won van Akira Sone uit Japan.

Mannen -60kg
In een prima finale won Nurkanat Serikbayev uit Kazachstan van Yam Wolczak (Israël), die hij mooi op de zij wierp voor de uiteindelijk winnende waza-ari. Tornike Tsjakadoea bezorgde Nederland brons, door met twee waza-ari's te winnen van de Fransman Richard Vergnes. Het andere brons ging na winst op thuisfavoriet Giorgi Sardalashvili naar de Azeri Balabay Aghayev, die Tsjakadoea in de kwartfinales uitschakelde.

Mannen -66kg
Russische winst: Ivan Chernykh won in de finale op straffen van de Oezbeek Sardor Nurillaev. Ruslan Pashayev uit Azerbeidzjan won brons na een zege op de Italiaan Matteo Piras, terwijl zijn landgenoot Rashad Yelkiyev in no-time op de rug werd gegooid door de Braziliaan Willian Lima, die zo het andere brons pakte.

Mannen -73kg
Het publiek zat klaar voor de grote Lasha Shavdatuashvili en de thuisheld leverde: hij wierp de Rus Karen Galstian op prachtige wijze over de schouder en pakte de titel. Brons ging naar Tohar Butbul uit Israël en de Japanner Soichi Hashimoto, na zeges op respectievelijk de Duitser Alexander Gabler en de Bulgaar Mark Hristov.

Mannen -81kg
De Rus Timur Arbuzov nam het in de finale op tegen Sharofiddin Boltaboev, die hij eerst op de zij legde voor een waza-ari, om de Oezbeek vervolgens in de houdgreep te nemen voor de titel. De voor de Emiraten uitkomende Georgiër Nugzari Tatalashvili won brons met een zege op de Braziliaan Gabriel Falcão, het andere brons ging na een razendsnelle ippon tegen Aurelien Bonferroni (Zwitserland) naar de Israëliër Sagi Muki.

Mannen -90kg
De thuisfans zaten klaar voor Lasha Bekauri en de olympisch kampioen sloeg in rap tempo toe: binnen een minuut gooide hij in de finale de Azeri Eljan Hajiyev op de rug. In een Zuid-Koreaans onderonsje voor brons won Han Ju-yeop van Lee Sung-ho, terwijl de Griek Theodoros Tselidis het andere bronzen gevecht won van de Dominicaan Robert Florentino.

Mannen -100kg
Hij komt weliswaar voor Spanje uit, Nikoloz Sherazadishvili werd door 'zijn' Georgiërs net zo hard toegejuicht als de officiële Georgiërs op het moment dat hij de Canadees Shady Elnahas in de finale op de rug legde. Zsombor Veg uit Hongarije nam Mikheil Japaridze (Georgië) in de houdgreep voor brons, waar Laurin Böhler uit Oostenrijk de andere van pakte na winst op de Kazach Islam Bozbayev.

Mannen +100kg
In de laatste finale van het toernooi konden de thuisfans nog één keer op de banken staan: Guram Tushishvili wierp de Azeri Ushangi Kokauri - ook een geboren Georgiër - op indrukwekkende wijze op de rug voor ippon. De Cubaan Andy Granda won om brons van de Slowaak Marius Fizel, die in ronde één van Jur Spijkers had gewonnen, terwijl Saba Inaneishvili de thuisfans ook brons bezorgde met een zege op Yerassyl Kazhybayev uit Kazachstan.