Sprintkoning Lavreysen pakt ook EK-goud op keirin in kolkend Omnisport, brons Van de Wouw

In het Apeldoornse Omnisport is zondagmiddag het Europees kampioenschap baanwielrennen afgesloten. Er stonden nog een aantal mooie finales op het programma en het toernooi werd afgesloten door de wederom heerlijk gevulde hal - figuurlijk - in vuur en vlam te zetten.

Individuele achtervolging vrouwen
De finale ging tussen de Britse Josie Knight en Franziska Brausse uit Duitsland en dat werd een heerlijke strijd. Brausse startte sneller, zoals verwacht, maar in de slotkilometer kwam Knight serieus op gang en de achterstand van meer dan een seconde ging er precíes op tijd aan: honderd meter voor de finish lag ze nog achter, maar aan de finish van de drie kilometer won Knight met 0,003 seconden met 3:22,816 tegen 3:22,819. Haar landgenote Anna Morris pakte in 3:22,934 minuten het brons tegen de Italiaanse Federica Venturelli (3:27,475).

Puntenkoers mannen
Yanne Dorenbos had sterke benen, maar leek telkens net even op het verkeerde moment aan te gaan. Het leverde hem een zeer knap resultaat op, maar met plek vier greep hij wel net naast een verrassende medaille. Het goud ging naar de Deen Niklas Larsen, die alleen bedreigd werd door de zilveren Spanjaard Sebastian Mora Vedri - brons ging naar Oscar Nilsson-Julien uit Frankrijk.

Koppelkoers vrouwen
Marit Raaijmakers en Lisa van Belle reden namens Nederland best aardig mee, maar konden net niet mee in het echte geweld voor de medailles: vijfde. De titel ging naar Valentine Fortin en Marion Borras uit Frankrijk, na een mooie strijd tegen het Belgische duo Lotte Kopecky/Katrijn de Clercq. Elisa Balsamo en Vittoria Guazzini uit Italië gingen met het brons naar huis.

Keirin vrouwen
Hetty van de Wouw stond in de grote finale en zette zich neer in het wiel van de Britse Emma Finucane, waarmee ze in de slotfase naar voren reed. Mary Kouamé en Mathilde Gros uit Frankrijk reden de Belgische Nicky Degrendele wat klem, waardoor Van de Wouw knap het brons kon pakken. Het goud ging naar de Duitse Lea Friedrich, voor Finucane, terwijl Steffie van der Peet het moest doen met plek vijf in de B-finale.

Keirin mannen
Het Omnisport kende één koning en die sloot het toernooi op weergaloze wijze af: Harrie Lavreysen slingerde in de finale de turbo aan en knalde met een ongekende versnelling over de rest heen. Met afstand pakte hij het goud, voor de Pool Mateusz Rudyk en Stefano Moro uit Italië - Jeffrey Hoogland ging er in de halve finales uit en moest het doen met plek drie in de kleine finale.