Moto3-coureur Veijer schrijft geschiedenis en wint Grand Prix van Maleisië

Op het circuit van Sepang is zondagochtend Nederlandse motorsportgeschiedenis geschreven. Voor het eerst in ruimschoots meer dan drie decennia kon het Wilhelmus gespeeld worden na afloop van een Grand Prix in de motorsport.

We begonnen met kampioenschapsleider Jaume Masia op poleposition en niemand minder dan Collin Veijer naast hem op plek twee. Matteo Bertelle completeerde de eerste startrij, voor Ivan Ortola, Ayumu Sasaki en Jose Antonio Rueda op rij twee en Joel Kelso, David Muñoz en Deniz Öncü op de derde rij.

Veijer kende een topstart en reed vrijwel de hele openingsronde aan de leiding, waarna Masia er voorbij kwam. Sasaki en Öncü sloten aan, voor Muñoz, Ortola, Bertelle, Rueda, Diogo Moreira en Kelso. Na een paar ronden ging Alonso met een highsider hard onderuit, wat een kettingreactie veroorzaakte waarbij ook Daniel Holgado, Riccardo Rossi, Taiyo Furusato en Moreira onderuit gingen.

Met nog zeven ronden te gaan bestond de kopgroep inmiddels uit nog zes coureurs: Sasaki, Masia, Veijer, Öncü, Bertelle en Rueda. Met nog twee ronden te gaan zaten de zes nog altijd bij elkaar, maar Veijer, Sasaki en Masia reden wel constant voorop. Dat werd bij het ingaan van de voorlaatste ronde fors verstevigd: Öncü en Rueda gingen onderuit en Bertelle verloor veel plekken nadat hij uit moest wijken.

In de slotronde pakte Veijer gelijk weer de leiding, waarna hij zelfs een klein gaatje sloeg naar de om de wereldtitel strijdende Sasaki en Masia. In de laatste bocht leek teamgenoot Sasaki er nog voorbij te gaan, maar Veijer hield stand en de 18-jarige Staphorster knalde naar de allereerste Nederlandse Grand Prix-zege sinds Hans Spaan in 1990. Sasaki en Masia completeerden in die volgorde het podium.