Baanrenner Lavreysen begint Champions League met dubbele zege op Mallorca

Op Mallorca is zaterdagavond de UCI Track Champions League van start gegaan, een vooral commercieel evenement voor de baanwielrenners, bestaande uit meerdere avonden met daarop een heel scala aan races.

Scratch mannen
Een kopgroep reed rap weg en sloot vervolgens weer aan bij het peloton, waarna Eiya Hashimoto in de eindsprint de beste was van de mannen die een rondje voorsprong hadden. De Japanner won zo, voor de Brit Mark Stewart en de Belg Tuur Dens. Philip Heijnen zat ook mee en werd achtste, Roy Eefting werd in de sprint van het peloton tweede en pakte zo plek tien, Matthijs Büchli finishte als zestiende.

Scratch vrouwen
De Amerikaanse Lily Williams reed met een klein groepje weg, maar was de enige die het tempo vol wist te houden. Williams trok goed door en hield nog nét stand tegen de achtervolgers, om zo de winst te pakken. De Britse Katie Archibald werd tweede, voor de Canadese Maggie Coles-Lyster.

Sprint mannen
Harrie Lavreysen nam het in de finale op tegen de Fransman Tom Derache, die vroeg de aanval opende. Dat was de enige kans voor de Fransman, maar de wereldkampioen liet zich niet verrassen en pakte gewoon overtuigend de winst. Lars Romijn ging er in de halve finales uit, Daan Kool en Tijmen Loon sneuvelden in de eerste ronde.

Sprint vrouwen
De Duitse Alessa-Catriona Pröpster had in wereldkampioene Emma Finucane een bijzonder lastige tegenstander in de finale, maar Pröpster wist het zowaar te winnen: ze ging vroeg aan en Finucane kwam er niet meer overheen. De enige Nederlandse, Ruby Huisman, ging er in de eerste ronde uit.

Afvalkoers mannen
Heijnen veroorzaakte vroeg in de race met een ongelukkig foutje een enorme valpartij, waarbij meer dan het halve veld onderuit ging - iedereen leek wel relatief in orde, twee renners stapten echter niet meer op voor de herstart. De Canadees Dylan Bibic pakte uiteindelijk de winst, hij klopte de Brit William Tidball in de laatste sprint. Plek drie was voor de Belg Jules Hesters, Heijnen werd keurig zesde, Büchli dertiende en Eefting vijftiende.

Afvalkoers vrouwen
Archibald was lekker op dreef en vocht het uit met Williams en de Noorse Anita Stenberg. Williams moest van die drie als eerste afhaken en nam genoegen met plek drie, Archibald was vervolgens te sterk voor Stenberg en pakte de overwinning. Maaike Brandwagt ging er vrij vroeg uit en eindigde als veertiende.

Keirin mannen
In de finale leek Lavreysen even wat te laat aan te gaan, want de Colombiaanse wereldkampioen Kevin Quintero vertrok juist erg vroeg. Even leek Quintero het vol te kunnen houden, maar Lavreysen kwam van achteren opzetten en knalde alsnog naar de winst, voor Quintero en de Australiër Matthew Richardson. Van Loon finishte als zesde, Romijn en Kool haalden de finale niet.

Keirin vrouwen
De finale werd een mooie strijd, waarin de Nieuw-Zeelandse wereldkampioene Ellesse Andrews de rapste was. Martha Bayona uit Colombia kwam net tekort, de Duitse Pröpster pakte met plek drie opnieuw een mooi resultaat. Huisman kwam niet door de eerste ronde heen.

Klassementen
In het sprintklassement bij de mannen is de leiding niet verrassend voor Lavreysen, met Derache en Richardson ook in de top-3. Bij de vrouwen staat Pröpster bovenaan, met Bayona en Andrews die haar op de voet volgen. In het enduranceklassement voert Hashimoto het veld bij de mannen aan, voor Bibic en Dens, terwijl Archibald, Williams en Stenberg de top-3 bij de vrouwen vormen.