Prigozjin trekt zijn troepen terug, wil geen bloedvergieten in Moskou

Tot op heden kon geen Rus, wat Yevgeni Prigozjin, de baas van het Wagner Groep huurlingenleger wel kon, namelijk het openlijk en ongestraft bekritiseren en beledigen van de Russische legertop in het algemeen en de Minister van Defensie Shoigu en zijn hoogste generaal in het bijzonder. Maar het lijkt erop dat de Russische regering en Poetin zelf er inmiddels helemaal klaar mee zijn.

Update 21.00 uur: Volgens verschillende persbureaus heeft Wagner-baas Yevgeny Prigozhin zijn huurlingen bevolen terug te keren naar de bases. Een audiobericht zegt dat Prigozhin dit bevel gaf om bloedvergieten te voorkomen. Eerder liet Wit Rusland al weten dat Prigozjin ermee ingestemd had om de opmars van zijn strijders in Rusland te stoppen. Prigozhin is klaar om de situatie te de-escaleren. De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko sprak met Prigozhin met toestemming van zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Er ligt een akkoord over de veiligheid van de Wagner-huurlingen op tafel. De Wagnergroep zou tot 200 km van Moskou af zijn opgerukt. 

Voormalig oligarch en Kremlin-criticus Mikhail Chodorkovski heeft laten weten de gewapende opstand van de huurlingengroep Wagner te steunen. Chodorkovski, die in Londen woont, schreef op Facebook dat de opstand van Wagner-baas Yevgeny Prigozjin de grootste klap was voor de reputatie van de Russische president Vladimir Poetin. Prigozjin op weg naar Moskou helpen betekent Rusland helpen, schreef hij. Prigozjin herhaalde woord voor woord "wat wij, de tegenstanders van de oorlog, al hebben gezegd sinds het begin van de oorlog": Het doel van de oorlog in Oekraïne is gewoon diefstal. Chodorkovski schreef: "Help zelfs de duivel als hij besluit zich tegen dit regime te verzetten!" 


Update 15.55 uur: Het Kremlin verwerpt speculaties dat Poetin Moskou zou hebben verlaten vanwege de opstand van Wagner. "Poetin is aan het werk in het Kremlin", zegt Kremlin-woordvoerder Peskov, volgens het staatspersbureau Tass. Eerder gingen er geruchten dat Poetin met de staart tussen de benen naar Sint-Petersburg was vertrokken.  

De Tsjetsjeense regionale dictator Kadyrov heeft zijn troepen  op het Wagner-konvooi in Rusland afgestuurd. Tsjetsjeense strijders van het ministerie van Defensie en de Nationale Garde zijn al onderweg, schrijft Kadyrov op Telegram. "De opstand moet neergeslagen worden en als harde actie nodig is, staan we paraat!" 

Een militair konvooi van Wagner-huurlingen is de Zuid-Russische stad Voronezh, gepasseerd, Russische militaire helikopters openden daar het vuur op de Wagner-huurlingen.

Poetin heeft met verschillende staatshoofden uit buurlanden gesproken over de gewapende opstand van de huurlingengroep Wagner in zijn eigen land. Het Wit-Russische presidentiële bureau legt op Telegram uit dat Poetin president Alexander Loekasjenko over de situatie heeft geïnformeerd. De Veiligheidsraad van Wit-Rusland maakt duidelijk dat het land een bondgenoot van Rusland blijft. De interne geschillen in Rusland zijn "een geschenk aan het collectieve Westen", aldus de raad. Volgens het Russische persbureau Tass heeft Poetin ook gesproken met de Oezbeekse president Shavkat Mirsiyoyev. 

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky ziet de gewapende opstand van de huurlingengroep Wagner tegen Moskou als een teken van de zwakte van Rusland. "De zwakte van Rusland is overduidelijk. Zwakte ten volle", schrijft Zelenskyy op het socialemediaplatform Telegram. "En hoe langer Rusland zijn troepen en huurlingen in ons land houdt, hoe meer chaos, pijn en problemen het later zelf zal krijgen." 

Vladimir Poetin heeft beloofd Yevgeny Prigozjin en zijn Wagner-huurlingen "fors" te straffen voor de gewapende opstand. In zijn eerste toespraak sinds Prigozhin vrijdagavond zijn aanval op het Russische leger aankondigde, zei Poetin dat hij zijn veiligheidsdiensten had opgedragen de "verraders" gevangen te nemen. Poetin vermeed Prigozjin bij naam te noemen in zijn 6 minuten durende toespraak in het Kremlin en deed in plaats daarvan rechtstreeks een beroep op zijn strijdkrachten en gewone Russen om de rebellen die Rusland hebben "verraden" niet te steunen. 



Update 4.05 uur: Prigozjin beweert met zijn huurlingen de grens van Oekraïne naar Rusland te zijn overgestoken. Ze hadden de Zuid-Russische stad Rostov bereikt, zegt de Wagner-baas in een audio-opname die op Telegram is gepubliceerd. Ze zijn klaar om "tot het uiterste" op te treden tegen het Russische leger. Hij en zijn mannen zouden iedereen vernietigen die hen in de weg stond. Strijders van de Russische huurlingengroep zouden een Russische legerhelikopter neergeschoten. "Een helikopter heeft zojuist het vuur geopend op een civiele colonne, hij is neergeschoten door de Wagner-eenheden", zei Prigozjin in een audiobericht dat zaterdagnacht werd gepubliceerd. 

De gouverneur van de Zuid-Russische stad Rostov roept de bevolking op om thuis te blijven nadat Prigozjin de militaire leiding van Moskou heeft bedreigd. De autoriteiten hebben alle nodige maatregelen genomen om de veiligheid van de bewoners te waarborgen, zegt Vasily Golubev op zijn Telegram-kanaal. Hij zegt niet of Prigozhin al in Rostov is aangekomen. 

Volgens een bericht in de media wordt de Russische president Vladimir Poetin 24 uur per dag op de hoogte gehouden van de veiligheidssituatie. De ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken, evenals de binnenlandse inlichtingendienst FSB, hebben continu informatie verstrekt over veiligheidsmaatregelen om een mogelijke gewapende muiterij door de Russische militaire aannemer Yevgeny Prigozjin te voorkomen, meldt persbureau Tass. 

De Verenigde Staten kijken naar de machtsstrijd tussen de Russische militaire aannemer Yevgeny Prigozhin en de regering in Moskou. Een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis zei dat de ontwikkelingen met bondgenoten en partners zouden worden besproken. 

Eerdere berichtgeving: Vrijdag beschuldigde Prigozjin het Russische leger ervan dat zij het huurlingenleger letterlijk in de rug heeft aangevallen. Een Wagner kampement in het bezette deel van Oekraïne zou vanuit de Russische linies met raketten zijn bestookt, waarbij volgens Progozjin vele doden te betreuren waren. Progozjin is woest en zweert wraak te nemen op de daders en roept de Russen bovendien op zich 'achter hem te scharen'.

De Wagner-baas zei dat het "kwaad" van de militaire leiding moet worden gestopt en zwoer te reageren op de aanvallen. Hij heeft 25.000 man onder zijn bevel, die nu zijn ingezet tegen de commandanten die verantwoordelijk zijn voor de aanval.

Hij drong er bij het Russische leger op aan zich niet te verzetten. Elk controlepunt dat weerstand biedt, wordt beschoten. Aanvallende vliegtuigen zouden worden neergeschoten. Zijn troepen zijn er niet op uit om Poetin uit te dagen. "We zullen opruimen met degenen die Russische soldaten vernietigen en dan terugkeren naar het front", verzekerde hij. 

"Het ministerie van Defensie probeert de president en het publiek te misleiden", zei Prigozjin, die al maanden in een interne machtsstrijd met Shoigu is verwikkeld. "De militaire speciale operatie is om heel andere redenen begonnen." Toen voegde de Wagner-baas eraan toe: "De oorlog was nodig voor Shoigu om de titel van maarschalk te krijgen. (...) En niet om Oekraïne te demilitariseren en denazificeren." Bovendien hoopten Russische en pro-Russische oligarchen voordelen te verkrijgen door de oorlog, zei Prigozhin. 

Bij monde van het Russisch Staatspersbureau is naar buiten gebracht dat Poetin 'kennis heeft genomen van de uitspraken' en 'passende maatregelen zal nemen'. Bovendien heeft de veiligheidsdienst FSB inmiddels een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de uitlatingen,en gaat Prigozjin vervolgen voor muiterij.

Het Russische ministerie van Defensie ontkende een mogelijke aanval. Alle beschuldigingen zijn vals en een "provocatie", aldus een verklaring die het ministerie vrijdagavond heeft vrijgegeven. Ook het Nationaal Antiterrorismecomité noemde de beschuldigingen ongegrond.

"De beschuldigingen die namens Yevgeny Prigozjin zijn verspreid, zijn volkomen ongegrond. Daarom heeft de FSB op basis van deze verklaringen een strafzaak gestart wegens het aanzetten tot een gewapende staatsgreep", aldus de verklaring van de dienst. Naast de FSB behoren vrijwel alle andere Russische veiligheidsorganen tot de commissie.

Rusland is in opperste staat van paraatheid na het nieuws dat Wagner-baas Jevgeni Prigozjin zal worden vervolgd voor muiterij. De legerleiding in Moskou roept de Wagner-huurlingen op om zich naar het bevel van president Vladimir Poetin te schikken, zo is ook te zien op de Russische staatstelevisie.

Gepantserde voertuigen zijn verschenen in het centrum van Moskou te midden van een machtsstrijd tussen de Wagner-huurlingengroep en de Russische veiligheidstroepen. "In Moskou zijn de veiligheidsmaatregelen verhoogd, alle belangrijke objecten, zoals overheidsinstanties en objecten van transportinfrastructuur, zijn onder verscherpt toezicht geplaatst", meldt het staatspersbureau TASS, daarbij verwijzend naar de veiligheidsautoriteiten. 

De belangrijke Russische legergeneraal Sergei Surovikin heeft de kant van het machtsapparaat in Moskou gekozen in het conflict tussen het privéleger van Wagner en het ministerie van Defensie. Surovikin, plaatsvervangend chef van de Russische generale staf, riep in een videoboodschap Wagner-baas Yevgeny Prigozjin op om de machtsstrijd te beëindigen. "De vijand wacht gewoon tot onze binnenlandse politieke situatie verslechtert", zei Surovikin in een videoboodschap. Surovikin wordt eigenlijk beschouwd als een bondgenoot van Prigozjin, maar heeft nu blijkbaar besloten trouw te blijven aan het Kremlin.