Van Aert gunt Laporte zege in Gent-Wevelgem

Christophe Laporte heeft Gent-Wevelgem gewonnen. In de stromende regen kreeg de Fransman van Jumbo-Visma de zege cadeau van zijn Belgische ploegmaat Wout van Aert. Sep Vanmarcke maakte het podium vol in de Belgische voorjaarsklassieker.

De hele dag moesten de renners in de regen rijden over een parcours van 260 kilometer. Lange tijd reed er een kopgroep van veertien vooruit, maar kregen nooit meer dan vier minuten de ruimte. Na de eerste beklimming van de Kemmelberg ontstond er een mooie achtervolgende groep met onder meer Nathan Van Hooydonck, Christophe Laporte, Mads Pedersen, Ben Turner, Florian Vermeersch, Matej Mohoric en Søren Kragh Andersen. De achtervolgende groep kwam op de plugstreets bij de kopgroep en leek er een mooie situatie ontstaan.

Maar doordat Soudal-Quick Step de slag had gemist zette de Belgische ploeg de scheve situatie recht richting de tweede beklimming van de Kemmelberg, maar het was Jumbo-Visma die op de kasseibeklimming doortrok. Wout van Aert begon aan kop van de beklimming en alleen Laporte kon zijn Belgische ploeggenoot volgen. De twee hadden direct een voorsprong van twintig seconden en bouwde die vervolgens stelselmatig uit, mede doordat er achter hun geen goede samenwerking was tussen de andere ploegen.

Op de derde en laatste beklimming van de Kemmelberg was Van Aert de sterkste, maar op de top van de kasseibeklimming wachtte de Belgische kopman van Jumbo-Visma op zijn Franse ploeggenoot en reden samen naar de finish. Aan de finish had het tweetal een voorsprong van twee minuten, waarna Van Aert besliste dat Laporte Gent-Wevelgem mocht winnen. Van Aert werd tweede en in de achtergrond maakte Vanmarcke het podium compleet. De Belgische veteraan won een sprintje voor Frederik Frison en Mads Pedersen.

Results powered by FirstCycling.com