Canada betaalt miljarden aan inheemse bevolking voor 'culturele genocide'

De Canadese regering heeft met 325 inheemse volkeren overeenstemming bereikt over miljarden dollars aan compensatiebetalingen. Het verantwoordelijke ministerie zei dat het ging om de schade die inheemse volkeren hadden geleden als gevolg van decennialange grove misstanden in Canadese kostscholen.

In totaal zal er zo'n 1,9 miljard euro worden betaald. Tussen het einde van de 19e eeuw en de jaren 90 stuurde de Canadese regering zo'n 150.000 inheemse kinderen naar kostscholen, waarvan er vele werden gerund door de katholieke kerk. Het contact met hun familie, hun taal en hun cultuur werd abrupt afgesneden met het idee de kinderen om te vormen tot 'fatsoenlijke burgers'. Velen van hen werden fysiek en seksueel misbruikt.

Officieel stierven meer dan 4.000 kinderen als gevolg van ondervoeding, ziekte en verwaarlozing, maar naar schatting zijn er meer dan 6.000 kinderen overleden. Nog steeds worden er onbekende graven ontdekt bij de inmiddels gesloten kostscholen. In 2015 sprak een landelijke onderzoekscommissie van een “culturele genocide”.