Leerdam wint 1000m Calgary, Stolz schittert en Schouten sprint naar massastartwinst

In het Canadese Calgary is de vierde World Cup van het seizoen in het langebaanschaatsen afgerond. Zondagavond stonden er nog twee onderdelen op het programma: de 1000 meter en de massastarts.

1000m vrouwen
In de achtste van tien ritten betrad Jutta Leerdam het ijs en daar stond bepaald geen maat op: met vooral een fantastische eerste volle ronde knalde ze naar een tijd van 1:12,53 minuten. Miho Takagi uit Japan kwam daar nog het dichtst bij in de buurt, maar met 1:13,19 moest ze genoegen nemen met plek twee, voor de Amerikaanse Kimi Goetz (1:13,58). Antoinette Rijpma-De Jong noteerde in 1:13,61 - een nieuw PR - de vierde tijd, Michelle de Jong werd achtste (1:14,35), Isabel Grevelt tiende (1:14,47) en Marrit Fledderus twaalfde (1:15,04).

1000m mannen
Al in de derde rit werd een zeer snelle tijd gereden door de verrassende David Bosa, die met 1:07,24 een nieuw Italiaans record noteerde. Die tijd ging er in rit zeven wel aan en goed ook: supertalent Jordan Stolz reed een fantastische race en snelde naar 1:06,72 minuten. Thomas Krol kwam nog een beetje in de buurt, maar bleef steken op 1:07,16 en plek twee, voor Bosa. Hein Otterspeer werd in 1:07,42 vierde, Joep Wennemars moest in 1:08,42 genoegen nemen met plek achttien - Kjeld Nuis won in 1:07,45 eerder in de B-groep.

Massastart vrouwen
Marijke Groenewoud en Irene Schouten werkten weer eens perfect samen. Groenewoud trok de sprint aan na een koers waarin het tempo hoog lag en Schouten wist het op zeer overtuigende wijze af te maken: winst voor Schouten, voor de Canadese Ivanie Blondin en Groenewoud, die Sumire Kikuchi uit Japan nét van het podium hield.

Massastart mannen
Bart Hoolwerf stond weer niet in de finale, Jorrit Bergsma ging kneiterhard aan met anderhalve ronde te gaan, maar dat was net even te vroeg en hij werd overspoeld door de rest: veertiende. In de laatste bocht gingen de Zuid-Koreaan Lee Seung-hoon en Andrea Giovannini uit Italië onderuit, waardoor de weg voor Bart Swings open lag. De Belg sprintte naar de winst, voor de Canadees Connor Howe en diens zeer verrassende landgenoot Hayden Mayeur.