OekraÔne: 'help ons zo'n 11.000 gedeporteerde kinderen terug te halen'

Volgens de Oekraïense regering in Kyiv zijn duizenden kinderen ontvoerd vanuit Oekraïne naar Rusland. Er zijn bijna 11.000 kinderen van wie de namen bekend zijn, volgens Zelenskyy maandag in zijn avondvideotoespraak. "Maar dat zijn alleen degenen van wie we op de hoogte zijn. Waarschijnlijk, zijn er veel meer ontvoerd." Met internationale hulp wil Kyiv de gedeporteerde kinderen terughalen.

Het hoofd van het presidentieel kantoor in Kyiv, Andriy Yermak, besprak maandag dit probleem tijdens een online conferentie. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres en de ambassadeurs van de belangrijkste geïndustrialiseerde en opkomende landen (G20) namen hieraan deel. "Ons doel is om de gewelddadige ontvoering of deportatie van kinderen uit Oekraïne naar de Russische Federatie te stoppen", zei Yermak. Alles moet in het werk worden gesteld om deze kinderen terug te halen en te herenigen met hun families. 

Rusland: kinderen in veiligheid gebracht
Het Russische leger en de Russische autoriteiten hebben bevestigd dat  kinderen vanuit Oekraïne naar Rusland zijn gebracht. Ze zouden vanuit de gevechtszones in veiligheid worden gebracht of naar Rusland komen voor behandeling of herstel. Er zijn berichten dat Oekraïense kinderen in Rusland ter adoptie worden aangeboden.

De Oekraïense kinderrechtenfunctionaris Dariya Gerassymtschuk sprak over 10.764 ontvoerde kinderen. Zelenskyy bedankte Guterres voor zijn bereidheid om de kwestie van de kinderen op zich te nemen. "Er is de kracht van de hele wereld voor nodig om alle gedeporteerde kindern terug te halen", zei hij.