Pogacar klopt Mas in sprint en volgt zichzelf op als winnaar Ronde van Lombardije

Tadej Pogacar heeft net zoals vorig jaar de Ronde van Lombardije gewonnen. In een sprint tegen Enric Mas was de Sloveen net wat sneller dan de Spanjaard. Mikel Landa werd op tien seconden derde in het laatste monument van het jaar.

Vanuit de start in Bergamo waren er verschillende aanvallen en het duurde even voordat een kopgroep vertrok vanuit het peloton, maar uiteindelijk namen tien renners een voorsprong op het peloton. Drie minuten was hun maximale voorsprong, maar aan de voet van de Madonna del Ghisallo, op zeventig kilometer van de finish, werden de vluchters alweer ingelopen dankzij het werk van de ploegen van Pogacar, Mas en Jonas Vingegaard. Op de klim bepaalde eerst Jumbo-Visma het en daarna nam UAE Emirates het over van de Nederlandse ploeg.

Ondanks het strakke tempo van de ploeg van Pogacar was er nog een grote groep over richting de laatste drie beklimmingen. Op de eerste van de drie bleef UAE een strak tempo aanhouden, waarna Pogacar op de Civiglo, de lastigste klim in de finale, aanviel. In eerste instantie kon alleen Mas de Sloveen volgen. Later zou ook Landa aansluiten bij Pogacar en Mas. Op de San Fermo della Battaglia, de laatste klim, bleef het drietal lang samen, maar toen kwam de aanval van Mas. De Spanjaard trok stevig door, Pogacar kon met moeite volgen, Landa moest wel passen.

Mas en Pogacar gingen sprinten voor de zege en daarin was Pogacar net wat sneller dan de renner van Movistar, wat betekende dat hij net als vorig jaar de Ronde van Lombardije op zijn naam schreef. Landa kwam op tien seconden als derde over de finish.

In de achtergrond was Bauke Mollema de beste Nederlander met een zevende plaats, net achter de afscheidnemende Alejandro Valverde.

.