Indonesische speedklimmers schitteren in eigen huis, Garnbret wint leadwedstrijd

In Jakarta is maandagavond weer een mooie World Cup-wedstrijd in het sportklimmen afgesloten. Er stonden wedstrijden op het programma in het speedklimmen, waar men zo snel mogelijk naar boven moet, en in het leadklimmen, waar men juist zo hoog mogelijk moet komen.

Speed mannen
Het werd een mooi Indonesisch feestje: wereldrecordhouder Kiromal Katibin nam het op tegen de toch wel wat verrassende Aspar Aspar. Katibin vertrok geweldig, maar maakte een foutje en het was Aspar die in 5,39 seconden de winst opeiste, voor Katibin's 5,75 seconden. Plek drie was voor de Chinees Long Cao (5,16), die landgenoot Long Jinbao zag vallen.

Speed vrouwen
Beide halve finales werden een duel tussen China en Polen, waarbij vooral de finale indrukwekkend was. Deng Lijuan snelde naar een supertijd van 6,666 seconden en klopte daarmee Natalia Kalucka (7,20). Kalucka's zus Aleksandra pakte wel de derde plek: de 6,81 was niet eens nodig, want Di Niu viel.

Lead mannen
Van de eerste vier finalisten deed Sebastian Halenke het best, hoewel de Duitser het niet zover schopte dat hij het slotstuk van de route aan kon vangen. Daarna kwamen de vier Japanners, waarbij Masahiro Higuchi de prestatie van Halenke evenaarde - op basis van zijn halve finale eindigde Higuchi voor hem. Ao Yurikusa was de volgende en kwam nét één greep verder, waarna Hidemasa Nishida en Satone Yoshida juist één greep eerder dan Halenke van de muur vielen. Yurikusa pakte zo dus de winst, voor Higuchi en Halenke.

Lead vrouwen
De Sloveense Mia Krampl opende de finale en was gelijk de beste van de eerste vier finalisten. Laura Rogora uit Italië kwam nét iets tekort, net als Krampl's landgenote Vita Lukan en de Duitse Hannah Meul. Janja Garnbret, de Sloveense topfavoriete, klom wél door en bereikte als eerste zelfs de top. De Zuid-Koreaanse Seo Chae-hyun probeerde dat te evenaren, maar gleed bij een van de laatste, minieme grepen weg en werd tweede, met Krampl op plek drie.