FOK! Wat een weer!: lokale buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemogge!  

Ook gister konden wij weer een dag toevoegen aan de hittegolf en morgen gaat dat ook zeker nog lukken. We zagen wel dat de bewolking vanuit het zuiden langzaam begon toe te nemen. In het binnenland begonnen ook wat stapelwolkjes te ontwikkelen, maar indrukwekkend was het allemaal niet. 

In Europa vonden we met name in het oosten van Europa een paar knoeperts van onweersbuien. Ook boven Frankrijk kwam de atmosfeer in beweging en het afgelopen etmaal viel er toch plaatselijk wat regen van betekenis. Verder zagen we ook boven Noord-Ierland en Schotland een aantal buien en ook daar kwam onweer bij voor. Lokaal begon het ook boven Duitsland wat te rommelen.

Een meer georganiseerde lijn met onweer ontstond gistermiddag boven het midden van Frankrijk. Deze trok langzaam naar het noorden toe. 

Een zeer lokale onweersbui wil ik vannacht niet uitsluiten, maar verreweg de meeste plaatsen het het gewoon droog. Het is wel uitermate zwoel met minima tussen de 18 en 21 graden.

Vandaag zien we dan echt wat meer bewolking dan de afgelopen week. De temperatuur doet een klein stapje terug en alleen in het oosten zal de tropische 30 graden nog net gehaald kunnen worden. Langs de kust is 26 graden toch echt wel het maximum. Het wordt een klamme en benauwde dag.

En dan die buien. Er zullen er vast een paar gaan ontstaan, alleen is nog volstrekt onduidelijk waar en wanneer. Waarschijnlijk in de loop van de middag. Kom je in zo'n bui, dan kan het best even flink tekeer gaan. Toch wil ik ook nu zeggen dat deze situatie zich zeker niet op uitgebreide schaal zal gaan voordoen. Het gaat om lokale buien. Ik denk eerlijk gezegd dat ook nu meer dan 75% van ons land gewoon droog blijft. Maar ja, je weet maar nooit.  

Dinsdag is de kans op een bui weer erg klein. 

Tot ziens!  

Lynden USA (Foto: Pukeko)
Ook Pukeko geniet van een welverdiende vakantie. Monumenteel zit zij in de omgeving van Lynden, en dat is in de staat Washington, met als hoofdstad Olympia. We zien zowaar wat lichte convectie. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!