Nieuwe ritzege voor Bouwman en is zeker van blauwe bergtrui

Koen Bouwman heeft zijn tweede ritzege in de Giro d'Italia te pakken. In de negentiende rit was de Nederlander van Jumbo-Visma de snelste van een kopgroep van vijf. Daarnaast verzekerde Bouwman zich van de eindoverwinning in het bergklassement. In het algemeen klassement blijft Richard Carapaz aan de leiding staan.

Na een vlakke rit van donderdag stond er weer een bergrit op het programma in de Giro. Vrij vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep, met daarbij Koen Bouwman. De vluchters liepen al snel uit naar een voorsprong van ruim elf minuten, waarna Bora-hansgrohe besloot om te gaan rijden in het peloton. Toch kwam het peloton niet snel dichterbij en was duidelijk dat de winnaar vooraan in de kopgroep zat.

Onderweg stelde Bouwman de eindoverwinning in dat klassement veilig door op alle drie de beklimmingen van de dag als eerste boven te komen. Op de 10,3 lange klim naar Kolovrat met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,2% moest een groot gedeelte van de kopgroep lossen, maar kwam Bouwman samen met Alessandro Tonelli, Mauro Schmid en Attila Valter boven. In de afdaling kon Andrea Vendrame nog terugkomen, waardoor de vijf om dagzege gingen strijden.

Op de slotklim werd er alleen maar naar elkaar gekeken en moest een sprint de beslissing brengen. Schimd begon als eerste aan de sprint, waarna Bouwman hem in de laatste bocht slim passeerde. Niemand kon meer voorbij de Nederlander komen en pakte zijn tweede ritzege deze Giro.

Tussen de klassementsrenners gebeurde er weinig, al probeerde Richard Carapaz het in de laatste twee kilometer nog wel. De leider in de Giro probeerde om wat meer voorsprong te pakken, maar de nummer twee in het klassement Jai Hindley kon Carapaz volgen, waardoor het gat tussen de twee nog steeds drie seconden is.