F1: Poleposition voor Leclerc, Verstappen tweede

Charles Leclerc heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Spanje. De kampioenschapsleider sloeg tijdens de kwalificatie in de slotrun toe en verdreef hiermee Max Verstappen naar plek twee, terwijl Carlos Sainz voor eigen publiek de derde tijd klokte.

Mick Schumacher kon tijdens de derde vrije training weinig ronden rijden door brandende achterremmen, maar Haas kreeg de bolide op tijd voor de kwalificatie klaar. De Duitser wist zich ondanks alle pech naar het tweede deel te rijden, net als Pierre Gasly die de rokende van de AlphaTauri van de ochtendtraining te boven kwam en doorging. Verrassende afvaller was Fernando Alonso die in de laatste minuut vast kwam te zitten in de wachtende rijders om aan te zetten voor een ronde. De Spanjaard kreeg geen goed gat en viel af, net als Sebastian Vettel en Lance Stroll die hiermee Aston Martin, bijgenaamd de Groene Red Bull, geen goede dienst bewezen. Ook de Williamsen van Alexander Albon en Nicholas Latifi waren klaar.

In Q2 meldden de Mercedessen zich plotseling bovenaan, terwijl de Ferrari's en de Red Bulls een ronde op gebruikte banden neerzetten. Uiteindelijk ging Verstappen op nieuwe banden naar buiten en zette alsnog de snelste tijd neer. De strijd om plek tien was hard, waarbij Lando Norris in de fout ging en zijn tijd afgenomen zag worden vanwege het overschrijden van de baanlimieten. Ook Esteban Ocon, Yuki Tsunoda, PierreGasly en Guanyu Zhou behoorden tot de afvallers.

De strijd in het laatste deel beloofde spannend te worden tussen Ferrari, Red Bull en Mercedes. Verstappen opende met een 1.19,073 het bal voor Carlos Sainz en Sergio Perez. Daarachter sloten George Russell en Lewis Hamilton aan. Leclerc was bij de laatste chicane te enthousiast en spinde.

Leclerc was in de tweede run de eerste die een tijd neer ging zetten en reed met een 1.18,750 een fabelachtige tijd en de poleposition. Verstappen klaagde over motorproblemen en verbeterde zijn tijd niet. De Nederlander eindigde wel op plek twee, voor Sainz, Russell, Perez, Hamilton, Valtteri Bottas, Kevin Magnussen, Daniel Ricciardo en de verrassende Schumacher.