Rusland beschuldigt VS van geplande provocatie inzet ABC-wapens

De Russische leiding beschuldigt de VS van een geplande provocatie om Rusland op te dringen tot het gebruik van massavernietigingswapens in Oekraïne.

"De enscenering van het gebruik van massavernietigingswapens dient om Rusland te beschuldigen van het gebruik van verboden wapens om vervolgens het zogenaamde 'Syrische scenario' uit te voeren, waarbij de betreffende staat economisch en politiek geïsoleerd is en ook wordt uitgesloten van internationale organisaties zoals de VN-Veiligheidsraad zal doen", zei het hoofd van de NBC-beschermingstroepen, Igor Kirillov.

De leiders van westerse landen zouden de afgelopen weken regelmatig verklaringen hebben uitgelokt dat Rusland van plan is een tactische atoombom, chemische en biologische wapens in Oekraïne in te zetten. Dit zou gebeuren om de druk op de Russische bondgenoten India en China op te voeren om de sancties na te leven, beweerde Kirillov.

Zowel Rusland als Oekraïne en hun aanhangers beschuldigen elkaar al weken van plannen om de internationaal verboden massavernietigingswapens te gebruiken.