Zelenskyy verwijt Merkel en Sarkozy de gruweldaden door concessies aan Rusland

In 2008 beloofden de NAVO-landen, waaronder Duitsland, Oekraïne lidmaatschap, maar trokken zich, rekening houdend met Rusland, terug. Merkel was bondskanselier van 2005 tot 2021. "Ik nodig mevrouw Merkel en de heer Sarkozy uit om Bucha te bezoeken en te zien waartoe het beleid van concessies aan Rusland in 14 jaar heeft geleid", zei Zelenskyy. "Je zult de gemartelde Oekraïners met je eigen ogen aanschouwen."

Merkel rechtvaardigt haar besluit om Oekraïne niet toe te laten treden tot de NAVO. "De gepensioneerde bondskanselier Dr. Angela Merkel blijft bij haar beslissingen in verband met de NAVO-top van 2008 in Boekarest", zei een woordvoerster van Merkel op verzoek van het persbureau dpa.

In zijn videotoespraak uitte Zelenskyj zijn bezorgdheid dat er "vreselijkere dingen zouden kunnen gebeuren" dan wat bekend is geworden over de misdaden in de stad Bucha. Andere regio's van het land staan nog steeds onder Russische controle. "Meer doden en mishandelingen" zouden daar ontdekt kunnen worden, zei Zelenskyy.

"Omdat dat de aard is van het Russische leger dat naar ons land is gekomen. Het zijn monsters die niet weten hoe het anders moet", zei de president. Hij wil dat elke moeder van een Russische soldaat de lichamen ziet van de mensen die in Bucha en in andere steden zijn gesneuveld. "Wat hebben ze gedaan? Waarom zijn ze vermoord? Wat deed een man verkeerd die op een fiets door de straat reed?", vroeg Zelenskyy. 

Hij zei ook dat Oekraïne eigenlijk niet om wapens in het buitenland had moeten vragen. "Alle wapens die we nodig hadden, hadden ons ter beschikking moeten worden gesteld - ongevraagd. Omdat ze heel goed wisten wat voor kwaad er op handen was en wat het zou inhouden."

De foto's uit Bucha, waar talloze lichamen van bewoners op straat werden aangetroffen na de terugtrekking van Russische troepen, zorgden zondag voor internationale afschuw. Oekraïne wijt het bloedbad aan de Russische troepen die tot voor kort het stadje bezetten. Moskou ontkent dat.