20 rechercheurs op rellen Rotterdam: 'zo snel mogelijk mensen berechten'

Een groot onderzoeksteam van de politie is onder leiding van het Openbaar Ministerie begonnen met het onderzoek naar de rellen in het centrum van Rotterdam op vrijdag 19 november. 

Er zijn op de avond van de rellen in totaal 49 personen aangehouden. Op dit moment zitten er nog acht vast. Deze acht personen worden van verschillende feiten verdacht waaronder openlijke geweldpleging, vernieling en het hinderen of belagen van hulpverleners. Deze verdachten worden komende week waar mogelijk voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Het onderzoek is intensief en tijdrovend. De politie moet uren aan beeldmateriaal van camera’s analyseren en er moeten veel getuigen worden gehoord. Ook kost het tijd al de verdachten te verhoren. Daarnaast komen er nog altijd beelden binnen van burgers die bijvoorbeeld met hun mobiele telefoon opnames hebben gemaakt van de ongeregeldheden. 

Gedragsaanwijzing
Het grootste deel van de tot nu toe 49 aangehouden verdachten komt uit de directe omgeving van Rotterdam. Maar er zijn ook enkele verdachten uit Brabant en Noord-Holland aangehouden. Onder hen zijn zes minderjarigen. Het grootste deel van de aangehouden personen is jongvolwassen. De meeste verdachten zijn met een zogenoemde gedragsaanwijzing heengezonden. In deze gedragsaanwijzing staat dat zij zich tot en met 2 januari 2022 niet op bepaalde plekken in het Rotterdamse centrum en Rotterdam-Zuid mogen ophouden. Het niet houden aan een gedragsaanwijzing is strafbaar. Deze groep wordt verdacht van het niet opvolgen van bevelen van de politie en zijn dus niet betrokken bij het plegen van geweld. Op een later moment zullen deze personen zich nog wel voor de rechter moeten verantwoorden.

Supersnelrecht
Op dit moment kijkt het OM welke zaken in aanmerking komen voor behandeling tijdens een supersnelrechtzitting. Dit moeten afgeronde dossiers zijn waarbij daarnaast rekening gehouden is met bijvoorbeeld de slachtofferrechten en de mogelijkheid tot schadeverhaal. De verwachting is dat de eerste verdachten zich deze week al voor de rechter zullen moeten verantwoorden.

Rijksrecherche
Naast het onderzoek naar de rellen is de Rijksrecherche bezig met het onderzoek naar het afvuren van schoten door politieagenten. Hiervoor worden getuigen gehoord, waaronder de agenten die geschoten hebben. Ook worden camerabeelden bekeken en wordt onderzocht uit welk wapen de afgevuurde kogels afkomstig zijn.

Gewonden door politiegeweld
Er is enige tijd onduidelijkheid geweest over het aantal gewonden. Het medisch beroepsgeheim van ziekenhuizen speelt het onderzoeksteam daarbij parten. Artsen mogen alleen onder strenge voorwaarden gegevens over patiënten en hun verwondingen delen met opsporingsinstanties. Inmiddels lijkt het dat vier mensen zijn geraakt door kogels.

Geen doden
Op social media gaan hardnekkige geruchten dat er ook een dode zou zijn gevallen tijdens de ongeregeldheden. Dit is pertinent onjuist.

Meer arrestaties
De verwachting is dat de komende tijd meer aanhoudingen zullen volgen. Het onderzoek richt zich niet alleen op deelnemers aan de rellen, maar ook op de mogelijke organisatoren ervan die hebben opgeroepen tot geweld, plunderingen en vernielingen.

Zie ook: Rotterdam likt zijn wonden na 2G-rellen: 7 gewonden, meer dan 20 aanhoudingen