'Rottende penis' na cobrabeet op toilet tijdens safari in Zuid- Afrika

Een safaritocht door het mooie Zuid-Afrika is voor een Nederlandse vakantieganger op een complete nachtmerrie uitgelopen. De 47-jarige toerist werd tijdens een sanitaire stop in zijn penis gebeten door een giftige cobra. De man moest met spoed geopereerd worden omdat er necrose (afsterven van weefsel) optrad aan zijn geslachtsdeel. Zonder medische hulp had de Nederlander, die op de IC belandde, het waarschijnlijk niet overleefd. Zo meldt het AD.

Het voorval heeft al ruim een jaar geleden plaatsgevonden maar is nu bekend geworden door publicatie in Science Direct.

Terwijl de man op het toilet zat, werd hij gebeten door een zeer giftige snuitcobra die in de wc-pot verborgen was. Na de beet voelde hij een diep branderig gevoel in zijn geslachtsdelen, zijn edele delen begonnen te zwellen en kleurden paars, een teken van scrotumnecrose of 'vleesetende ziekte'. De man moest drie uur wachten op een noodhelikoptertransport naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, dat bijna 350 kilometer verderop was.

Deskundigen die de zaak beschreven in Urology Case Reports zeiden dat de man de twijfelachtige eer heeft om het eerste medische geval te zijn van snuitcobrabeet in de geslachtsdelen.

De man kreeg een spoedbehandeling in Zuid-Afrika, maar een groot deel van het weefsel in zijn penis was aangetast door necrose en moest worden weggesneden.

Negen dagen later werd de Nederlander gerepatrieerd naar Nederland waar nog meer dood penisweefsel verwijderd moest worden.

Nederlandse plastische chirurgen hebben daarna zijn penis weer 'opgebouwd' met behulp van een weefseltransplantaat dat ze uit zijn lies hadden gehaald om het dode weefsel van zijn penis te vervangen.

De artsen hebben een duidelijk advies voor reizigers naar de tropen. "Spoel altijd het toilet door voordat je gaat zitten in landen die berucht zijn om hun slangenpopulatie!"

Necrose, gewoonlijk de 'vleesetende ziekte' genoemd, is een potentieel dodelijke aandoening die wordt veroorzaakt door bacteriën die het weefsel onder de huid en het omliggende weefsel infecteren. De bacteriën 'eten' het vlees niet echt, maar de gifstoffen die ze afgeven beschadigen het nabijgelegen weefsel.

Een jaar na het incident is bij de man naar verluidt zowel de volledige functie als het gevoel in zijn penis hersteld.

Er is nog niet veel bekend over de snuitcobra en zijn gif, aangezien het dier pas in 2009 werd ontdekt.