SpaceX: ruimtetoeristen weer veilig terug na drie dagen in de ruimte

Het was niet de eerste commerciële passagiersvlucht naar de ruimte, maar wel degene die het langste duurde en het verste ging. Drie dagen lang cirkelden vier ruimtetoeristen rond de aarde in de SpaceX-capsule "Crew Dragon". Na terugkomst doen ze verslag van een "te gekke reis".

De eerste ruimtetoeristen van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX zijn weer veilig geland op aarde. De ruimtecapsule "Crew Dragon" landde kort na 19.00 uur lokale tijd (1:00 uur Midden-Europese zomertijd) in de Atlantische Oceaan voor de kust van Florida, zoals te zien was op een live video-uitzending. De vier Amerikaanse passagiers brachten drie dagen in de ruimte door zonder gezelschap van professionele astronauten.

Een SpaceX-boot begaf zich naar de drijvende ruimtecapsule, waarna de ruimtetoeristen per helikopter naar het Kennedy Space Center werden gevlogen. Daar vandaan ging de 'bemanning' donderdagochtend de ruimte in. De ruimtecapsule heeft grotendeels 'op de automatische piloot' gevlogen en bleef drie dagen in een baan om de aarde.

"Het was een geweldige reis voor ons allemaal, maar het begint nu pas echt", zei miljardair Jared Isaacman kort na de landing. Naast Isaacman, die de vlucht had gecharterd, waren er drie andere medereizigers in een wedstrijd geselecteerd.

Bezos en Branson waren slechts enkele minuten in de ruimte
Hayley Arceneaux, 29, ex-jeugdkankerpatiënt werd de jongste Amerikaanse vrouw die in een baan om de aarde vloog. Chris Sembroski, 42, is een veteraan van de Amerikaanse luchtmacht en Sian Proctor, 51, is een geowetenschapper die in 2009 bijna werd geselecteerd als NASA-astronaut.

In juli vlogen de Britse miljardair Richard Branson en Amazon-oprichter Jeff Bezos de ruimte in met hun private ruimtevaartbedrijven Virgin Galactic en Blue Orgin. Het Amerikaanse bedrijf SpaceX van Tesla-oprichter Elon Musk heeft namens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA al tien astronauten naar het ISS-ruimtestation gebracht, maar had niet eerder ruimtetoeristen vervoerd. De huidige missie "Inspiration4" ging veel verder dan de vluchten van Virgin Galactic en Blue Orgin, waarbij de passagiers slechts enkele minuten op de Karmanlijn (de grens tussen dampkring en de ruimte) aanwezig waren.