Gelijkspel voor Oranje in Noorwegen bij terugkeer Van Gaal

Het Nederlands elftal is er woensdag niet in geslaagd te winnen van Noorwegen bij de rentree van Louis van Gaal als bondscoach. In Oslo kwam Oranje niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen de Noren.

Van Gaal begon met zijn verwachte 4-3-3-opstelling aan het duel met de Noren. Er waren basisplaatsen voor Cody Gakpo, debutant Justin Bijlow. Het Nederlands elftal had vanaf het begin het meeste balbezit en kreeg een paar mogelijkheden via Gakpo, maar Noorwegen werd met Erling Haaland gevaarlijk. Eerst schoot Haaland voorlangs en even later hield Bijlow hem van het scoren af.

Nadat Haaland twee keer gevaarlijk was geweest was het bij de derde keer wel raak voor de gevaarlijke spits van Noorwegen. Na balverlies van Memphis Depay, kwam de bal voor de voeten van de Noorse spits terecht en hij schoot raak, ook omdat Virgil van Dijk net te laat was met zijn tackle.

Tien minuten na de openingsgoal kwam het Nederlands elftal. Na een goede combinatie tussen Steven Berghuis en Georginio Wijnaldum gaf de middenvelder van Paris Saint-Germain de bal laag voor, waarna de bal binnen werd gelopen door Davy Klaassen. Dat zou ook de ruststand zijn tussen de beide landen.

Na de rust bleef Berghuis achter in de kleedkamer en kwam Donyell Malen erin als invaller. Oranje creerde vrij weinig tegen de Noorse verdediging en na twintig minuten in de tweede helft kwam het Nederlands elftal heel goed weg na een counter van Noorwegen. Martin Ødegaard bediende Haaland en de spits schoot buiten bereik van Bijlow. Gelukkig voor Oranje ging het geplaatste schot van de spits op de paal en mocht Nederland blij zijn dat het 1-1 bleef.

In de laatste seconden van de wedstrijd kreeg het Nederlands elftal toch nog een goede kans op de 1-2. De net ingevallen Denzel Dumfries wist de kans niet te benutten en moest het Nederlands team het met een puntje doen tegen Noorwegen.

Door het gelijkspel staat Oranje één punt achter koploper Turkije, dat woensdagavond gelijkspeelde tegen Montenegro. De nummer één gaat direct naar het WK, terwijl de nummer twee van de poule zich nog via play-offs kan plaatsen voor de mondiale eindronde in Qatar.