Onderzoek: klimaatverandering leidt tot meer overstromingen in West-Europa
Een studie bevestigt het verband tussen de opwarming van de aarde en de zware regenval zoals afgelopen juli, die in Limburg, België en Duitsland rampzalige overstromingen veroorzaakte.
Volgens een studie vergroot klimaatverandering de kans op extreme regenval en daarmee op overstromingsrampen, zoals we in in juli hebben gezien in West-Europa. Dit is het resultaat van een internationaal team van wetenschappers in een lopende studie.
Onder de huidige klimatologische omstandigheden is het te verwachten dat bepaalde regio's in West-Europa ongeveer eens in de 400 jaar door zo'n extreme regenval en overstromingen zal worden getroffen. Dit zal in de toekomst vaker gaan gebeuren als het klimaat verandert. Het onderzoek, waarvoor weerrecords en computersimulaties werden geanalyseerd, kwam tot stand in het kader van het World Weather Attribution Initiative (WWAI), dat de mogelijke effecten van klimaatverandering op extreme weersomstandigheden onderzoekt.
Naarmate de temperatuur blijft stijgen, zal er volgens de wetenschappers vaker extreem zware regen vallen. Als het weer 0,8 graden warmer wordt, neemt de frequentie toe tot elke 300 jaar en blijft de intensiteit van de hevige regen toenemen. Voor hun analyse keken de wetenschappers naar Frankrijk, West-Duitsland, het oostelijke deel van België, Nederland, Luxemburg en Noord-Zwitserland en onderzochten hoe vaak hier extreem zware regens vallen en in hoeverre dit wordt beïnvloed door stijgende temperaturen over de hele wereld. De kans op dergelijke rampen zoals in juli is in deze regio met een factor 1,2 tot 9 toegenomen en de maximale hoeveelheid regen zal tussen de 3 en 19 procent groter zijn dan voorheen.
"Zelfs geïndustrialiseerde landen niet beschermd"
Dit maakt duidelijk "dat zelfs geïndustrialiseerde landen zichzelf niet kunnen beschermen tegen de ernstige gevolgen van deze extreme weersomstandigheden en dat dit erger zal worden met een verdere klimaatverandering", waarschuwde de Duitse klimaatonderzoeker Friederike Otto, die doceert aan de Universiteit van Oxford en momenteel aan het hoofd staat van de WWAI. "Dit vormt een wereldwijd gevaar voor ons allemaal, dat we dringend moeten stoppen."
Een voorbeeld van de wetenschappers: Als de kans met een factor 5 wordt vergroot, betekent dit dat er gemiddeld elke 400 jaar een gebeurtenis plaatsvindt in plaats van elke 2000 jaar. Frank Kreienkamp van de Duitse Weerdienst (DWD) legde uit dat de factor niet preciezer kon worden gespecificeerd omdat er onder meer verschillende klimaatmodellen werden gebruikt waarvan de voorspellingen verschilden. De cijfers lieten een zeer duidelijke trend zien naar vaker extreem weer als gevolg van klimaatverandering.
De effecten kunnen veel groter zijn dan die van eerdere periode's van extreme regenbuien, zei Kreienkamp. "De lokale en nationale West-Europese autoriteiten moeten zich bewust zijn van deze groeiende risico's van zware regens om beter voorbereid te zijn op mogelijke toekomstige extreme weersomstandigheden", verklaarde het hoofd van het Potsdam Regional Climate Office van de DWD.
Enno Nilson van het Duitse Instituut voor Hydrologie verklaarde dat de bevindingen zouden worden meegenomen in analyses om de bescherming tegen overstromingen te verbeteren.
De 39 wetenschappers vergeleken de effecten van het huidige klimaat met het einde van de 19e eeuw, toen de mondiale gemiddelde temperatuur 1,2 graad lager was.
Overstroming (Pixabay)