Jong Oranje verrast Jong Frankrijk en staat in halve finales EK

Jong Oranje heeft op EK voetbal onder 21 jaar voor een grote verrassing gezorgd. Oranje schakelde in de kwartfinales favoriet Jong Frankrijk uit met 2-1 dankzij twee goals van Myron Boadu, die zowel kort na rust als in blessuretijd wist te scoren.

Oranje begon goed aan de wedstrijd tegen favoriet Frankrijk. Jong Oranje kreeg na twintig minuten de eerste kansen om de score te openen. Tot tweemaal toe was het Calvin Stengs die daar een kans toe kreeg. Eerst ging een vrije schietkans van de AZ-aanvaller naast en later na goed doorzetten van Tyrell Malacia kreeg hij opnieuw een mogelijkheid, maar zijn slappe schot werd gepakt door de Franse goalie.

Waar Jong Oranje de eerste twee mogelijkheden kreeg kwam Jong Frankrijk op voorsprong. Na een goed afstandsschot van Jonathan Ikoné wist Justin Bijlow de bal nog knap te pakken, maar uit de corner die daarop volgde was de Feyenoord-keeper kansloos op een kopbal van Dayot Upamecano. Oranje bleef ook daarna goed spelen en kreeg vlak voor rust nog een mooie kans op de gelijkmaker. Perr Schuurs zette met een prachtig passje Justin Kluivert vrij, maar de snelle aanvaller schoot wild over, waardoor de Franse ploeg met 1-0 ging rusten.

Vlak na rust kwam Oranje wel langszij. Myron Boadu kreeg de bal gelukkig na een schot van Ferdi Kadioglu, waarna de AZ-spits voor de gelijkmaker zorgde. Na de 1-1 van Jong Oranje ging Jong Frankrijk beter spelen en het Nederlands team kwam een aantal maal goed weg. Een aantal keer redde Bijlow goed en kwam het goed weg nadat Ikoné op de paal schoot.

Nederland overleefde en het leek op weg naar de verlengingen, maar in de laatste minuut van de blessuretijd besliste Oranje de wedstrijd. Na een razendsnelle spelhervatting van Bijlow verstuurde Stengs een dieptepass op Kluivert. Die ging ervandoor en gaf een perfecte voorzet op Boadu die diagonaal raak schoot. Daarna was het nog een aanval van Frankrijk overleven. Dat lukte en daardoor staat Jong Oranje in de halve finales van het Europees kampioenschap onder de 21.