Air France vliegt 'op frituurolie' van Parijs naar Montreal in Canada

De luchtvaartmaatschappij Air France vertrok voor het eerst op een langeafstandsvlucht met een duurzame brandstof gemaakt van onder meer frituurolie.

De machine vertrok gistermiddag vanaf de luchthaven Charles de Gaulle in Parijs in de richting van Montréal in Canada, aldus het bedrijf. Air France-KLM werkt samen met energiebedrijf Total, vliegtuigfabrikant Airbus en luchthavenexploitant ADP om vliegreizen milieuvriendelijker te maken. Dergelijke biobrandstoffen zouden de CO2-uitstoot aanzienlijk moeten verminderen. Zogeheten Sustainable Aviation Fuel (SAF) wordt momenteel voornamelijk geproduceerd uit biomassa zoals plantaardige en eetbare oliën die niet meer worden gebruikt.

De tanks zijn gevuld met een mengsel van kerosine en 16 procent biobrandstof, schreef minister van Transport Jean-Baptiste Djebbari op Twitter. De biobrandstof is gemaakt van afval en reststoffen in Frankrijk. Luchtvaartmaatschappijen experimenteren herhaaldelijk met SAF-biobrandstof, die momenteel aanzienlijk duurder is dan normale kerosine.