Europese Commissie wil §5 miljoen uittrekken voor ontslagen KLM-personeel

De Europese Commissie wil vijf miljoen euro uittrekken om KLM-personeel dat vanwege de coronacrisis is ontslagen aan een nieuwe baan te helpen. Het geld is bestemd voor de 1200 ontslagen werknemers voor omscholing of het beginnen van een eigen zaak. De commissie verwacht dat het kabinet 3,4 miljoen euro bijlegt. Zo meldt AT5.

De commissie wil het geld uit een fonds halen dat is bedoeld voor mensen die hun baan verliezen als gevolg van globalisering, zoals bijvoorbeeld wanneer een werkgever naar het buitenland verhuist. Met het geld uit dit fonds kunnen KLM medewerkers die hun baan zijn verloren advies inwinnen over waar ze weer aan het werk kunnen. Ze kunnen sollicitatietraining volgen of verhuiskosten laten vergoeden als ze in het buitenland een baan vinden. Het geld kan ook worden gebruikt om werkgevers aan te moedigen de ontslagen werknemers in dienst te nemen.

Het Europees Parlement en de EU-landen moeten wel eerst nog instemmen met het plan.

Versoepelen
Er verdwijnen in totaal 4.500 tot 5.000 arbeidsplaatsen bij de KLM. De luchtvaartmaatschappij riep vanmorgen het kabinet op de reisverboden en testverplichtingen te versoepelen, zodat reizen naar veilige gebieden weer mogelijk wordt.