Kritische presentatrice op zijspoor gezet door KRO-NCRV

'Leuk, zo'n mooi exotisch uitziend poppetje op tv', moest omroep KRO-NCRV gedacht hebben bij het aannemen van Talitha Muusse als presentatrice van tv-praatprogramma Op1. Helaas voor de omroep heeft Muusse een eigen mening en is ze niet op haar mondje gevallen. En dat bevalt de omroep niet.

Muusse heeft na een indringend gesprek met haar werkgever besloten de pijp aan Maarten te geven. Ook de laatste opname van Op1 gaat zij niet meer presenteren. "Dit staat mijn journalistieke vrijheid in de weg”, verklaart ze haar keuze.

Muusse was een van de weinige Op1-presentatoren die vaak genoeg haar ongenoegen over het coronabeleid uitte. Ze was daarnaast een groot voorstander van het HerstelNL, een groep wetenschappers, artsen en economen die een coronabeleid voorstelden met maatregelen die de samenleving minder schade zou doen.

Haar 'maatschappelijk activistische profiel' was een reden dat KRO-NCRV haar ooit aannam en Muusse had aangegeven haar rol als presentator te willen combineren met haar rol als opiniemaker en ondernemer. Geen probleem zover.

Totdat Muusse haar rol als presentator combineerde met haar rol als opiniemaker en ondernemer: ze was onder andere enorm vocaal over het 'Omtzigt-debat' en wilde met mensen in discussie op het Plein in Den Haag.

Nieuwe rol bij omroep
Inmiddels is haar verteld dat ze zich tijdens uitzendingen niet meer met politieke gesprekken mag bemoeien en dat mede-presentator Sven Kockelmann dat dus alleen moet doen. Onacceptabel voor de 29-jarige toezichthouder van Wakker Dier en lid van de raad van advies bij onderzoeksinstituut TNO, die duidelijk meer ijzers in het vuur heeft, dan alleen mooi wezen op tv.

"Ik ben mij er van bewust dat het continu zoeken is hoe mijn rol als ondernemer, initiatiefnemer van maatschappelijke projecten en opiniemaker zich verhoudt tot het presenteren van een journalistiek programma”, schrijft ze op sociale media. "Dit is dan ook continu een dialoog geweest tussen mij en de omroep, die soms pittig en moeilijk was waarbij ik zelf soms ook water bij de wijn moest doen en andersom de omroep soms excuses moest maken richting mij vanwege de wijze waarop ze mij beperkten. Dat hoort erbij."

KRO-NCRV zegt in gesprek te zijn over een nieuw in te vullen rol voor Muusse. "We hebben er vertrouwen in dat Talitha voor Kro-Ncrv in de toekomst spraakmakende programma’s kan maken, passend bij wie zij is en waar ze zich sterk voor maakt."