Demonstratie Amsterdam, 58 aanhoudingen en 1400 mensen 'bestuurlijk verplaatst'

Al dagen gonst het op social media van de aktie #WeWillALLBeThere , dit zou een wereldwijde demonstratie tegen de coronamaatregelen zijn. Voor Nederland is de afkondiging gedaan 12.00 uur Museumplein te Amsterdam. Het bijzondere bij deze demonstratie is dat er wordt gesproken over zorgverleners, veteranen en bikers die de demonstranten zouden gaan beschermen tegen politiegeweld.

De zorgmedewerkers zouden van de demonstranten een 'witte' ring om het Museumplein vormen, daarachter zouden veteranen staan om het gesprek met politie en ME aan te gaan en daarachter zouden dan de demonstranten tegen de coronamaatregelen staan. Voor hoever de berichtgeving klopt zullen we zo gaan zien.

Update 22.00 uur: Vanmiddag zijn er  58 mensen op en rondom het Musuemplein aangehouden. Aan het eind van de middag zijn er zo'n 1400 mensen vanaf de Leidsekade en de Nassaukade 'bestuurlijk verplaatst' via een GVB bus en naar een andere locatie overgebracht. Eerst bestond de indruk dat deze mensen waren aangehouden, maar de gemeente Amsterdam spreekt dit tegen.

De gemeente heeft over de demonstratie van vandaag zojuist de volgende verklaring afgegeven:
'De Amsterdamse politie heeft vanmiddag opnieuw een illegale demonstratie op het Museumplein beëindigd. Eerder was bekendgemaakt dat het Museumplein en de directe omgeving aangewezen waren als veiligheidsrisicogebied. Dit was door de driehoek besloten nadat er aanwijzingen waren dat mensen met wapens naar het plein zouden komen. Er zijn 58 mensen aangehouden.

Iedereen mag in Amsterdam demonstreren, zolang de deelnemers voldoen aan de voorwaarden die gelden vanwege de bescherming van de volksgezondheid en het voorkomen van verstoringen van de openbare orde.

De politie trad beheerst op. Het politieoptreden volgde op een spontane demonstratie op het Museumplein, die ondanks eerdere waarschuwingen opnieuw niet voldeed aan de coronamaatregelen en hier niet gehouden mocht worden. Deelnemers hielden onvoldoende afstand en de politie werd verbaal agressief bejegend. De groep volgde herhaalde waarschuwingen van de politie om te vertrekken niet op. De waterwerper is ingezet om mensen in beweging te krijgen.

Na de beëindiging van de demonstratie op het Museumplein liep een groep van ruim 1400 mensen in optocht naar de Leidsekade. De groep werd door de politie ingesloten en is vervolgens bestuurlijk verplaatst. Dit besluit werd genomen om de openbare orde te herstellen. Dat betekent niet dat ze zijn aangehouden maar dat ze met bussen naar een andere locatie zijn gebracht.

De driehoek wil benadrukken dat demonstreren een grondrecht is en dat wordt elke keer weer zo goed mogelijk gefaciliteerd in Amsterdam. Steeds is de inzet om door goed overleg vooraf door de driehoek met de organisatie een locatie te vinden die veilig genoeg is en duidelijke afspraken te maken over wat wel en niet kan. Het is duidelijk dat ondanks de eerder gemaakte afspraken deze organisatie willens en wetens deze niet heeft willen nakomen. De driehoek is zeer teleurgesteld dat ondanks herhaalde waarschuwingen mensen naar het Museumplein blijven komen, terwijl er locaties aangewezen zijn waar veilig en gefaciliteerd kan worden gedemonstreerd.

Het Museumplein en de nabije omgeving zijn vandaag en ook zondag 21 maart aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dit besluit geeft de politie de mogelijkheid om personen in het gebied preventief te fouilleren. Wederom had de driehoek reden om aan te nemen dat ook dit weekend mensen met wapens naar het plein zouden willen komen. Tijdens recente onaangekondigde demonstraties zijn personen op en om het Museumplein aangehouden die wapens bij zich hadden.'

Update 17.00 uur: Nieuwe stream toegevoegd. Er is nog steeds een grote menigte aanwezig rond de Nassaukade, ze lijken te wachten op de bus? Een GVB bus heeft al een hoop aangehouden demonstranten afgevoerd, er wordt vanuit de arrestantenbus gestreamd.

Update 16.00 uur: Een groep demonstranten loopt door naar de Nassaukade I in de tweets hieronder staat abusievelijk Overtoom. Ook daar worden ze weggestuurd door de ME. De gemeente Amsterdam roept de mensen op om zich aan de coronamaatregelen te houden.


Update 15.15 uur: De ME lijkt zich terug te trekken na een aantal aanhoudingen. Aangehouden mensen worden afgevoerd  naar arrestantenbus. De politie assisteert de ME om de aangehouden verdachten af te voeren naar het cellen complex.


Update 15.00 uur: De demonstranten zijn de stad ingelopen, delen daar hartjes en posters uit. Maar de politie gaat ook daar ongehinderd voort met aanhoudingen. Op de Leidsekade staat nu zo'n groep van 1000 mensen. De Driehoek heeft een noodbevel afgekondigd voor de Leidsekade. De ME sluit de Leidsekade in (af) zodat niemand zich meer bij de demonstranten kan voegen.

Update 13.30 uur: Afwisselende beelden van het Museumplein. Eerst trad de politie op tegen demonstranten en ging een deel van de actievoerders op de grond zitten maar het ziet er nu naar uit dat een groot deel van de demonstranten nu het plein verlaat. De politie trad op tegen de achterblijvers. De demonstranten trekken nu de stad Amsterdam in.


Update 12.40 uur: De gemeente Amsterdam heeft zojuist de politie de opdracht gegeven om de demonstratie te ontbinden, omdat er meer dan 250 mensen aanwezig zijn op het Museumplein. iedereen wordt opgeroepen om naar huis te gaan. Agressie tegen de politie zal niet worden getolereerd. Een noodbevel is afgegeven. (Het waterkanon is al in gebruik).

Eerdere berichtgeving: