Vinegegaard bezorgt Jumbo-Visma zege in UAE Tour

Jonas Vingegaard heeft de tweede bergetappe in de UAE Tour gewonnen. De 24-jarige Deense klimmer van Jumbo-Visma trok in de laatste kilometer ten aanval, haalde vroege vluchter Alexey Lutsenko bij, en won vervolgens. Tadej Pogacar won het sprintje voor plaats twee voor Adam Yates. Pogacar behoudt de leiderstrui en met nog twee vlakke ritten lijkt de eindzege voor de Sloveen binnen.

Waar de sprinters woensdag aan de beurt waren was het vandaag voor de klimmers, met aankomst op Jebel Jais, een loper van meer dan 20 kilometer aan 5,4%. In aanloop naar de beklimming reden de renners over volledige vlakke wegen en daar ontstond een kleine kopgroep met daarin Thomas De Gendt, Roger Kluge, Mathias Frank en Alexey Lutsenko.

Het viertal nam drie minuten op het peloton, waar Ineos Grenadiers en Deceuninck-Quick Step de leiding namen. Bij aanvang van de lange klim was het verschil nog maar twee minuten. Lutsenko, die vorig jaar nog derde werd in het eindklassement, toonde zijn goede benen en liet zijn medevluchters achter. De Kazakse kampioen had met vijf kilometer nog een voorsprong van één minuut op het peloton, waar Ineos Grenadiers het peloton voorzichtig uitdunde.

Ondanks dat Ineos Grenadiers het tempo bepaalde mocht Lutsenko toch lang hopen op een ritzege. Ondanks een aanval van Vicenzo Nibali bleef de Kazach voorop en ook na een aanval van Joao Almeida bleef hij een kleine voorsprong houden. Jonas Vingegaard had zijn aanval wel goed gepland, de Deen profiteerde dat het even stil viel in het peloton en in de laatste 250 meter vond hij ook nog de aansluiting bij Lutsenko en maakte het af voor zijn ploeg, Jumbo-Visma. In de achtergrond won Tadej Pogacar nog een sprintje voor de tweede plaats en verstevigde daarmee zijn leiding in het algemeen klassement.