Dubbelslag Schulting op EK shorttrack

Suzanne Schulting heeft zaterdag bij de Europese kampioenschappen shorttrack in Gdansk zowel de 1500 meter als de 500 meter gewonnen. De titelverdedigster leidde op de sprintafstand van start tot finish. Schulting leidt daarmee in het klassement. 

Xandra Velzeboer eindigde op de 500 meter achter de Poolse Natalia Maliszewska als derde in de finale. Ze pakte bij haar eerste EK direct brons. Velzeboer staat in het klassement op een vijfde plaats. Selma Poutsma liep in de halve finale tegen een straf aan en mocht daardoor niet deelnemen aan de finaleronde.

Op de 1500 meter reed Schulting een bekeken race en meldde zich met nog drie ronden te gaan aan kop. Haar overwinning kwam daarna niet meer in gevaar. Velzeboer, die in het begin veel op kop reed, moest dat in de slotfase bekopen. Ze eindigde als zesde.

Schulting won eerder op zaterdag simpel de halve finales, mede door een valpartij in de eindfase van haar race. In de strijd om de koppositie ging Velzeboer na een aanrijding met Tifany Huot-Marchand onderuit. Velzeboer werd na afloop toegevoegd aan de finale en de Française kreeg een penalty. Selma Poutsma redde het niet in de halve finales en werd tweede in de B-finale.

Op de ploegenachtervolging plaatse Oranje zich eenvoudig voor de finale. Poutsma, Schulting, Rianne de Vries en Velzeboer reden de gehele race aan de leiding met Italië en Polen achter zich. Met tien ronden te gaan gooide Velzeboer het tempo omhoog en kon de rest niet meer volgen. In de strijd om de tweede plaats, en daarmee een plek in de finale, trok Italië aan het langste eind.