OMT: Huidige lockdown voldoende, maar pak 'bijeenkomsten' van jongeren aan

Het  Outbreak Management Team (OMT) ziet in haar laatste kabinetsadvies van 11 januari, dat vandaag naar buiten is gekomen, geen aanleiding de lockdown aan te scherpen. Waarom wil het kabinet dan toch een onderzoek over de effecten van een avondklok? Om samenscholing van jongeren tegen te gaan, aldus het advies. Zo meldt het AD.

In dit kabinetsadvies, schrijft het Outbreak Management Team: ‘Het OMT ziet momenteel geen aanleiding de lockdown aan te scherpen, behoudens alle mogelijkheden aan te grijpen (in de handhaving, communicatie) om de huidige maatregelen ook stipt opvolging te laten krijgen. Het OMT adviseert wel gerichte aanvullende maatregelen te nemen voor het tegengaan van bijeenkomsten van (grote) groepen jongeren.’

De jongeren leveren de laatste weken vermoedelijk de grootste bijdrage aan de verdere verspreiding; de twintigers werden zelfs als ‘een katalysator achter de tweede golf’ beschouwd. Het overgrote deel van de jongeren wordt niet zelf ziek maar draagt wel de COVID-19 besmetting over naar kwetsbare ouderen die daar ernstig ziek van kunnen worden.

Daarnaast verwacht men van de  Britse variant nog een belangrijke rol in de komende weken. Van deze variant werd in het Verenigd Koninkrijk onder jongeren een veel grotere verspreiding waargenomen dan eerder het geval was. 

De experts adviseren om op jongeren gerichte maatregelen te nemen waardoor groepen jongeren niet meer in grotere groepen kan samenkomen. 'In landen om ons heen heeft men in dit verband wel gekozen voor het instellen van een avondklok, maar alternatieven zouden wellicht mogelijk zijn.'

Naar die avondklok en alternatieven gaat het OMT deze week nog eens extra kijken. 

Momenteel is de mogelijkheid van een avondklok een van de extra maatregelen die het kabinet nog laat doorrekenen door het OMT. Komende week beoordelen de virologen en epidemiologen welke regels nog nuttig zijn om in te voeren, en wat het invoeren van een avondklok oplevert aan het indammen van nieuwe besmettingen. Eerder blokkeerde het parlement in meerderheid de mogelijkheid tot het invoeren van een avondklok.

Het Kamerdebat over de aanpak van COVID-19 in ons land begon vanmiddag om 15:00 uur, na een waarschuwende technische briefing door ziekenhuisbaas Ernst Kuipers en RIVM-topman Jaap van Dissel. Zij zien weliswaar een voorzichtige positieve ontwikkeling door de harde lockdown van december, maar zijn zeer ongerust over de zich razendsnel verspreidende nieuwe Britse mutatievariant.

Zorgen over nieuwe import van de virusvariant uit Engeland leven bij veel partijen. 'Kijk naar alternatieven', zei D66-fractieleider Rob Jetten zojuist tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. 'Pak die brandhaard rond de vluchten uit het Verenigd Koninkrijk aan, test alle inzittenden aan boord. Dus wij zeggen: die avondklok, begin er nu niet aan.' Ook GroenLinks en het CDA vinden dat er een betere controle van reizigers nodig is.

Momenteel landen er nog elke dag meerdere vliegtuigen uit Londen in Nederland. Reizigers zijn verplicht om een negatieve PCR-testuitslag te laten zien (maximaal 72 uur oud), daarnaast gaat het ministerie straks ook nog een negatieve sneltest eisen, als extra stok achter de deur. Deze verplichting gaat ook gelden voor vrachtwagenchauffeurs en voor reizigers op veerboten. 'De maatregel gaat op zeer korte termijn in', laat een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur weten. 'Wij trekken hierbij op met Frankrijk en België.'

D66 wil dus geen avondklok, maar de andere coalitiepartijen vinden het voorstel ‘logisch’ (VVD) en ‘heel goed verdedigbaar’ (CDA). Ook een flink deel van de oppositie is kritisch. PVV-leider Geert Wilders zei: 'Het is niet proportioneel. Het RIVM zegt dat het iets kan betekenen in het urgentiegevoel, maar doe het niet.'