FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 13 januari 2021

Uitslag Feyenoord - PEC Zwolle

Feyenoord heeft optimaal geprofiteerd van de nederlaag van PSV tegen AZ. Thuis tegen PEC Zwolle wonnen de Rotterdammers met 1-0 dankzij een doelpunt van Luis Sinisterra. Door de winst gaat Feyenoord zondag als nummer twee naar de klassieker tegen Ajax.

Beide ploegen kregen een handjevol kansjes in de eerste helft, maar tot scoren kwamen ze niet. In de tweede helft zorgde Luis Sinisterra voor de openinstreffer. De Colombiaanse aanvaller kreeg de bal met wat geluk voor zijn voeten, waarna hij vervolgens goed inschoot.

Na het doelpunt deelde PEC Zwolle nog wel wat speldenprikjes uit, maar de zege van Feyenoord kwam niet meer in gevaar. Door de overwinning stijgt Feyenoord naar de tweede plek. Komende zondag staat alweer de Klassieker op het programma voor de Rotterdammers.

Feyenoord

1 - 0

PEC Zwolle

 64' Sinisterra    
 
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Geertruida
Spajic
Senesi
Malacia
Toornstra
Fer (Wehrmann/ 88)
Diemers (Haps/46)
Berghuis
Pratto (Jörgensen/75)
Linssen (Sinisterra/46)
  Zetterer
v.Wermeskerken
Kersten
v.Polen (Leemans/80)
Paal
Lam
Drost (Huiberts/66)
Nakayama
Reijnders (Misidjan/66)
Clement (Ghoochannejhad/ 88)
v.Duinen (Pherai/66)

Uitslag Fortuna Sittard - Sparta Rotterdam

Sparta heeft de reeks van Fortuna Sittard beëindigd. Na vijf wedstrijden zonder nederlaag (vier zeges) verloren de Limburgers in eigen huis met 0-1 van Sparta.

Sparta had voor rust al een goede kans op de 0-1, maar toen wist de doelman van Fortuna Sittard nog de openingstreffer te voorkomen. Toch kwam Sparta op voorsprong. Lennart Thy was het eindstation van een mooie aanval en de Duitse spits maakte de 0-1.

Fortuna zag zijn mooie reeks in gevaar komen en ging naarstig op zoek naar de gelijkmaker. Lisandro Semedo kreeg een mooie kans op de gelijkmaker, maar de aanvaller kon Sparta-doelman Maduka Okoye. Door de winst steeg Sparta na de achtste plaats, terwijl Fortuna op de dertiende plaats blijft staan.

Uitslag ADO Den Haag - VVV-Venlo

VVV-Venlo heeft op bezoek bij ADO Den Haag een 1-4 overwinning geboekt. Grote man was de topscorer van de Eredivisie Giakoumakis, hij scoorde alle vier de doelpunten van VVV.

De eerste van de vier viel al na vijf minuten toen dankzij een penalty. Daarna had ADO het meeste balbezet maar tot kansen leidde dit in de eerste helft nauwelijks. Vlak na rust verdubbelde Giakoumakis door na een voorzet van Post raak te koppen. ADO kwam nog wel terug tot 1-2 dankzij Bourard maar daarna was de Griek nog tweemaal trefzeker. 

ADO Den Haag

1 - 4

VVV-Venlo

 65' Bourard    6' Giakoumakis (pen)
 58' Giakoumakis
 68' Giakoumakis 
 86' Giakoumakis (pen) 
 
 Gele kaart: Pinas, Kemper, Familia-Castillo, (ADO Den Haag), John, V.v.Crooy, Dekker, (VVV-Venlo)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.d.Laan
 
Opstelling:   Opstelling:
Koopmans
v.Ewijk
Janmaat (Del Fabro/70)
Pinas
Kemper (Bourard/ 62)
Vejinovic
Goossens (Karelis/62)
Familia-Castillo
Besuijen (Philipp/62)
Kramer
Kishna (Ould-Chikh/46)
  Kirschbaum
Dekker (Kum/72)
Gelmi
Da Graca
Guwara
Machach (Swinkels/72)
Post
S.Janssen
V.v.Crooy
Giakoumakis (Arias/88)
John (Roemer/ 60)

Biatleet B° slaat aanval landgenoot af

In het Duitse Oberhof heeft biatleet Johannes Thingnes Bø een aanval op zijn leidende positie in de World Cup afgeslagen. De Noor zegevierde in de Duitse sneeuw, waar de concurrentie uit eigen land kwam.

De dit seizoen bizar goed schietende Sturla Holm Lægreid trof ook nu tien keer doel en daarmee was al snel duidelijk dat hij in elk geval een gooi deed naar de zege. Arnd Peiffer uit Duitsland, eveneens foutloos, kwam vijftien seconden tekort en diens landgenoot Erik Lesser was nog een paar seconden langzamer.

Lægreid's landgenoot Bø wist ook alle schijven omver te schieten, maar was op de ski's nog wat sneller dan zijn nieuwste concurrent. Dat hield hij vol tot aan de finish, waar hij 12,4 seconden rapper was dan Lægreid. Peiffer completeerde het podium, voor Lesser en Johannes Dale, naast Lægreid de tweede Noor die definitief doorgebroken is dit seizoen.

Florent Claude deed het namens België met één misser en een 34e plek bijzonder goed, Thierry Langer (1+0) noteerde de 68e tijd en Tom Lahaye-Goffart (2+1) werd 96e.

Uitslag PSV - AZ

PSV heeft de kans laten liggen om in elk geval voor een dag de koppositie in de eredivisie over te nemen. De Eindhovenaren verloren woensdagavond de topper in eigen stadion tegen AZ met 1-3.

Na een klein half uur kreeg AZ een penalty nadat PSV-doelman Yvon Mvogo wild uitkwam en daarbij Myron Boadu aantikte. Teun Koopmeiners faalde niet vanaf elf meter: 0-1. Nog voor rust werd het ook nog 0-2 voor AZ. Opnieuw was Koopmeinders de doelpuntenmaker. De aanvoerder van AZ verlengde een corner met de hak en ging vervolgens prachtig over de PSV-doelman heen.

Waar PSV afgelopen zondag een 2-0 voorsprong weggaf in de topper tegen Ajax, hoopte PSV nu dat het de score nog kon omdraaien. In de 60ste minuut kreeg PSV weer hoop nadat Philipp Max de aansluitingstreffer uit een vrije trap maakte. PSV ging op zoek naar de gelijkmaker, maar AZ verdedigde met succes de voorsprong en uiteindelijk werd het ooknog 1-3 nadat Calvin Stengs in de extra tijd zijn doelpuntje meepikte.

Door de eerste thuisnederlaag van PSV staat de ploeg momenteel derde op één punt van Vitesse en koploper Ajax, dat morgen tegen FC Twente speelt. AZ blijft de nummer vijf, maar verkleint het gat met PSV naar drie punten.

PSV

1 - 3

AZ

 59' Max    31' Koopmeinders (pen)
 39' Koopmeinders
 90' Stengs
 
 Gele kaart: Rosario, Dumfries,Sangaré, (PSV), Hatzidiakos, Martins Indi, Wijndal, (AZ)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 0
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Mvogo
Dumfries
Teze
Boscagli
Max
Ihattaren (v.Ginkel/87)
Sangaré
Rosario
Thomas (Mauro Júnior/46)
Malen (Piroe/87)
Zahavi
  Bizot
Sugawara
Hatzidiakos
Martins Indi
Wijndal
Midtsjö
Stengs
T.Koopmeiners
Gudmundsson
Boadu (Aboukhlal/83)
Karlsson (Reijnders/73)

Douane: in 2020 ruim 115.000 kilo coca´ne met bestemming Nederland onderschept

Douane- en opsporingsinstanties in binnen en buitenland hebben in 2020 ruim 115.000 kilo cocaïne bestemd voor Nederlandse havens onderschept en in beslag genomen. Nederlandse douaniers namen hiervan in de zeehavens en op de luchthaven Schiphol ruim 48.000 kilo cocaïne in beslag, een toename van 24 procent ten opzichte van vorig jaar. 67.000 kilo cocaïne werd onderschept door internationale partnerorganisaties waarmee de Douane nauw samenwerkt. Daarnaast werden duizenden postpakketten en brieven met drugs onderschept, waarvan bijna 3000 met uit Nederland afkomstige synthetische drugs.

“Deze cijfers tonen dat de Douane een substantiële bijdrage levert aan de bestrijding van de georganiseerde drugscriminaliteit”, zegt Nanette van Schelven, directeur generaal van de Douane. “Tegelijkertijd moeten we elke dag weer kritisch kijken of we genoeg doen en of we het op de slimste manier doen.”

Grotere pakkans door internationale samenwerking

De toename van de hoeveelheid onderschepte kilo’s cocaïne met bestemming Nederland is onder meer het gevolg van intensivering van de samenwerking met controle- en opsporingspartners. Deze organisaties in Zuid-Amerika ontmantelen smokkelnetwerken in een vroeg stadium, zo dicht mogelijk bij de productie- en distributiebasis, en maken daarbij gebruik van informatie van de Douane. De samenwerking zorgt voor meer informatie en kennis en betere inzichten in de smokkelmethoden waarmee de handhavingsaanpak wordt aangescherpt.

Met onder meer de Douane van België, Brazilië en de Verenigde Staten werd veel waardevolle gegevens uitgewisseld. Ruim 10.000 kilo cocaïne met een andere bestemming dan Nederland kon dankzij informatie van de Nederlandse Douane onderschept worden in Brazilië en Antwerpen. In opdracht van met ministerie van J&V zet de Douane in op verdere internationale samenwerking om een bijdrage te leveren aan de aanpak van georganiseerde drugscriminaliteit.

Slim, gericht en innovatief
De Douane controleerde het afgelopen jaar meer dan ervoor, maar ook slimmer. Naast de inzet van speurhonden en innovatieve scan- en detectietechnologieën zoals geurdetectiecontainers, wordt gebruik gemaakt van slimme software en algoritmes in het scanproces van containers. Op basis van hoogwaardige informatie worden gerichte risicoanalyses gemaakt en toezicht en controle uitgevoerd waarmee meer drugs wordt opgespoord.

Meer aandacht uitgaande synthetische drugs
De Douane wil zelf ook voorkomen dat het buitenland wordt opgezadeld met (synthetische) drugs die in Nederland wordt geproduceerd. De inbeslagname van duizenden brieven en pakketten met synthetische drugs is het gevolg van intensievere controle van uitgaande postzendingen. Ook in de poststroom werkt de Douane nauw samen met haar nationale en internationale partners. Van Schelven: “Wij willen eenzelfde rol vervullen als onze internationale partners als het gaat om in Nederland gefabriceerde pillen. We onderscheppen de drugs het liefst bij de bron.

Verdere versterking van handhaving Douane
Naast intensivering van de inzet van innovatieve technieken en het verder versterken van de informatie-uitwisseling nationaal en internationaal, investeert de Douane in de samenwerking met publieke partners (gemeenten, OM, FIOD, HARC en politie) en met het bedrijfsleven om samen drempels op te werpen tegen de smokkel van verdovende middelen. De publiek-private samenwerking is essentieel bij het verder versterken van de aanpak van ondermijnende criminaliteit.

De volgende drugs zijn in 2020 onderschept door de douane;

  • Cocaine- 115.891 kg (in 2019- 73.940 kg) 
  • Qat-9.137 (in 2019- 2.080 kg) 
  • Hasjiesj-1010 kg ( in 2019- 299 kg)
  • XTC/MDMA- 519 kg (in 2019- 472 kg)
  • Marihuana- 514 kg (in 2019- 583 kg) 
  • Heroine 105 kg (in 2019- 625 kg)
  • Amfetamine- 34 kg (in 2019- 2 kg)
  • Methamfetamine- 17 kg (in 2019- 550 kg)

VS executeert eerste vrouw in federale dodencel sinds 1953

Lisa Marie Montgomery was een beetje gek. Dat was niet alleen de mening van haar advocaat, maar eigenlijk wel van de hele wereld. En dan niet lekker gek, zoals de Lama's, maar echt totaal van het padje af gek!

Montgomery werd woensdagochtend met behulp van een dodelijke cocktail vergif van het leven beroofd. Hiermee werd zij de derde vrouw sinds 1900 die door de federale overheid geëxecuteerd werd. Een straf die ze overigens terecht kreeg, aangezien ze in 2007 veroordeeld werd voor het ontvoeren en vermoorden van de 23-jarige Bobby Stinnett.

Stinnet was zwanger en in 2004 werd zij van achter door Montgomery gewurgd, waarna de acht maanden oude baby uit de buik van Stinnet werd gesneden. De baby werd later levend in het huis van Montgomery gevonden.

Misbruik
Het leven van de moordenares was geen mooie. Ze groeide op in een gewelddadig gezin en werd regelmatig verkracht door haar stiefvader. Ze zocht haar toevlucht in alcohol en toen haar moeder achter het misbruik kwam, bedreigde ze haar bloedeigen dochter met een jachtgeweer.

Een huwelijk was voor Montgomery dé manier om van het geweld te ontsnappen en op haar 18e trouwde ze dan ook voor het eerst. Helaas eindigden haar beide huwelijken in geweld en misbruik, maar ze wist alsnog vier kinderen op de wereld te zetten.

De inmiddels gesteriliseerde Montgomery kwam tot haar daad, omdat ze volgens haar advocaat lijdt aan het syndroom pseudocyesis, schijnzwangerschap, waarbij een (onvruchtbare) vrouw sterk gelooft dat ze zwanger is en zelfs fysieke kenmerken van zwangerschap ontwikkelt.

Ze had aan meerdere mensen verteld dat ze zwanger was en wilde met de moord een kind veiligstellen. Volgens haar advocaat. Dezelfde advocaat veranderde dit verhaal een week voor de rechtzaak en beschuldigde toen de broer van Montgomery van de moord. Tommy Montgomery bleek tijdens de rechtzaak echter een waterdicht alibi te hebben.

Hersenbeschadiging
Na haar veroordeling waren diverse psychologen het erover eens dat Montgomery een aardig verknipt persoon is geworden, mede dankzij haar zware jeugd. Volgens experts leed ze aan posttraumatisch stress syndroom en bipolaire stoornis, had ze last van psychosen en had ze permanente hersenbeschadigingen opgelopen door alle slaag die ze in haar leven kreeg.

Na jaren procederen en meerdere hoger beroepen werd haar geplande executiedatum van 12 januari op het laatste moment alsnog afgezegd, nadat een rechter besloot dat deze datum vanwege vormfouten ongeldig werd verklaard. Het Amerikaanse Hooggerechtshof besloot echter anders en Montgomery werd vroeg in de ochtend van woensdag 13 januari ter dood gebracht.

Op de vraag of ze nog laatste woorden had antwoorde de 52-jarige vrouw, vastgesnoerd op het executiebed, met een kortaf "Nee".

Demo van Little Nightmares 2 beschikbaar

Er is een demo van Little Nightmares II verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch. Het eerste Little Nightmares is nu ook gratis te downloaden voor pc in de BNEE Store van 13 tot en met 17 januari.

Consolespelers kunnen nu de wereld van Little Nightmares II ontdekken en door het Wilderness-level in de demo een glimp opvangen van Mono’s reis op PlayStation 4, Xbox One, en Nintendo Switch. De demo is ook verkrijgbaar op pc via Steam en GOG.com. Vanaf 11 februari is de complete versie van Little Nightmares II beschikbaar.

Little Nightmares, de eerste game, is van 13 tot 17 januari gratis beschikbaar voor pc in de BNEE Store. Het aanmaken van een account is vereist. De game maakt ook deel uit van Xbox Games with Gold van januari, dus spelers met een Xbox Live Gold-abonnement kunnen in de schoenen van Six springen en de Maw verkennen.

Bandai Namco Entertainment Europe heeft ook gewerkt aan een digitaal stripboek, waarvan de eerste twee hoofdstukken nu beschikbaar zijn op Android en iOS. Het stripboek gaat in op de gebeurtenissen tussen Little Nightmares en Little Nightmares II.

Luchtkwaliteit in Nederland door eerste lockdown beter dan verwacht

Door de maatregelen van de intelligente lockdown, in het voorjaar van 2020, daalden de gemeten concentraties stikstofdioxide en fijnstof tussen 10 en 30%. Dat blijkt uit een onderzoek naar de luchtkwaliteit door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en de DCMR (Milieudienst Rijnmond).

De concentratie stikstofdioxide (NO2 Stikstofdioxide ) verminderde in het voorjaar met ongeveer 30% in drukke straten. In steden was de NO2-concentratie een kwart minder en ongeveer 18% minder in landelijke gebieden. Eerdere (voorlopige) schattingen met modellen door het RIVM gingen uit van een verbetering van 10 tot 20%.

Ook de gemeten fijnstofconcentraties (PM2,5 fijnstof ) daalden met 10-25%. Ook dit is meer dan eerder werd ingeschat. Onderzoekers van het RIVM en DCMR publiceren de resultaten deze maand in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Atmospheric Environment’.

Nieuw in de huidige cijfers is dat nu een uitgebreide analyse is gedaan van de meetresultaten van de luchtkwaliteit tot half mei. Eerdere (voorlopige) analyses waren op basis van informatie uit maart en april. In deze analyse is bovendien de invloed van het weer op de luchtkwaliteit gescheiden van die van de lockdown maatregelen.

Effecten van het weer
Het weer heeft een grote invloed op de hoeveelheid fijnstof en stikstofdioxide in de lucht. Om de effecten van de lockdown te zien, is in de analyses rekening gehouden met de ongewone weersomstandigheden van veel zon, droogte en noordoosten wind in het voorjaar van 2020. Daarom analyseerde het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu samen met de DCMR metingen van fijnstof (PM10 fijnstof en PM2,5 fijnstof ) en stikstofdioxide (NO2 Stikstofdioxide ). Ook zijn modelberekeningen uitgevoerd om te bepalen hoeveel de luchtkwaliteit verbeterde door alleen de lockdown maatregelen. In de analyses is dus rekening gehouden met de effecten van het weer.

Effecten op de gezondheid
Inademing van verhoogde concentraties fijnstof en stikstofdioxide kan effect hebben op de gezondheid van mensen. Of de tijdelijke verlaging van concentraties in het voorjaar gezondheidswinst kan opleveren is op dit moment niet aan te geven. Door de lockdown maatregelen in het voorjaar van 2020 was er minder verkeer en minder activiteit van industrie in Nederland en omringende landen. Hierdoor was de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen tijdelijk lager dan normaal; bij verkeer ongeveer 20-60% lager, bij de industrie 5-25% en bij vliegverkeer 60-90%.

Hoe vaccineert Amsterdam tienduizenden illegalen?

Tienduizenden ongedocumenteerden illegalen in Amsterdam hebben geen burgerservicenummer, waardoor ze lastig aan zorg komen. De overheid zegt dat vaccineren ook voor deze groep straks moet kunnen, maar hoe vaccineer je mensen die onder de radar willen blijven?

Jasper Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld en Gianni da Costa, die zich al jarenlang als vrijwilliger voor ongedocumenteerde illegale gezinnen inzet, maken zich ernstig zorgen om de kwetsbare groep. "We hebben bij het testen al gezien dat ongedocumenteerden [sic] soms werden weggestuurd omdat ze geen BSN hadden", vertelt Kuipers. Hij is bezorgd dat dit straks ook problematisch wordt tijdens het vaccineren.

Da Costa deelt die zorg. Ongedocumenteerden mogen zich laten testen bij de GGD, maar er zijn nog veel obstakels. "We hebben te maken met een doelgroep die de taal niet machtig is. Ze vermijden het nu al om de GGD te bellen voor een test, omdat ze het gevoel hebben niet te worden begrepen en gehoord."

De Braziliaanse Leidy woont samen met haar man en drie kinderen in Nieuw-West. Ze liep in oktober corona op, net als haar zoon. Zij kon zich doordat ze Engels spreekt nog redden, maar zij erkent dat veel ongedocumenteerden geen zorg durven te vragen. "Ze zijn bang dat de deur van het ziekenhuis niet voor ze open wordt gedaan."

Ook willen mensen zonder papieren onder de radar blijven omdat ze bang zijn door de vreemdelingenpolitie te worden gepakt.

Om kwetsbare doelgroepen te bereiken zet de GGD sinds deze week meer bussen in waar getest kan worden. Ook ongedocumenteerden illegalen kunnen daar blijkbaar gewoon terecht. De gemeente laat weten dat ze in de vaccinatiecommunicatie rekening houdt met deze doelgroep, maar volgens Kuipers en Da Costa is dat niet genoeg.

De oproep voor testen en vaccineren moet in meerdere talen beschikbaar zijn, vinden zij. Daarnaast pleit Dokters van de Wereld ervoor dat de tijdelijke maatregel om alle daklozen, dus ook ongedocumenteerden illegalen, recht te geven op noodopvang moet worden verlengd. "Dan weet je ze voor het vaccineren en het bron- en contactonderzoek goed te vinden", aldus directeur Kuijpers.

Anti-Submarine Warfare Frigate vervangt M-fregat

Nederland en België vervangen samen hun M-fregatten (multipurpose). Nu is bekend geworden hoe de nieuwe scheepsklasse gaat heten: Anti-Submarine Warfare Frigate (ASWF).

De scheepsklasse gaat bestaan uit 2 Belgische en 2 Nederlandse fregatten. Het opsporen en bestrijden van onderzeeboten wordt de hoofdtaak. De fregatten worden uitgerust om dit te doen in de dreigingsomgeving van de toekomst. Hierin speelt de zogenoemde information warfare een prominente rol. Denk hierbij aan cyber en inlichtingen. Dit is in lijn met de Defensievisie 2035.

Het is gebruikelijk bij de Nederlandse en Belgische marine om scheepsklassen te typeren op basis van hun taak. De namen van de 4 schepen zijn nog niet bekend.

Nieuwste technieken
De nieuwe schepen krijgen de laatste technieken op het terrein van onderzeebootbestrijding, en een robuuste zelfverdediging tegen bovenwaterdreiging. Ook is er sprake van vergaande automatisering om de bedrijfsvoering met een beperkte basisbemanning te kunnen doen. De besprekingen over de specificaties van de systemen die Damen Schelde Naval Shipbuilding en Thales gaan leveren, zijn in volle gang.

In 2030 beschikbaar
Het vervangingstraject doorloopt de zogenoemde A, B en D-fases. In 2018 ging de A-brief met de behoeftestelling naar de Tweede Kamer. De B-brief over de studiefase is in 2020 opgeleverd. Inmiddels is er formele toestemming om door te gaan met de verwervingsvoorbereiding (de D-fase).

Nederland heeft, in nauwe samenspraak met België, de leiding over het vervangingstraject. De Defensie Materieel Organisatie realiseert de verwerving met de Koninklijke Marine en Belgische collega’s. In 2030 moeten de 4 ASW-fregatten beschikbaar zijn voor beide marines.

(beeld: Ministerie van Defensie)
(beeld: Ministerie van Defensie)

36 inbraken en bezit vervalste identiteitsbewijzen, ook celstraf in hoger beroep

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft een 45-jarige man veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf. In de zomer van 2018 pleegde hij aan de kust van Zeeland en Zuid-Holland 36 inbraken in (kampeer)auto’s. Verder pinde hij met een gestolen bankpas en had hij vervalste identiteitsbewijzen in bezit. Het hof volgt hiermee de bewezenverklaring van de rechtbank Zeeland-West-Brabant maar komt wel tot een lagere gevangenisstraf.

In de periode van bijna een maand ondernam de man, die geboren is in Italië en niet woonachtig is in Nederland, een ware strooptocht langs de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust. Op allerlei manieren wist hij tientallen (kampeer)auto’s open te breken om vervolgens luxegoederen zoals telefoons, tablets, laptops en navigatiesystemen, maar ook bijvoorbeeld bankpassen, rijbewijzen, identiteitskaarten, sleutels, kleding, cosmetica en schoenen te stelen. De betreffende (kampeer)auto’s hadden veelal een buitenlands kenteken. Het hof rekent het de man zwaar aan dat hij mensen heeft gedupeerd terwijl zij in het buitenland van hun vakantie aan het genieten waren.

Pinnen met gestolen pas en valse identiteitskaarten
Met een van de gestolen bankpassen heeft de man op meerdere plekken in totaal zo’n 2.500 euro gepind. Hierbij heeft hij ook zijn zoon betrokken. Daarnaast heeft de man identiteitsbewijzen voorhanden gehad, waarvan hij wist dat deze vervalst waren. Daarmee heeft hij het vertrouwen dat burgers en overheid in de juistheid van dit soort documenten moeten kunnen stellen, beschaamd. Het hof weegt dat mee bij het bepalen van de straf.

Familie
Tijdens zijn verblijf in Nederland, werd de man vergezeld door zijn vrouw, zoon en schoondochter. Ook zij werden verdacht van betrokkenheid bij de strooptocht. Zijn vrouw is door de rechtbank veroordeeld voor het in bezit hebben van een vervalst identiteitsbewijs en kreeg hiervoor een gevangenisstraf van 2 maanden. Zijn zoon kreeg een gevangenisstraf van 4 maanden voor het pinnen van geld met een gestolen bankpas en het in bezit hebben van een vervalst identiteitsbewijs. Volgens de rechtbank is niet bewezen dat zij ook betrokken waren bij de diefstallen uit de (kampeer)auto’s. De 21-jarige schoondochter van de man werd van alle feiten vrijgesproken. In het hoger beroep van de echtgenote heeft het hof het vonnis van de rechtbank bevestigd. In de zaken van de zoon en de schoondochter heeft geen hoger beroep gediend, het hof heeft hierin dan ook geen uitspraak gedaan.

Strafbepaling
In Nederland is de man niet eerder veroordeeld voor strafbare feiten. Maar in België, Duitsland, Italië en Oostenrijk heeft hij wel een strafblad of strafzaken lopen. Het hof heeft hier rekening mee gehouden bij het opleggen van de straf.

De rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeelde de man tot 5 jaar gevangenisstraf. Het hof komt hier tot een ander oordeel en vindt, alles afwegende, een gevangenisstraf van 4 jaar passend. Daarnaast moet de man - en hierin volgt het hof de rechtbank wel - in totaal zo’n 3.500 euro aan schadevergoeding betalen aan de slachtoffers van de inbraken.

Broodjesbezorger weigert mondkapje, krijgt terecht schorsing en loonopschorting

Een bezorger en een banketbakkerij uit Bilthoven liggen met elkaar overhoop vanwege een conflict over het dragen van een mondkapje onder werktijd. De medewerker werd de toegang tot het bedrijf ontzegd omdat hij weigerde de instructies rond het dragen van een mondkapje op te volgen. De rechter stelt de banketbakkerij in het gelijk en oordeelt dat de man pas weer aan het werk mag zodra hij een mondkapje draagt. Ook mag de werkgever tot die tijd de betaling van zijn loon opschorten. Zo meldt het AD.

De man werkt sinds 2014 al voor de banketbakkerij. Hij brengt goederen rond tussen vestigingen, bezorgt bij afnemers en haalt spullen op bij leveranciers. Op 13 oktober vorig jaar laten de eigenaren van de banketbakkerij het personeel weten dat vanaf dat moment een mondkapje dragen op het werk verplicht is.

De medewerker weigerde gehoor te geven aan deze regel, waarna zijn loonbetaling werd opgeschort en hem de toegang tot het werk werd ontzegd. De man was het hier niet mee eens en stapte naar de rechter. Volgens de medewerker zorgt het dragen van een mondkapje voor veel hinder tijdens zijn werk en kan hij voldoende afstand houden van collega’s, waardoor het dragen van een mondkapje in zijn functie niet nodig is. Dat zijn werkgever had toegezegd dat hij in de auto geen mondkapje hoefde te dragen, deed daar volgens de man niks aan af.

Instructierecht
De banketbakkerij beroept zich op het zogenaamde instructierecht, waarin staat dat de werknemer zich moet houden aan de voorschriften die de werkgever opstelt. Hoewel over de effectiviteit van het mondkapje wordt getwist, is het een maatschappelijk aanvaard middel. De voorzieningenrechter houdt het er  dan ook voorlopig op dat het dragen van een mondkapje gedurende de coronapandemie aan de veiligheid en gezondheid kan bijdragen.

De voorzieningenrechter oordeelt dat de banketbakkerij haar medewerkers inderdaad deze verplichting mag opleggen. De banketbakkerij moet als werkgever de individuele belangen van de medewerkers beschermen door te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving. Daarnaast heeft de werkgever een bedrijfsbelang, omdat medewerkers bij ziekte of quarantaine doorbetaald moeten worden. Ook daarbij kan het dragen van een mondkapje helpen.

De banketbakker hoeft geen onderscheid te maken tussen verschillende functies, zo oordeelt de voorzieningenrechter. Een mondkapjesmaatregel kan namelijk alleen effectief zijn als iedereen zich eraan houdt. De banketbakkerij mag het loon van de medewerker dus opschorten en hem de toegang tot het werk ontzeggen zolang hij weigert een mondkapje te dragen. Wel moet de banketbakkerij de man nog achterstallig loon betalen over de afgelopen zes jaar in verband te weinig betaald loon volgens de Cao.

OMT: Huidige lockdown voldoende, maar pak 'bijeenkomsten' van jongeren aan

Het  Outbreak Management Team (OMT) ziet in haar laatste kabinetsadvies van 11 januari, dat vandaag naar buiten is gekomen, geen aanleiding de lockdown aan te scherpen. Waarom wil het kabinet dan toch een onderzoek over de effecten van een avondklok? Om samenscholing van jongeren tegen te gaan, aldus het advies. Zo meldt het AD.

In dit kabinetsadvies, schrijft het Outbreak Management Team: ‘Het OMT ziet momenteel geen aanleiding de lockdown aan te scherpen, behoudens alle mogelijkheden aan te grijpen (in de handhaving, communicatie) om de huidige maatregelen ook stipt opvolging te laten krijgen. Het OMT adviseert wel gerichte aanvullende maatregelen te nemen voor het tegengaan van bijeenkomsten van (grote) groepen jongeren.’

De jongeren leveren de laatste weken vermoedelijk de grootste bijdrage aan de verdere verspreiding; de twintigers werden zelfs als ‘een katalysator achter de tweede golf’ beschouwd. Het overgrote deel van de jongeren wordt niet zelf ziek maar draagt wel de COVID-19 besmetting over naar kwetsbare ouderen die daar ernstig ziek van kunnen worden.

Daarnaast verwacht men van de  Britse variant nog een belangrijke rol in de komende weken. Van deze variant werd in het Verenigd Koninkrijk onder jongeren een veel grotere verspreiding waargenomen dan eerder het geval was. 

De experts adviseren om op jongeren gerichte maatregelen te nemen waardoor groepen jongeren niet meer in grotere groepen kan samenkomen. 'In landen om ons heen heeft men in dit verband wel gekozen voor het instellen van een avondklok, maar alternatieven zouden wellicht mogelijk zijn.'

Naar die avondklok en alternatieven gaat het OMT deze week nog eens extra kijken. 

Momenteel is de mogelijkheid van een avondklok een van de extra maatregelen die het kabinet nog laat doorrekenen door het OMT. Komende week beoordelen de virologen en epidemiologen welke regels nog nuttig zijn om in te voeren, en wat het invoeren van een avondklok oplevert aan het indammen van nieuwe besmettingen. Eerder blokkeerde het parlement in meerderheid de mogelijkheid tot het invoeren van een avondklok.

Het Kamerdebat over de aanpak van COVID-19 in ons land begon vanmiddag om 15:00 uur, na een waarschuwende technische briefing door ziekenhuisbaas Ernst Kuipers en RIVM-topman Jaap van Dissel. Zij zien weliswaar een voorzichtige positieve ontwikkeling door de harde lockdown van december, maar zijn zeer ongerust over de zich razendsnel verspreidende nieuwe Britse mutatievariant.

Zorgen over nieuwe import van de virusvariant uit Engeland leven bij veel partijen. 'Kijk naar alternatieven', zei D66-fractieleider Rob Jetten zojuist tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. 'Pak die brandhaard rond de vluchten uit het Verenigd Koninkrijk aan, test alle inzittenden aan boord. Dus wij zeggen: die avondklok, begin er nu niet aan.' Ook GroenLinks en het CDA vinden dat er een betere controle van reizigers nodig is.

Momenteel landen er nog elke dag meerdere vliegtuigen uit Londen in Nederland. Reizigers zijn verplicht om een negatieve PCR-testuitslag te laten zien (maximaal 72 uur oud), daarnaast gaat het ministerie straks ook nog een negatieve sneltest eisen, als extra stok achter de deur. Deze verplichting gaat ook gelden voor vrachtwagenchauffeurs en voor reizigers op veerboten. 'De maatregel gaat op zeer korte termijn in', laat een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur weten. 'Wij trekken hierbij op met Frankrijk en België.'

D66 wil dus geen avondklok, maar de andere coalitiepartijen vinden het voorstel ‘logisch’ (VVD) en ‘heel goed verdedigbaar’ (CDA). Ook een flink deel van de oppositie is kritisch. PVV-leider Geert Wilders zei: 'Het is niet proportioneel. Het RIVM zegt dat het iets kan betekenen in het urgentiegevoel, maar doe het niet.'

Katy Perry werkt mee aan 25-jarig bestaan van PokÚmon

The Pokémon Company International start vandaag officieel de viering van het historische 25-jarig jubileum van Pokémon. In samenwerking met Universal Music Group is er een programma met tal van sterren en met popicoon Katy Perry als headliner opgesteld ter viering van 25 jaar Pokémon.

Voor de viering van het 25-jarig jubileum is The Pokémon Company International een samenwerkingsverband aangegaan met Universal Music Group and Brands, de divisie van UMG die verantwoordelijk is voor de muziekstrategie van merken. In het kader van het programma getiteld P25 Music werkt Pokémon samen met allerlei namen in de muziekindustrie. Vandaag is bekendgemaakt dat Katy Perry headliner is van dit één jaar durende muziekspektakel.

Dit jaar mogen we meer verwachten: videogames, speciale edities van de trading cards, mobiele apps, animaties, merchandise en nog veel meer. The Pokémon Company International werkt bij de viering samen met andere merken om unieke aanbiedingen en merchandise te kunnen presenteren. In dit jubileumjaar heeft het merk samenwerkingsprogramma's met onder meer Build-A-Bear Workshop, Levi’s en McDonald’s. Daarnaast kunnen we nog merchandise verwachten van Jazwares, Scholastic, Mattel, Funko en The Wand Company. Gedurende het jaar worden extra partners en hun bijdrage aan de jubileumviering bekendgemaakt.

De kick-off van de viering bestaat uit een live-actionvideo waarin de hoogtepunten uit het 25-jarig bestaan van het merk getoond worden en waarin een reis door de vele regio's van de Pokémon-wereld gemaakt wordt. Maar dan op andere wijze dan je verwacht.

COVID-19: 6148 nieuwe besmettingen en 122 doden, totaal 889.221 en 12.685

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6148 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 889.221 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 218 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1821 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 46 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 700 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 122 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 12.685 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Dead Cells krijgt deze maand 'Fatal Falls'-DLC

Dead Cells blijft maar nieuwe content krijgen. Op 26 januari komt de 'Fatal Falls'-DLC uit voor alle beschikbare platformen (PS4, XB1, Switch en pc). Deze uitbreiding gaat vijf euro kosten en voegt twee nieuwe biomes (speelgebieden/levels), een nieuwe baas en natuurlijk ook weer nieuwe wapens en items toe.

Naast betaalde updates krijgt de game ook nog steeds gratis updates. Console-spelers kunnen in februari de 'Malaise Update' (voornamelijk balans aanpassingen) verwachten. Bekijk hieronder een trailer van de Fatal Falls content.

PlayStation 5-exclusive Returnal toont gameplay

Returnal, de mysterieuze third-person shooter van Housemarque, heeft een nieuwe trailer gekregen waarin we voor het eerst veel van de vuurgevechten en wapens zien. De roguelike (na elke dood begin je opnieuw) oogt snel en chaotisch, zoals we eigenlijk wel van de Finse ontwikkelaar zijn gewend. Je speelt in deze game als Selene, een vrouw die op een bizarre planeet vastzit vol met vijandige aliens.

Returnal komt op 19 maart uit en is exclusief voor PlayStation 5.

Vechten tegen alternatieve realiteit in trailer Bliss

Zojuist is de eerste trailer verschenen van Bliss, de Amazon Prime Video Original met in de hoofdrollen Owen Wilson en Salma Hayek.

Wilson speelt Greg, een man die nadat hij onlangs is gescheiden en ontslagen, de mysterieuze Isabel, gespeeld door Hayek, ontmoet. Isabel is een vrouw die op straat leeft en ervan overtuigd is dat de vervuilde, mislukte wereld om hen heen niets anders is dan een computersimulatie. In eerste instantie twijfelt Greg hieraan maar hij ontdekt uiteindelijk dat er misschien wel enige waarheid schuilt in de wilde samenzweringstheorie van Isabel.

De mysteriethriller wordt geregisseerd door Mike Cahill, die eerder een aantal afleveringen voor televisieshows regisseerde en vooral zijn strepen verdiende als editor, maar nu van Prime Video de kans krijgt om een grote film te regisseren. 

Bliss verschijnt op 5 februari op het streamingplatform.


Ubisoft werkt aan een open-wereld Star Wars-game

Ubisoft gaat in samenwerking met Lucasfilm Games een nieuwe open-wereld Star Wars-game ontwikkelen. Ontwikkelaar Massive Entertainment, verantwoordelijk voor The Division-games, staat aan het roer van dit nieuwe project. De game gaat dan ook gebruikmaken van de Snowdrop Engine.

Dit is de eerste Star Wars-game in acht jaar die niet door Electronic Arts wordt ontwikkeld. De exclusieve samenwerking tussen Lucasfilm Games en EA is dan ook ten einde. Dat betekent niet dat ze nooit meer samen gaan werken. Sean Shopaw, vice-president van het gamestak van Disney zegt dat EA een belangrijke partner blijft, "Maar we denken dat er ook ruimte is voor andere ontwikkelaars".

Er zijn nog geen platforms of releasedatum voor deze nieuwe Star Wars aangekondigd, maar ga er maar vanuit dat het nog jaren gaat duren voordat deze game uitkomt.

22 mijnwerkers vast door explosie

Een explosie in een goudmijn in China heeft ervoor gezorgd dat 22 mijnwerkers vastzitten in de mijn. 

De Chinese staatsmedia melden dat er reddingswerkers bezig zijn de mannen uit de mijn te krijgen. Door de explosie is communicatie met de gevangen mijnwerkers niet mogelijk. De mannen zitten al twee dagen vast.

China heeft een groot aandeel in de mijnbouwindustrie, maar heeft ook een van de dodelijkste mijnen met het afgelopen jaar een rijk verleden aan incidenten. 

Franse vrouw al drie jaar dood... Of toch niet?

In een langslepende juridische kwestie is een Franse vrouw doodverklaard. Jeanne Pouchain werd in november 2017 doodverklaard. Het lijkt er echter op of de berichten van haar dood licht overdreven zijn. 

Al in 2004 begon er een juridisch steekspel tussen Pouchain en een ex-werknemer van Pouchains schoonmaakbedrijf. Uiteindelijk werd het bedrijf veroordeeld tot de betaling van een schadevergoeding van €14.000 maar door een fout van de rechtbank en laksheid van de werknemer werd deze uitspraak uiteindelijk uit het raam gegooid. 

Daar liet de werknemer het echter niet bij zitten en bleef doorprocederen. Uiteindelijk heeft ze Pouchain dood laten verklaren omdat niet op de brieven van de eiser werd gereageerd. Dus zal ze wel dood zijn. 'Klinkt logisch' moet de Franse rechtbank hebben gedacht en de doodverklaring was een feit. 

Dat lijkt echter minder makkelijk dan het lijkt, want de Franse is al ruim drie jaar bezig met uit de dood opstaan. Ook hier ligt het probleem weer bij de juridische kwestie. Pouchain claimt dat de werknemer haar dood heeft laten verklaren om makkelijker geld los te peuteren bij haar erfgenamen en de werknemer op haar beurt claimt dat Pouchain dood heeft gespeeld om onder een mogelijke straf uit te komen. 

Volgt u het nog? De Franse rechtbank in ieder geval niet meer.

Amazon biedt 200 miljoen voor Chris Pratt's sci-fi-film

Er lijkt weer een film opgekocht te gaan worden door Amazon. De oorlog is ditmaal begonnen voor het bieden op The Tomorrow War, een nieuwe sci-fi-film met als uitvoerend producent Chris Pratt. Dit meldt Deadline.

Amazon heeft nu een monsterbod gedaan van 200 miljoen dollar om de exclusieve streamingrechten te verwerven. De film werd eerder al aan alle partijen vertoond en daar werd razendenthousiast op gereageerd. Pratt speelt de hoofdrol en de film wordt geregisseerd door nieuwkomer Zach Dean. Hij schreef eerder 24 Hours to Live en Deadfall. Het verhaal wordt nu omschreven als 'een man moet zijn verleden tegemoet zien om te kunnen vechten in een oorlog in de toekomst'

Eerder kocht Amazon het vervolg op Coming To America aan voor een recordbedrag van 125 miljoen dollar. De film heeft momenteel nog wel een datum voor een bioscooprelease op 23 juli 2021. Het is nog niet bekend of Amazon akkoord zou gaan met een gelijktijdige release op het witte doek. 

The Tomorrow War: eerste beelden
The Tomorrow War: eerste beelden

TV-show over Epstein-partner Ghislaine Maxwell in de maak

Er is een serie in de maak over Ghislaine Maxwell. De rechten zijn aangekocht door het Sony Pictures Television-bedrijf Eleventh Hour Films. Dit meldt The Hollywood Reporter vandaag.

Ghislaine Maxwell is de voormalige partner van de inmiddels overleden Jeffrey Epstein. Ze deed, zoals het er nu naar uitziet, welwillend mee aan de afschuwelijke misdaden die Epstein pleegde. Ondermeer het verhandelen en uitbuiten van jonge meisjes werd niet geschuwd en Maxwell speelde in het selecteren van deze meisjes een belangrijke rol. Maxwell ontkent tot op de dag van vandaag betrokkenheid bij het 'regelen' van zes jonge meisjes. Ze werd eerder al gearresteerd door de FBI.

Over Maxwell's betrokkenheid bij de verschillende misdaden werd eerder de true-crime podcast Hunting Ghislaine gemaakt. De podcast bestond uit zes delen en werd gemaakt door onderzoeksjournalist John Sweeney, die onder andere schrijft voor The Observer en Panorama. 

Er zal ook dieper in worden gegaan op Maxwell's jeugd als de dochter van miljonair Robert Maxwell, die al lang voordat de strafbare feiten van Epstein werden gepleegd in ongenade was gevallen. Welke invloed heeft dit op een dochter? Die vraag zal ook worden beantwoord volgens de producenten van die serie.

Het zal gaan om een gelimiteerd seizoen van een onbekend aantal afleveringen. Mogelijk zal het gaan lijken op de serie The Loudest Voice, waarin per belangrijk jaar een beeld wordt geschetst van Fox News-baas Roger Ailes, in zijn zoektocht naar de complete macht. Er is nog niet bekend wanneer de serie te zien zal zijn en wie in de huid zal kruipen van Epstein en Maxwell.

Skiester Shiffrin wint slalomklassieker Flachau

Alpineskiester Mikaela Shiffrin heeft eindelijk weer eens een slalom gewonnen in de World Cup. De Amerikaans was dinsdagavond de beste op de klassieke avondslalom in Flachau.

Zoals wel vaker dit seizoen zat de top-4 in de eerste run dicht bij elkaar, maar waren de gaten daarachter groter. Mikaela Shiffrin was dit keer de snelste: de Amerikaanse ging acht honderdsten van een seconde rapper naar beneden dan Wendy Holdener uit Zwitserland. De Slowaakse Petra Vlhova, winnares van zes van de vorige zeven slaloms, gaf 0,14 seconden toe en thuisfavoriete Katharina Liensberger volgde op 0,33 seconden. Michelle Gisin uit Zwitserland stond vijfde, maar wel al op 1,09 seconden.

In de tweede run behield Gisin ruimschoots haar positie, waarna de snelste vier van de eerste manche om de overwinning konden strijden. Liensberger was maar liefst 1,33 seconden sneller dan Gisin en wipte daarmee ook 0,43 seconden voorbij Vlhova. Holdener kwam 0,24 seconden tekort en dus kon alleen Shiffrin de eerste zege van Liensberger nog voorkomen. Dat gebeurde: de Amerikaans won met 0,19 seconden verschil en dus bleef Oostenrijk nog altijd zonder slalomzege bij de vrouwen sinds 2014.

HARC-team onderschept ruim 40.000 kilo coca´ne in 2020

Het Hit and Run Cargo-team (HARC), een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en Openbaar Ministerie in Rotterdam, heeft in het afgelopen jaar in totaal 40.641 kilo cocaïne onderschept in de Rotterdamse haven. Dit is bijna 7.000 kilo meer dan in 2019. Toen werd 33.732 kilo verdovende middelen onderschept.

Op basis van de in beslag genomen partijen drugs startte het HARC-team 151 onderzoeken waarbij in totaal 40.641 kilo cocaïne is gevonden. Naast cocaïne onderschepte het HARC-team ook andere soorten drugs. Zo werd er 22 kilo crystal meth, 54 kilo heroïne en 748 kilo marihuana in beslag genomen in de Rotterdamse haven. Het HARC-team leverde ook bijstand in de havens van Vlissingen en Moerdijk. In Vlissingen ging het om 10 onderzoeken waarbij 6.055 kilo cocaïne werd onderschept en in Moerdijk 2 onderzoeken waarbij 967 kilo cocaïne werd aangetroffen. De totale straatwaarde is ruim 3,5 miljard euro.

Bijzondere vondsten en grotere partijen
Smokkelaars worden steeds inventiever in hun werkwijze. Zo trof de Douane onder andere een partij drugs aan in een container geladen met auto’s. Ook werd drugs aangetroffen in containers met medische goederen en medicijnen.

In de maand december werd een record hoeveelheid van 7.620 kilo cocaïne onderschept. De tendens is dat er steeds meer grotere partijen verzonden worden, zo zijn er het afgelopen jaar 12 partijen boven de 1.000 kilo onderschept.

Aanhoudingen
Om de drugs op de markt te krijgen moeten die op bepaalde manieren van het haventerrein gekregen worden. Het is voor smokkelaars zaak dat zij op een ongeziene en snelle manier de drugs van het haventerrein krijgen. Daarvoor worden veelal jonge mannen ingezet die de drugs uit de containers moeten halen. Het afgelopen jaar hebben de zeehavenpolitie en de Douane 152 verdachten op de terminals aangehouden, omdat zij zich niet konden legitimeren en zich op plaatsen bevonden waar ze niet mochten zijn (in totaal werden er 281 aanhoudingen verricht). In enkele gevallen werden personen die de drugs het haventerrein af moesten krijgen aangetroffen in speciaal geprepareerde containers waar ze zich schuil hielden.

Niet zonder risico
Drugs uit een container halen kan heel gevaarlijk zijn. Door natuurlijke processen genereren sommige ladingen giftige gassen die bij hoge concentraties dodelijk kunnen zijn. Tevens neemt het zuurstofgehalte in de container tijdens de reis naar de havens snel af en loopt het percentage koolmonoxide daardoor op. Leden van het HARC-team gebruiken daarom speciale veiligheidsmiddelen en hanteren speciale procedures om zonder gevaar ladingen drugs te kunnen onderscheppen en vervolgens te vernietigen.

The Medium met raytracing getoond

Bloober Team laat in een trailer zien hoe The Medium eruit ziet met raytracing door middel van RTX aangezet. Het spel gebruikt Unreal Engine 4.25+, Microsoft DirectX Raytracing and Nvida DLSS technologie.

In The Medium speel je als een helderziend personage die zich tussen de echte en een paranormale wereld begeeft. Opvallend hierbij is dat je beide werelden via een soort split-screen perspectief tegelijk kunt zien. Wat je in de ene wereld doet heeft effect op de andere. Met hulp van paranormale skills is het de speler zijn taak de twee dimensies te verkennen, puzzels op te lossen en duistere geheimen te achterhalen.

Akira Yamaoka, componist van Silent Hill, werkt mee aan de soundtrack van deze game.

The Medium komt 28 januari uit voor Xbox Series X|S en pc.

Man overleden bij brand Rotterdam Zuid, verdachte aangehouden

In een woning aan de Oosterse Tuin in Rotterdam IJsselmonde brak in de nacht van 12 op 13 januari rond middernacht brand uit. De toegesnelde brandweer trof een zwaargewonde man aan. Hulpverlening mocht niet meer baten, de 62-jarige man overleed ter plekke. Gezien de verwondingen van de man ontstond het vermoeden van een misdrijf en startte de politie direct een onderzoek. Dit leidde naar een 27-jarige verdachte uit Rotterdam. De politie doet verder onderzoek.

Omwonenden zagen vannacht rook uit de woning aan de Oosterse Tuin komen waarop zij de hulpdiensten waarschuwden. Aangekomen bij de woning trof de bandweer een zwaar gewonde man aan. Reanimatie mocht niet meer baten, de 62-jarige man was al overleden. De aard van de verwondingen maakten dat de politie het vermoeden had van een misdrijf. Hierop is de woning aangemerkt als plaats delict en startte het onderzoek.

Al vrij snel kwam de 27-jarige Rotterdammer naar voren als verdachte. Deze man kon vanmorgen vroeg in een woning worden aangehouden. De politie doet verder onderzoek naar de toedracht en de relatie tussen deze twee mannen. Daarbij kunnen zij de hulp van getuigen goed gebruiken.Zij worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

FOK! Wat een weer: wisselend bewolkt met hier en daar en bui

Er zijn opklaringen, afgewisseld door wolkenvelden en vooral in het noorden en oosten komen buien voor. Met name in het oosten kunnen deze buien soms een winters karakter hebben. De minima liggen tussen 4°C aan de kust en -1°C verder landinwaarts. Landinwaarts is er door bevriezing of een winterse bui kans op gladheid. De wind is westelijk en overwegend matig. Aan de kust is de wind noordwestelijk, vrij krachtig en vooral in het noordelijk kustgebied krachtig, 6 Bft, op de Wadden soms hard, 7 Bft.

Vanochtend zijn er zonnige perioden met vooral in het noorden en midden enkele buien, soms met hagel. In het zuidwesten is er vrij veel hoge bewolking maar blijft het op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur ligt rond 6°C. De wind is westelijk en matig. Aan de kust is de wind noordwestelijk en matig tot vrij krachtig, in het noordelijk kustgebied krachtig en op de Wadden af en toe hard, 7 Bft. In de avond draait de wind in het noorden naar noordelijke richtingen en neemt dan af.

In de nacht naar donderdag is het in de zuidwestelijke helft bewolkt en in Zeeland valt af en toe regen of natte sneeuw. Elders is er weinig bewolking. De minima lopen uiteen van 2°C in Zeeland tot -5°C in het noordoosten. De wind is zwak, aan de kust matig, in het oostelijk Waddengebied eerst nog vrij krachtig uit een richting tussen noord en oost.

Donderdag overdag blijft het in de zuidwestelijke helft bewolkt met in Zeeland af en toe regen of natte sneeuw. Elders zijn er zonnige perioden. De maxima liggen rond 3 °C. De wind is oostelijk, zwak aan de westkust matig. (Bron: KNMI)


De serooskerke in de vorst en mist (Foto: Scherpschutter)
Serooskerke in de vorst en mist (Foto: Scherpschutter)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Twin Mirror

De afgelopen jaren kocht ik blind alle games die developer Dontnod Entertainment maakte. Met games zoals Life Is Strange en Vampyr verdienden zij een speciaal plekje in mijn gamescollectie. Nadat Tell Me Why een klein beetje tegenviel, waren mijn verwachtingen toch weer gespannen voor hun nieuwe game Twin Mirror. Op papier zag het er weer solide uit en typisch Dontnod uit, maar of dat in praktijk ook tot een leuke game leidt, dat is altijd een gok.

Defensie VS boos op Pelosi: 'Wij plegen geen militaire coup'

Nancy Pelosi, leider van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft volgens bronnen bij het ministerie van Defensie bij de voorzitter van de Joint Chief of Staff proberen te bedingen dat president Donald Trump van zijn nucleaire verantwoordelijkheden ontheven kon worden. Functionarissen van Defensie weigerden en sommigen vonden dit gelijk staan aan een militaire coup.

In de Joint Chief of Staff zitten de hoogste militairen van de diverse Defensie-onderdelen in de Verenigde Staten en zij vormen het belangrijkste militaire adviesorgaan die direct verantwoording aan de president aflegt. Generaal Mark A. Milley is voorzitter van die groep hoge militairen.

In het telefoongesprek met generaal Milley leek Pelosi te vragen of de leiding van het Pentagon kon voorkomen dat Trump, gedurende de laatste dagen van zijn ambtstermijn, militaire acties in het buitenland zou beginnen of zijn gezag zou gebruiken om kernwapens te lanceren. 

Generaal Milley weigerde. Het negeren van een bevel van de regerend opperbevelhebber is tegen de grondwet, dit zou alleen kunnen na een impeachment of na een succesvolle uitvoering van het 25e amendement.

'Losgeslagen president'
Pelosi wil al langer van Trump af, maar dat is haar nog steeds niet gelukt. Na de bestorming van het Capitool wil ze een tweede impeachment-procedure opstarten om Trump weg te krijgen. Maar eerst probeerde ze vice-president Mike Pence zover te krijgen dat hij Trump uit zijn functie zou zetten indien hij en de kabinetsleden zouden oordelen dat de president zijn taken niet meer kan uitvoeren. Pence weigerde dit 25e amendement uit te voeren.

Pelosi waarschuwde haar collega's vrijdag voor het gevaar van deze 'losgeslagen president'. Ze leek er alles aan te willen doen om het Amerikaanse volk te beschermen 'tegen zijn onevenwichtige aanval op ons land en onze democratie. Pelosi noemde The Donald eerder al een 'enorm gevaarlijk persoon die een gewapende opstand tegen ons land heeft aangewakkerd'.

Militaire staatsgreep bewijs van defect politiek systeem
Ambtenaren van het ministerie van Defensie waren duidelijk gepikeerd, omdat hen gevraagd werd te handelen buiten de wettelijke autoriteit van het 25e amendement en zagen het verzoek meer als bewijs van een kapot politiek systeem. 
Ze meenden dat sommige politieke leiders probeerden om het Pentagon het werk van het Congres en de kabinetsleden te laten doen, die wel juridische opties hebben om een president te verwijderen.

Trump is nog steeds de opperbevelhebber en zolang hij niet is afgezet is Defensie verplicht om zijn orders op te volgen.

Hoewel militaire functionarissen kunnen weigeren bevelen uit te voeren die zij als niet-wettig beschouwen, of het proces vertragen door die bevelen zorgvuldig juridisch te toetsen, kunnen ze de president niet uit de commandostructuur verwijderen. Dat zou neerkomen op een militaire staatsgreep, zeiden de ambtenaren.

'Verkeerde gang van zaken'
"Zolang president Trump de opperbevelhebber is, is één van de missies met de hoogste prioriteit van het leger het onderhouden van de connectiviteit tussen hem en het nucleaire arsenaal, en ik verwacht dat ze dat doen en zullen blijven doen tot aan de inauguratiedag",
aldus professor Peter D. Feaver, professor in politieke wetenschappen.

"Dit is een goed voorbeeld van mensen die het leger vragen om een probleem op te lossen dat niet door het leger moet worden opgelost”, voegde hij eraan toe. "Als het Congres van mening is dat president Trump geen toegang mag hebben tot de nucleaire codes, dan heeft het Congres de capaciteit om dat te laten gebeuren door middel van impeachment."

Professor Feaver en andere militaire specialisten zeiden vrijdag dat Trump de bevelen om in zijn eentje kernwapens af te vuren niet eens kan uitvoeren vanwege een reeks controles die zijn ingebouwd. Het Pentagon kan er bijvoorbeeld op staan dat orders schriftelijk door een stroperige juridische procedure worden gehaald voordat ze worden uitgevoerd. 

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #113
special
Random Pics van de Dag #851
special
FOK! Zien en doen: Museum voor Beeld en Geluid Den Haag
special
AI Picture Gallery #112
special
Random Pics van de Dag #850
special
AI Picture Gallery #111
©FOK.nl e.a.