Dubbelslag voor Roglic in aparte Vuelta-tijdrit, Carthy en Carapaz houden schade beperkt

Primoz Roglic is opnieuw leider in de Ronde van Spanje. De Sloveen van Jumbo-Visma won nipt de tijdrit met aankomt op de Mirador de Ezero en neemt de leiderstrui over van Richard Carapaz. In het algemeen klassement blijft het nog wel spannend Carapaz en Hugh Carthy.

Vandaag in de Vuelta stond een tijdrit van 33,7 kilometer tegen de klok van Muros naar Mirador de Ezaro op het programma. 32 kilometer vlak en dan een steile klim van 1,8 kilometer met een maximale stijgingspercentage van 29%.

Alexander Edmondson stond even aan kop. De Australiër deed als een van de weinige de klim op zijn tijdritfiets, maar wist toch de snelste tijd te klokken. Lang bleef die tijd niet staan, want Rémi Cavagna was duidelijk sneller dan de Australiër. De Frans kampioen tijdrijden was vooraf, samen met Primoz Roglic, een van de favorieten voor de ritzege, maar al snel werd duidelijk dat Cavagna niet in aanmerking kwam voor de zege. Nelson Oliveira ging onder de tijd van de Fransman door, maar ook de verassende Will Barta was sneller.

De Amerikaan klokte na 33,7 kilometer de snelste tijd en lang leek het erop dat Barta de ritzege zou pakken. Bij de eerste twee tussenpunten was hij nog de snelste, maar op de slotklim van 1,8 kilometer ging Roglic er met één seconde onderdoor, waardoor hij alweer zijn vierde ritzege pakte deze Vuelta.

Naast de ritzege is de Sloveen de nieuwe leider in het algemeen klassement. Carapaz en Carthy weerden zich keurig met een respectievelijke 7de en 3de plaats in de rituitslag, maar ze konden Roglic niet van de rode leiderstrui afhouden. In de stand is Carapaz nu tweede op 39 seconden, Carthy is derde op 42 seconden.