India: Visser vangt babyhaai met twee koppen
Een Indiase visser ving onlangs een tweekoppige babyhaai voor de kust van Maharashtra , en gooide hem weer terug in het water, maar niet voordat hij foto's had gemaakt van de zeldzame vondst.
'We eten zulke kleine vissen niet en zeker geen haaien, ik vond de vis vreemd, maar besloot om de vis weer terug in het water te gooien', vertelde Nitin Patil aan de Hindustan Times . Een medevisser, Umesh Palekar, zei: 'We zijn nog nooit eerder zoiets tegengekomen.'
Biologen bekeken de afbeeldingen van de 15 cm grote vis en stelden vast dat het een kaphamerhaai of een scherpsnuithaai was, gezien de kop van de vis.
Tweekoppige mutaties komen vaker voor, maar niemand weet precies waarom of waardoor ze ontstaan schreef National Geographic al in 2016. Het is heden ten dage nog steeds niet duidelijk wat de oorzaak is van deze misvormingen, maar als mogelijke oorzaken worden verontreiniging van de zeeën en een genetische aandoening ten gevolge van overbevissing genoemd.
Wetenschappers en mariene biologen geven aan dat de tweekoppige haai die Patil ving waarschijnlijk de eerste is die is aangetroffen langs de ongeveer 724 kilometer lange kustlijn van de staat Maharashtra.
'Uit onze gegevens blijkt dat tweekoppige haaien zeer zelden langs de Indiase kust worden gerapporteerd', vertelde een wetenschapper van het Central Marine Fisheries Research Institute aan de Hindustan Times.
Afwijkingen kunnen ook optreden bij zoetwatervissen. In 2019 werd meerforel met twee bekken gevangen.
two-headed #shark (dicephalic) recorded first time from #Maharashtra marine water. fisherman nitin patil from palghar, satpati found dicephalic Spadenose shark.
— Akshay Mandavkar🌿 (@akshay_journo) October 12, 2020
report - https://t.co/pq8zB94HPS@vidyathreya @SharkAdvocates @TheSharkStanley @akhileshkv7 @IUCNShark @anishandheria pic.twitter.com/fCIDXPd802